Vrei să-ţi schimbi permisul auto? Iată actele de care ai nevoie!

În caz că vrei să-ţi schimbi permisul auto pentru că ţi-a expirat, l-ai pierdut, ţi-a fost furat, s-a deteriorat, sau ţi-ai schimbat numele*, iată care sunt actele de care ai nevoie:

Vă invităm să vedeţi forma actualizată a acestui articol, pentru 2017, AICI

• ;

• Actul de identitate -› original + copie;

• Dovada plăţii contravalorii permisului (68 de lei – se plăteşte doar la CEC);

• Permisul a cărui preschimbare o soliciţi;

Fişa medicală (eliberată de o unitate autorizată de asistenţă medicală) din care să rezulte că eşti apt pentru a conduce autovehicule/tramvaie -› original + copie (Atenţie: Este necesară doar la eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate administrativă).

ATENŢIE!  (prin modificările aduse de ) prevede că:

• În cazul în care îţi schimbi permisul pentru că s-a deteriorat, ţi-a fost furat, l-ai pierdut sau ţi-ai schimbat numele, îţi va fi eliberat un duplicat cu aceeaşi valabilitate ca a celui înlocuit;

• Un permis cu o nouă valabilitate administrativă se eliberează la expirarea valabilităţii documentului şi după ce ai efectuat examinarea medicală.

Cererea şi actele necesare se depun la oricare serviciu public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor.

Informaţii despre preschimbarea permiselor străine găsiţi în articolul “Cum îţi poţi preschimba permisul auto străin cu unul românesc?”.

Surse: , 
__________

* RECTIFICARE: Iniţial, în articol era precizat eronat că permisul auto trebuie schimbat şi la schimbarea adresei de domiciliu şi a stării civile. Potrivit modificărilor aduse în ultimii ani la OUG , NU mai este obligatorie schimbarea permisului auto la schimbarea domiciliului şi a stării civile.

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la TheWorldAthome.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Comentarii

 • Răspunde
  George
  aprilie 17 2013

  Exact informatiile pe care le cautam. Multumim !

  • Răspunde
   aprilie 17 2013

   Cu plăcere! Ne bucurăm că vă putem fi de folos.

   • Răspunde
    costel
    februarie 3 2014

    buna eu am permis luat in italia ce trebuie sa fac sal schimb in romania, am auzit ca daca mai are o luna sau doua pana expira trebuie schimbat in italia nu se poate schimba in romania

    • Răspunde
     februarie 4 2014

     Salut,

     Informaţii despre preschimbarea permisului auto străin cu unul românesc găseşti în acest articol – https://theworldathome.info/cum-iti-poti-preschimba-permisul-auto-strain-cu-unul-romanesc/ .

     Pentru informaţii suplimentare, ia legătura cu personalul serviciului public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor din cadrul instituţiei prefectului în a cărui rază teritorială ai domiciliul/ reşedinţa/ rezidenţa normală.

     • Răspunde
      magda
      martie 19 2014

      buna,
      am facut fisa medicala in 18,03,2014 si nu pot merge la politie pentru schimbare permis decat in 31,03,2014 ,tin sa precizez ca imi expira permisul in 08,04,2014 mai sunt valabile pana atunci analizele medicale??
      multumesc

   • Răspunde
    iulian
    februarie 27 2014

    sal.am si eu o problema.am dat permisul italian la schimbat de 4 luni.in fiecare luna merg la politie si iau dovada pentru a putea circula.ce ar trebui sa fac pentru a urgenta lucrurile?

    • Răspunde
     februarie 27 2014

     Salut,

     În mod normal, preschimbarea se face în 30 de zile. Dacă e nevoie de verificări suplimentare, poate dura mai mult.

     Un caz asemănător găseşti pe Forumul TheWorldAthome (+ răspunsul unui specialist) – .

   • Răspunde
    Dumitru
    octombrie 7 2014

    Salut,
    As vrea si eu sa stiu unde pot gasi o lista cu centrele medicale, spitale, clinici unde pot merge pt a face fisa medicala necesara schimbarii permisului auto care mi-a expirat. In ce consta aceasta fisa, ce probe trebuie date pentru a obtine aprobarea?
    Multumesc!

    • Răspunde
     octombrie 7 2014

     Salut,

     Listele cu unităţile medicale autorizate din fiecare judeţ pot fi găsite pe site-urile Instituţiei Prefectului.

