19 Aprilie, 2019

ANALIZĂ: Unde și cum ne căutăm vacanțele vara aceasta?

Internetul “bate” agențiile de turism

Românii își caută singuri vacanțe, pe internet, din ce în ce mai puțini căutând ofertele agențiilor de turism. Este concluzia care se poate trage după numărul accesărilor care s-a dublat, față de aceeași perioadă a anului trecut, pe cele mai multe dintre site-urile de specialitate.

De exemplu, motorul independent de căutare a ofertelor de travel momondo.ro, a anunțat, în luna mai, că au existat peste 335.000 de căutări din România pentru vara lui 2016, procentul fiind dublu față de vara din 2015.

Conform informațiilor furnizate de momondo, cele mai căutate destinații au fost în Europa. În topul preferințelor se află Barcelona, Londra, Paris și Roma. Deși capitala Spaniei este pe primul loc la căutări, celelalte trei poziții din top au creșteri mai mari față de 2015, adică cu 72% mai mult Barcelona, față de +81%, +88% și, respectiv, +89%, Londra, Paris și Roma. 

turism_2016

Și ocupanta poziției cinci, capitala Portugaliei, Lisabona, a crescut la numărul căutărilor cu 138%, dar cea mai mare schimbare majoră au înregistrat-o Milano, cu +217% și Tenerife, clasată pe locul 8, cu +169%. Ultima poziție din top 10, Milano și destinația de lux de dincolo de continentul european, Tenerife, de pe coasta de vest a Africii, sunt, cu siguranță, atracțiile sezonului 2016, conform motorului de căutare a ofertelor de travel. Aceleași date arată că destinațiile altădată căutate, dar din categoria celor exotice, cum sunt Ibiza, Dubai, Miami sau Antalya, sunt printre ultimele locuri în căutările doritorilor de vacanțe în străinătate.

80 de state sunt pe lista “avertismentelor” de la MAE

Atentatele teroriste din multe zone ale lumii au făcut ca prețurile practicate de agențiile de turism să scadă pentru unele destinații, altădată exotice, conform listelor de oferte afișate pe internet. De altfel, pe sunt peste 80 de țări incluse la “Alertele de călătorie”, pentru care turiștii sunt sfătuiți să evite anumite zone sau chiar călătoria. Printre ele, Arabia Saudită, Turcia, India, Thailanda, Egipt, Tunisia, Maldives au Maroc.

După atacurile din Bruxelles, din primăvara acestui an, Departamentul de Stat al SUA i-a avertizat pe americani în privinţa „riscurilor posibile“ legate de călătoriile în Europa, primul astfel de avertisment după 2010. Cetăţenii americani au fost avertizaţi că „grupările teroriste continuă să planifice atacuri în viitorul apropiat în Europa, având ca ţintă evenimente sportive, obiective turistice, restaurante şi mijloace de transport“. Aproape imediat, rata de ocupare a hotelurilor din Londra a scăzut la 58%, iar a celor din Paris la 67%, potrivit , companie care analizează date din industria hotelieră, citată de jurnaliștii de la adevărul.ro.

Destinațiile europene, mai accesibile

Conform reprezentanților site-ului de travel momondo.ro,  multe dintre destinațiile europene, cum ar fi Barcelona sau Londra, rămân printre cele mai căutate, pentru că orașele sunt legate cu mai multe oferte low-cost de zboruri, prețul transportului fiind un criteriu important în alegerea destinației de vacanță. Spre deosebirile de destinațiile exotice, unde companiile aeriene nu oferă prea multe alternative de zbor, rutele către capitalele europene sunt mult mai multe și mai variate. 

De asemenea, trebuie luată în calcul creșterea foarte mare de peste 200%, la un interval de un an, cum este cazul orașului Milano, care se poate datora mai multor factori, atât economici, cât și culturali.

Fără doar și poate creșterea salariului minim este unul dintre factorii economici care nu trebuie neglijați, însă credem că un aspect esential este preocuparea românilor față de planificarea unei vacanțe ideale. Aceasta înseamnă servicii de înaltă calitate, diversitate, similarități culturale dar, în același timp, particularități vizuale. Un raport calitate-preț care să își spună cuvântul, care să le ofere o experiență întru totul unică”, a declarat Mircea Giurcă, Online Marketing Manager momondo România.