     De exemplu, pentru lista unităţilor din judeţul Vaslui, cauţi site-ul Instituţiei Prefectului Judeţului Vaslui.

     Nu se dau “probe” pentru a obţine fişa. Este vorba de o fişă de consultaţii medicale (oftalmologie, ORL etc.) prin care se dovedeşte că şoferul/viitorul şofer este apt din punct de vedere medical pentru a conduce maşini.

     Poţi găsi pe Internet modelul fişei sau îl poţi obţine direct de la o unitate medicală autorizată.

   • Răspunde
    mihai
    ianuarie 12 2015

    Salut,am si eu o intrebare ,vreau sa mi schimb permisul de conducere si nu stiu de unda sa iau fisa aceea a detinatorului
    de permis si daca trebuie sa fac si poze pentru ea .
    Multumesc anticipat!
    cu stima,
    Mihai Gheorghe

   • Răspunde
    Ardeleanu'
    ianuarie 19 2015

    Salutare,
    Aș avea câteva întrebări:
    1.Cât durează eliberarea unui nou permis de conducere după depunerea actelor de schimbare a permisului expirat?
    2.Dovada primită are validitate în afara granițelor țării?

   • Răspunde
    martie 12 2015

    Am si eu o intrebare, am permis de america si as dori sa îl schimb cu unul romanesc.Am fost la politie si mi sa spus ca trebuie sa platesc o taxa in statul care mia eliberat permisul

   • Răspunde
    rotaru
    mai 12 2015

    Salut! Spunetimi varog frumos ..,Traesc in Chisinau am cetatanie Rom ,cum as putia sami schimb permisul la IASI?Si ce doc,imi trebuesc?Dar principalul ca nu stiu adresa la IASI.Va multumesc mult!

   • Răspunde
    Ana Maria
    august 1 2015

    Buna ziua. Eu am permisul fara steagul europa (adica permisul romanesc european). Ce trebuie sa fac ca sa il schimb. Care sunt procedurile. Va multumesc anticipat.

   • Răspunde
    Rolland
    aprilie 30 2016

    Despre ce cerere tip este vorba ? de unde o pot procura si cat ma costa . Precizez ca sunt din Bucuresti sector 6 si vreau sa reinoiesc permisu cat. B

  • Răspunde
   Oana Loredana
   ianuarie 12 2014

   Buna seara.Am si eu o problema.Am permis de conducere din anul 2009 dar eu sunt din braila si il am eliberat de judetul bihor pt ca acolo am facut scoala.As vrea sa il schimb pentru ca nu vreau sa am probleme in caz de suspendare sau altceva gen.Problema este daca am nevoie de acea fisa medicala si daca da daca o pot face in alt oras si daca se platete taxa doar la CEC sau si la fisc si daca la fel in alt oras decat braila?Multumesc anticipat

   • Răspunde
    ianuarie 12 2014

    Bună seara,

    Permisul se schimbă doar dacă a expirat, a fost pierdut, a fost furat, s-a deteriorat sau dacă titularul şi-a schimbat numele.

    De fişa medicală aveţi nevoie doar atunci când valabilitatea permisului expiră şi solicitaţi eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate. În celelalte cazuri nu este nevoie de fişă şi vi se eliberează un duplicat cu aceeaşi valabilitate ca a permisului înlocuit.

    Fişa medicală se obţine de la orice unitate medicală autorizată, iar plata contravalorii permisului se face la orice unitate CEC.

    • Răspunde
     emil
     iulie 19 2014

     buna ziua.. as dori sa stiu daca la schimbarea domiciliului in alt judet e nevoie si de schimbarea permisului, si daca in acest caz e nevoie si de fisa medicala.

    • Răspunde
     monica
     august 4 2014

     buna! as dori sa stiu daca in cazul schimbarii numelui prin casatorie, este obligatorie si schimbarea permisului! multumesc anticipat

  • Răspunde
   valy
   februarie 8 2014

   buna…..am pe cineva mai in varsta de 65 de ani si ( I sa-a expirat permisul de peste 20 de ani )nustiu sigur daca este expirat este de pe timpul raposatului model vechi are fisa medicala facuta acum si vrea sa il schimbe pentru unul nou pentru asi achizitiona un scuter …..mentionez ca este pentru categoria A …va rog sa ma lamuriti trebuie sa mai dea examen si ce acte ii mai trebuie…MULTUMESC

   • Răspunde
    februarie 9 2014

    Salut,

    În situaţia asta, cel mai bine ar fi să se intereseze la personalul unui serviciu public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor.

  • Răspunde
   DELIA
   mai 8 2014

   BUNA ZIUA DACA MIA EXPIRAT PERMISUL PE 28 APRILIE TREBUIE SA PLATESC CEVA TAXE IN PLUS ?

  • Răspunde
   dana
   iunie 18 2014

   Buna ziua,
   Cum isi poate preeschimba permisul auto expirat un cetatean roman care lucreaza in strainatate si nu poate veni in tara?
   Multumesc

   • Răspunde
    iunie 19 2014

    Bună ziua,

    Potrivit art. 6 alin. 2 din Ordinul 163/2011, persoanele care, din motive obiective, nu se pot prezenta personal la serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor pot depune cererile prin mandatar, cu procură specială, autentificată în ţară de notarul public, iar în străinătate, de misiunile diplomatice sau de oficiile consulare ale României.

    Dacă aveţi rezidenţa normală în acea ţară, acolo trebuie să cereţi eliberarea unui nou permis.

  • Răspunde
   alexandru
   august 27 2015

   nu inteleg am nevoie de fisa medicala chiar daca nu a expirat permisu si mai e o luna pina la expirare?

  • Răspunde
   Elena
   decembrie 9 2015

   Buna vă rog să mă ajutați cu un raspuns, dacă permisul mia expirat acum 2ani pot sal schimb doar cu fisă medicală si taxe sau trebuie să dau examen iar?

 • Răspunde
  Cristi
  iunie 20 2013

  schimbarea permisului in caz de deteriorare trebuie facuta neaparat in localitatea de domiciliu, sau poate fi facuta oriunde?

  • Răspunde
   iunie 20 2013

   Salut

   Eliberarea permisului (oricare ar fi motivul) se face de către autoritatea competentă pe raza căreia ai domiciliul sau reşedinţa.

 • Răspunde
  Madalin
  iulie 12 2013

  Daca mi-a fost furat, nu am nevoie de fisa medicala cum s-a dat legea la inceputul de an?

  • Răspunde
   iulie 12 2013

   Salut,

   De fişa medicală ai nevoie dacă schimbi permisul după ce ţi-a expirat. Nu e necesară în cazul furtului.

 • Răspunde
  Andrei
  iulie 16 2013

  Informatiile sunt bune, pe baza lor am facut demersurile pentru a-mi schimba permisul; multumesc pentru ajutor.
  Ca si o completare, fisa detinatorului se poate depune si completata de mana, cu litere de tipar (eu stiam ca trebuie neaparat dactilografiata), taxa se plateste doar la CEC, iar daca ai si copie Xerox dupa permisul pe care il inlocuiesti, aceasta va fi stampilata si semnata de persoana care iti ia actele si poate fi folosita ca dovada pana la eliberarea noului permis.

  Cu stima,
  arh. Chiorean Andrei

 • Răspunde
  vlad
  iulie 22 2013

  buna ziua. sa inteleg ca daca imi expira permisul in august trebuie sa fac fisa medicala? si daca da, asta unde se face? multumesc anticipat

  • Răspunde
   iulie 22 2013

   Salut,

   Da, trebuie să faci examinarea medicală.

   Examinarea se face în unităţi (autorizate) de asistenţă medicală.

 • Răspunde
  Laurentiu
  iulie 26 2013

  Permisul meu expira peste 2 ani(este modelul cu roz) si este cam sters. As dori sa l schimb si as vrea sa stiu daca am nevoie si de fisa medicala ??? Multumesc anticipat

  • Răspunde
   iulie 26 2013

   Salut,

   Dacă-l schimbi înainte să expire, NU ai nevoie de fişa medicală.

   • Răspunde
    sorin
    noiembrie 20 2013

    Permisul imi expira in data de 10 decembrie 2013. Dintr-un raspuns de mai sus inteleg ca daca este schimbat inaintea expirarii acestuia nu mai este nevoie de fisa medicala. E corect?

    • Răspunde
     noiembrie 20 2013

     Acest lucru este posibil doar în cazul solicitării eliberării unui duplicat (cititorul de mai sus mai avea doi ani de valabilitate şi voia să-şi schimbe permisul pentru că s-a deteriorat).