Agențiile de turism sunt optimiste, vânzările sunt în creștere

Agențiile de turism se întrec în oferte din ce în ce mai variate, bazate tot pe cele mai căutate destinații ale românilor. Cele mai multe cereri sunt însă cele pentru litoral, în Europa sau în orașe fiind înregistrate solicitări doar atunci când sunt reduceri la oferte, last-minute sau city-break-uri. Așadar, cele mai căutate destinații externe de la agențiile de turism sunt Bulgaria și Grecia, în timp ce Turcia, Egipt și chiar și stațiunile din Franța se situează pe ultimele locuri. Amenințările teroriste și atentatele produse în primele două state au lovit puternic în ofertele operatorilor din turism, pentru că aceștia se bazau în proporție de peste 20% pe destinațiile de pe litoralul Turciei și Egiptului. Conform analiștilor citați de , turismul din Turcia a suferit cel mai serios declin din ultimii 15 ani, iar estimările arată că veniturile țării vor scădea, anul acesta, cu un sfert, adică cu aproximativ 8 miliarde de dolari.

Potrivit cifrelor de afaceri însă, declinul rezervărilor din cauza atentatelor teroriste nu pare să fi afectat prea tare businessurile. Astfel, potrivit , turoperatorii din România au realizat în 2014 afaceri de 2,04 miliarde de lei, în timp ce agențiile de turism au raportat 1,95 miliarde lei. Alte 320 de milioane de lei au provenit din sectorul serviciilor de rezervare și asistență turistică. De altfel, afacerile cumulate ale agențiilor de turism din România ar putea depăși semnificativ pragul de 1 miliard de euro în acest an, ceea ce ar reprezenta un nivel dublu față de cel înregistrat, de exemplu, în 2010. Analiștii au folosit datele de la Registrul Comerțului și de la Ministerul Finanțelor, care arată că numărul companiilor care activează în domeniul turismului a depășit pragul de 3.000.

Datele statistice parțiale indică faptul că, în 2015, afacerile din acest sector au depășit nivelul din anul precedent, iar 2016 se anunță a fi cel mai bun an pentru turismul românesc din ultimii zece“, susțin analiștii de la KeysFin în studiul lor.

Cei mai importanți factori ai dezvoltării sectorului turistic sunt, conform acelorași specialiști, creșterea încrederii  în economia românească, îmbunătățirea condițiilor macro-economice, mai ales după reducerea TVA, și relativa stabilitate a monedei naționale . Un factor important, susțin turoperatorii, este cel al evoluției ofertelor de vacanță, pentru că românii își pot alege, practic, chiar și cu o agenție de turism, aproape toate serviciile oferite, în funcție de preț și calitate. Destinațiile, rutele de zbor, serviciile hoteliere și masa nu mai sunt “obligatorii” într-o ofertă, agenții dând posibilitatea alegerii serviciilor din toate categoriile de preț, ca să atragă turistul.

Câți turiști preferă  destinațiile din țară și câți în străinătate

Cifrele agențiilor și site-urilor de turism, dar și datele KeysFin arată că românii aleg în primul rând vacanțele în străinătate, 647.000 fiind cifra din 2015, față de 564.000, cifra celor care au mers în vacanță în România.  Și aici procentele sunt în creștere, dar specialiștii recunosc că mulți români care aleg să își petreacă liberele în țara noastră nu pot fi înregistrați cu exactitate, deoarece își caută cazare chiar atunci când ajung înzona în care vor să rămână și plătesc, uneori, “la negru“ spațiul de cazare pentru o noapte sau două.

În schimb, datele despre călătoriile în străinătate sunt mult mai stricte, deoarece chiar dacă nu include cazarea, iau în calcul toate înregistrările oficiale cu privire la biletele de avion sau de autocar vândute de firmele de profil.

Datele arată o creștere semnificativă și în ofertele de early booking, fiind din ce în ce mai mulți români care prefer să își planifice vacanțele încă din perioada ianuarie – aprilie, pentru a beneficia de reduceri. Astfel, numărul românilor care au rezervat pachete turistice pentru vara 2016, până la 1 mai, a crescut cu 15% comparativ cu perioada similară a anului trecut. De altfel, susțin agențiile, au fost vândute peste 40% din totalul locurile disponibile pentru sezonul estival 2016. Printre cele mai căutate destinații la early-booking au fost insulele din Grecia, care au vândut jumătate din locurile disponibile la turoperatorii români înainte de sărbătorile de Paști.

Despre autor  ⁄ Marilena Nedelcu

Marilena Nedelcu este licenţiat al Facultăţii de Litere, Universitatea Bucureşti şi jurnalist cu 20 de ani experienţă, în televiziune, în presa scrisă dar şi pe online.

Fara comentarii

Scrie un comentariu

https://gepatite.com

https://baly.com.ua

https://optiontradingstrategies.net