     Dacă permisul dvs. expiră luna viitoare, veţi avea nevoie de un permis cu o nouă valabilitate administrativă. Pentru un permis cu o nouă valabilitate este OBLIGATORIE fişa medicală.

     • Răspunde
      sorin
      noiembrie 20 2013

      Exista vreo masura de penalitate daca merg sa schimb permisul dupa data expirarii? Sa zicem pana la sfarsitul lunii decembrie 2013?

     • Răspunde
      noiembrie 21 2013

      În OUG nr. 195/2002 scrie că “Eliberarea unui nou permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă se realizează la expirarea valabilităţii documentului (art. 24, alin. 5^2), iar în Ordinul nr. 123/2013 scrie că eliberarea permisului de conducere cu o nouă valabilitate administrativă se face “înainte sau după data expirării acestuia” (art. 1, pct. a).

      Atât timp cât nu conduceţi cu permisul expirat, nu vă poate penaliza nimeni pentru faptul că documentul este expirat.

 • Răspunde
  Preda
  iulie 27 2013

  Salut … Am si eu o mica problema . Am pierdut permisul zilelea astea si nu stiu unde sa depun actele fiindca eu sunt din Calarasi dar permisul l-am luat in Bucuresti fiindca am avut flotant… Ma puteti ajuta ?

  • Răspunde
   iulie 27 2013

   Salut,

   La fel cum am spus şi mai sus: eliberarea permisului, indiferent de motiv, se face de către autoritatea competentă pe raza căreia ai domiciliul sau reşedinţa.

   • Răspunde
    LORY
    noiembrie 28 2013

    Ati putea, va rugam, sa detaliati care sunt aceste autoritati competente.
    In general, este destul de dificil pentru un solicitant sa identifice autoritatea competenta careia trebuie sa i se adreseze pentru eliberarea anumitor documente, iar cadrul legal se refera generic la ‘autoritatea competenta’.

    • Răspunde
     noiembrie 28 2013

     Bună ziua,

     Este vorba de orice serviciu public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor.

     Cel mai uşor este să căutaţi pe internet care este cel mai apropiat de dvs..

   • Răspunde
    Mihai
    septembrie 11 2015

    Mai este valabil raspunsul si in septembrie 2015 ? Adica, eu am domiciliul intr-un judet, pot sa cer reinnoirea permisului de conducere care a expirat, in alt judet ?
    multumesc

 • Răspunde
  Emanuel
  iulie 29 2013

  Buna,

  Vreau sa schimb permisul care a expirat, dar vreau sa stiu daca actul de identitate in original trebuie lasat la dosar sau doar copia. Asta pt ca vreau sa calatoresc cu avionul zilele urmatoare si am nevoie de el.

  Mersi

 • Răspunde
  Violeta
  iulie 29 2013

  Bună dacă mi.am schimbat numele în urma căsătoriei , mai trebuie să fac fişa medicală la schimbarea permisului? Menţionez că actualul permis mai este valabil până în 2017. Mulţumesc.

  • Răspunde
   iulie 29 2013

   Bună ziua,

   Nu. Fişa medicală e necesară doar atunci când schimbarea permisului se face din cauza expirării acestuia.

 • Răspunde
  aurelian
  iulie 30 2013

  Salut…..Mie imi expira permisul pe 8 august………sa inteleg ca daca ma duc pe 6 august sa-l schimb nu-mi trebuie fisa medicala???????????
  parca era o lege care spunea ca esti obligat sa faci vizita medicala daca vrei sa-ti schimbi permisul……….

  • Răspunde
   iulie 30 2013

   Salut,

   Dacă vei solicita schimbarea permisului înainte de expirare (pentru că l-ai pierdut, ţi-a fost furat, s-a deteriorat, ţi-ai schimbat numele, adresa sau starea civilă), nu-ţi trebuie fişa medicală. Însă ţi se va elibera un duplicat cu aceeaşi valabilitate ca a permisului înlocuit.

   Un permis cu o nouă valabilitate administrativă se eliberează la expirarea valabilităţii documentului şi după efectuarea examinării medicale.

   EDITARE ULTERIOARĂ: Vezi rectificările făcute la articol. Mulţumesc!

 • Răspunde
  constantin negoita
  iulie 30 2013

  sora mea are casa la caransebes si vrea sa se mute la iasi ,daca o iau in spatiu poate sasi schimbe permisul la iasi

  • Răspunde
   iulie 30 2013

   Salut,

   Eliberarea permisului se face de către autoritatea competentă pe raza căreia are domiciliul sau reşedinţa.

 • Răspunde
  Codrut
  august 1 2013

  Salut! Vreau sa schimb permisul care imi expira in curand. Aveti idee in cate zile se elibereaza permisul in Bucuresti. Si daca in perioada cat se lucreaza la dosar eu pot conduce…in cazul in care cel vechi ar fi expirat? Merci

  • Răspunde
   august 1 2013

   Salut,

   Aceste aspecte procedurale le poţi afla numai de la autoritatea competentă teritorial la care îţi vei schimba permisul.

 • Răspunde
  bogdan
  august 1 2013

  va salut
  Pe 14 august i-mi expira permisul…
  Pot sa ma duc inainte de termen sa – l preschimb fara a mai face fisa medicala ?
  Deci nu pentru deteriorare, pierdere… etc
  multumesc

  • Răspunde
   august 1 2013

   Bună ziua,

   Permisul poate fi schimbat numai dacă a expirat, a fost pierdut, a fost furat, s-a deteriorat, dacă există schimbări de nume, adresă sau stare civilă.

   Permisul nu poate fi schimbat fără motiv.

   Nu aveţi cum să evitaţi examinarea medicală (când e vorba de schimbarea cauzată de expirarea permisului).

   Chiar dacă veţi schimba permisul în mod justificat (în situaţiile enumerate mai sus, cu excepţia expirării), duplicatul va avea aceeaşi valabilitate ca a celui înlocuit.

   EDITARE ULTERIOARĂ: Vezi rectificările făcute la articol. Mulţumesc!

 • Răspunde
  Cafima
  august 1 2013

  Salut ! am incercat azi sa platesc taxa la BCR. Am pierdut timpul degeaba la coada – se pare ca ei nu mai accepta aceste plati din luna Mai. Mergeti direct la CEC !

 • Răspunde
  alina
  august 4 2013

  Buna, am si eu o intrebare: in cazul in care imi schimb adresa de pe buletin( asta inseamna ca imi schimb si orasul) trebuie sa imi schimb si actele de la masina?

  • Răspunde
   august 4 2013

   Bună,

   Da, aşa ar trebui.

   EDITARE ULTERIOARĂ: Vezi rectificările făcute la articol. Mulţumesc!

  • Răspunde
   Andrei
   august 10 2013

   Conform legislației rutirere – OUG nr. 195/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare, art. 18 alin.3 nu mai este obligatoriu să-ți preschimbi certificatul de înmatriculare decât în urma schimbării numelui, a furtului sau a deteriorării. Același lucru e valabil și în cazul permisului de conducere – art. 24.

 • Răspunde
  Gabi
  august 5 2013

  Salut.

  Mi-am schimbat adresa de domiciliu in acelasi oras. Permisul expira in Noiembrie .
  Pot cere schimbarea si prelungirea lui?Nu as vrea sa-l schimb acum cu aceeasi valabilitate si in noiembrie sa merg din nou sa-l schimb pentru expirare .
  Mersi

  • Răspunde
   august 8 2013

   Salut,

   Mai comod este să-l schimbi după ce-ţi expiră, pentru că îţi va fi eliberat unul cu o nouă valabilitate administrativă.

   Mai incomod este să-l schimbi înainte de expirare, pentru că valabilitatea nu-ţi va fi prelungită. Duplicatul va avea aceeaşi valabilitate ca a celui înlocuit. Deci ar însemna să-l schimbi de două ori în decurs de câteva luni.

   Alegerea e a ta.

   EDITARE ULTERIOARĂ: Vezi rectificările făcute la articol. Mulţumesc!

  • Răspunde
   Andrei
   august 10 2013

   Salve! Din anul 2007 NU trebuie să-l mai preschimbi, decât la expirarea valabilității administrative sau când ți-ai schimbat numele sau fizionomia (într-un mod determinant)

 • Răspunde
  madalin
  august 6 2013

  am permis maghiar si vreau sal schimb pe romania,ce acte am nevoie?trebuie sa mai dau vrun test sau examen?

  • Răspunde
   august 8 2013

   Salut,

   Interesează-te de acte la autoritatea competentă pe raza căreia ai domiciliul/reşedinţa din România.

   Legea spune că nu trebuie să dai niciun test/examen pentru preschimbare,

 • Răspunde
  razsim
  august 6 2013

  Ce examene contine fisa medicala? Eu mi-am facut la o clinica privata si am urmtoarele: ORL, oftalmologie, boli interne, ortopedie, neurologie, psihiatrie. Mai trebuie sa fac si testare psihologica separata, sau e de ajuns psihiatria din fisa medicala? Din lege reiese ca trebuie doar fisa medicala tip, nu zice nimic de psihologic.

  Multumesc

  • Răspunde
   august 8 2013

   Salut,

   Fişa medicală necesară la obţinerea permisului ar trebui să conţină testele care trebuie făcute.

   Trebuie să faci şi o evaluare psihologică înainte de înscrierea în examen.

   Cel mai sigur este să întrebi la autoritatea competentă pe raza căreia ai domiciliul/ reşedinţa (sau vorbeşte cu instructorul tău auto).

 • Răspunde
  Emeric
  august 11 2013

  Salut,

  inteleg bine, ca nu pot schimba permisul numai dupa data de expirare?
  Permisul meu expira in septembrie, dar acuma am timp sa fac examenele medicale si sa schimb (lucrez in afara tarii).
  Sigur ca nu poate fi schimbat putin inainte de expirare? Motivul fiind ca expira in curand.
  In ianuarie mii de oameni schimbau permisul inainte de expirare, fiindca atuncea inca nu era nevoie de examen medical.

 • Răspunde
  Elena
  august 11 2013

  Buna! Acum am aflat ceva de care nu sunt sigura. Ultima schimbare a permisului meu a fost in 2009. De un an si jumatate mi-am schimbat domiciliul( In acelasi oras dar pe alta strada). Acum am aflat ceva de care nu sunt sigura. Vreau sa ma lamuriti voi. Trebuie sa-mi schimb permisul si actele masinii?(talon, nr, ) Va multumesc anticipat pentru raspuns!

  • Răspunde
   august 19 2013

   Bună,

   Permisul nu se mai preschimbă în cazul schimbării adresei. Am făcut rectificări la articol.

   Mulţumesc!

 • Răspunde
  chelaru
  august 12 2013

  buna,

  in caz ca m-i se apropie data expirarii,trebuie analizele facute?mersi

 • Răspunde
  cristina
  august 13 2013

  analizele medicale si taxa de la CEC poate fi facute su in alt judet decat judetul de eliberare al permisului?

 • Răspunde
  Jus
  august 14 2013

  Buna,

  de unde fac rost de fisa medicala ca sa ma duc cu ea sa o completez?

 • Răspunde
  Jus
  august 14 2013

  Gata. am gasit-o!

 • Răspunde
  august 19 2013

  RECTIFICĂRI: Informaţiile preluate iniţial de la Instituţia Prefectului Mun. Bucureşti nu erau actualizate în conformitate cu prevederile OUG nr. 195/2002. Prin urmare, am făcut în text modificările necesare.

  Vă rog să mă scuzaţi dacă unele informaţii au indus în eroare (în ceea ce priveşte preschimbarea cauzată de modificarea adresei sau a stării civile).

 • Răspunde
  Maggi
  august 19 2013

  Buna,
  Eu nu stiu in ce situatie ma incadrez:
  Am permis din 2005,si este model din acela cu roz, in care apare SI adresa.
  Intre timp mi-am schimbat adresa, si buletinul, astfel ca adresa din buletin nu mai corespunde cu cea de pe permis.
  Permisul in sine nu imi expira inca doi ani de acum incolo.
  Cu toate acestea, sunt in neregula daca ma opreste politia si am adrese diferite pe cele doua documente?
  Multumesc anticipat!
  Maggi

  • Răspunde
   august 19 2013

   Bună,

   Teoretic, nu vei avea probleme.

   • Răspunde
    Alex
    octombrie 17 2013

    Teoretic? Inseamna ca practic ne putem astepta la surprize din partea agentilor?

 • Răspunde
  Iuly
  august 21 2013

  Buna ziua,
  In urma divortului mi-am schimbat doar numele, restul datelor sunt aceleasi.
  As dori sa stiu daca trebuiesc schimbate si toate actele masinii din cauza schimbarii numelui ?
  Am vazut undeva la inceputul paginii ca permisul nu este obligatoriu sa-l schimb ? Este ok sa merg cu el pe numele vechi pana expira ?
  Multumesc.

  • Răspunde
   august 21 2013

   Bună ziua,

   Permisul trebuie schimbat dacă numele titularului s-a schimbat.

   În legătură cu actele maşinii… interesaţi-vă atunci când vă duceţi pentru schimbarea permisului.

 • Răspunde
  Cristea
  august 23 2013

  Buna ziua, daca am carnet de conducere pentru categoria B si imi expira pe 04.09.2013, dar intre timp dobandesc si categoriile C, D si C+E, o sa am doua permise ? Pt ca valabilitatea pt C-D-C+E este de 5 ani si cel de b de 10 ani, Multumesc.

  • Răspunde
   august 23 2013

   Bună ziua,

   Vă rog să întrebaţi acest lucru la autoritatea competentă pe raza căreia aveţi domiciliul/reşedinţa.

 • Răspunde
  dana
  august 23 2013

  Buna ziua.Va rog sa ma lamuriti si pe mine.Mi s-a furat permisul;am fost la politie sa intreb ce acte imi trebuie pentru altul nou si doamna de acolo mi-a zis ca daca vreau un permis cu aceeasi valabilitate ca a celui pierdut nu mai este nevoie de fisa medicala iar daca vreau sa se emita unul valabil din data in care depun actele ( pe 10 ani) imi trebuie fisa medicala..Sincer sint nedumerita,nu as vrea sa dau banii pe fisa medicala si sa vad ca de fapt nu imi trebuia si ca mi se emite un permis cu aceeasi valabilitate cu a celui furat.Multumesc

  • Răspunde
   august 23 2013

   Bună ziua,

   Informaţiile pe care le-aţi primit sunt corecte.

   Pentru obţinerea unui duplicat al permisului NU este nevoie de fişa medicală, dar acesta va avea aceeaşi valabilitate ca a celui furat.

   Pentru obţinerea unui permis cu o nouă valabilitate administrativă, aveţi nevoie obligatoriu de fişa medicală.

   • Răspunde
    dana
    august 23 2013

    multumesc frumos

 • Răspunde
  ana
  august 23 2013

  buna ziua eu am fost sa fac o tesera europeana pentru fratele meu ca sa taiat la un deget in italia pe data de 19 august eu am fost pe 2o august si nu o vrut sami faca de pe data de 19 numai de pe 20 nui valabila imi trebe de pe 19 se pote asa ceva

 • Răspunde
  ionut
  august 27 2013

  eu mi-am schimbat adresa din roman in buc si nu am mai apucat sa schimb permisul pt ca mi sa suspendat in buc si a fost trimis la piatra-neamt unde a fost emis.suspendarea a expirat.eu pot sa il schimb fara sa ma duc la piatra-neamt,adica la dosarul pt preschimbare sa pun in loc de permisul vechi sa pun dovada care mi sa dat cand l-au suspendat.

 • Răspunde
  lorena
  septembrie 2 2013

  buna ziua!
  Am o problema destul de complicata.
  Sotul meu lucreaza in strainatate, permisul lui expira in data de 23 oct.2013. Daca Isi depune actele pentru preschimbare in cursul lunii septembrie noul permis pana la ce data va fi valabil?
  Care este data indicata pentru depunere actelor? din cele citite mai sus in nici un caz inainte de expirare.
  Cea mai mare problema este ca nu vor sa-i acorde zile libere pentru acest lucru, si risca sa-si piarda locul de munca.
  Actele se pot depune doar personal? ar avea posibilitatea sa vina in tara la sfarsit de saptamana, sa faca analizele, si restul actelor…dar permisul vechi trebuie depus la dosar. Atunci el nu poate conduce in strainatate… sau va primi o dovada valabila pentru o perioada scurta???
  Chiar nu stim ce sa facem. Va rog sa=mi dati un sfat. Avem domiciliul in judetul Mures.
  Multumesc!

  • Răspunde
   septembrie 2 2013

   Bună ziua,

   Permisul poate fi obţinut şi prin intermediul unei alte persoane. Veţi avea nevoie de o procură specială.

   Iată ce informaţii sunt oferite de Instituţia Prefectului Mun. Bucureşti pentru cazul specificat de dvs.:

   Preschimbarea permiselor de conducere a cetăţenilor români aflaţi temporar în străinătate

   În cazul cetăţenilor români care au domiciliul în România, dar se află temporar în străinătate, eliberarea unui nou permis de conducere se poate face prin intermediul unei alte persoane, pe bază de procură specială, autentificată de misiunile diplomatice sau de oficiile consulare ale României. Ori, dacă a fost dată în faţa autorităţilor străine, este necesar să îndeplinească condiţiile de supralegalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila.

   Mandatarul va prezenta următoarele documentele:

   a) fişa deţinătorului permisului de conducere, semnată de titular în faţa unui funcţionar diplomatic;
   b) actul de identitate al titularului, în copie;
   c) dovada plăţii contravalorii permisului de conducere – 68 lei;
   d) permisul de conducere a cărui preschimbare se solicită, după caz;
   e) declaraţie tip de pierdere/furt/deteriorare – după caz – completată de titular;
   f) actul care atestă starea de sănătate, precum şi două fotografii color de dată recentă ale titularului (de dimensiunea 3x4cm/4×5 cm; conturul feţei trebuie să aibă înălţimea de minim 22 mm şi maxim 27 mm de la bărbie la creștet), din care una aplicată pe procura specială, iar a doua pe fişa deţinătorului permisului de conducere; trebuie să fie vizate de misiunea diplomatică;
   g) declaraţia pe propria răspundere a titularului, dată în faţa funcţionarului diplomatic, din care să rezulte că nu mai deţine un alt permis de conducere naţional, cu excepţia celui depus pentru preschimbare.”

   Sursa:

   Pentru informaţii suplimentare, vă rog să apelaţi la autoritatea competentă pe raza căreia are soţul dvs. domiciliul/reşedinţa.

   • Răspunde
    badea
    octombrie 10 2013

    7Buna, vreau sa imi scot n nou permis, mi_a gost furat cel vechi, as dori sa stiu cat timp dureaza, va multumesc

    • Răspunde
     octombrie 10 2013

     Bună ziua,

     Vă rog să vă interesaţi de acest aspect procedural la personalul autorităţii competente pe raza căreia aveţi domiciliul/reşedinţa.

 • Răspunde
  Andi
  septembrie 3 2013

  Salut ,

  ma poti te rog ajuta cu doua informatii?
  in octombrie imi va expira permisul de conducere , as dori sa stiu daca pentru expirare permis trebuie sa platesc taxa permis conducere ? , deasemenea , pe fisa detinatorului permisului de conducere trebuie sa atasez eu poza in campul ” Loc pentru Fotografie ” ? sau aceasta va fi atasata de catre cei de la DRPCIV ?

  Multumesc ,
  O zi buna.

  • Răspunde
   septembrie 4 2013

   Salut,

   Contravaloarea permisului se plăteşte în toate cazurile.

   În ceea ce priveşte a doua nelămurire, cel mai bine este să întrebi la autoritatea competentă pe raza căreia ai domiciliul/reşedinţa.

 • Răspunde
  Flori
  septembrie 3 2013

  Buna seara!

  Mi-am schimbat numele in urma unei casatorii si as vrea sa stiu daca trebuie sa-mi fac analizele medicale.
  Precizez ca permisul a fost eliberat in sept. 2009.

  Va rog sa-mi dati un raspuns!

  • Răspunde
   septembrie 4 2013

   Bună ziua,

   Fişa medicală este necesară doar la eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate administrativă.

   Pentru eliberarea unui duplicat (cu aceeaşi valabilitate administrativă ca a celui înlocuit) nu este nevoie de fişa medicală.

 • Răspunde
  alina
  septembrie 4 2013

  am obtinut permisul in Italia acum m-am intors in Romania si mi-am schimbat si numele ce acte sunt necesare pt a-mi schimba permisul care e valabil pana in 2019

 • Răspunde
  nicoleta
  septembrie 5 2013

  buna ziua.am si eu o problema trebuie sa imi schimb permisul de jumatate de an pt ca mi-am schimbat numele dar din mai multe motive chiar nu am putut merge sa il schimb,voi fi sanctionata in veun fel daca nu l-am schimbat pana acum?aa si permisul l-am luat in italia trebuie eventual sa il schimb acolo?multumesc anticipat

  • Răspunde
   septembrie 5 2013

   Bună ziua,

   Dvs. aveţi o situaţie mai delicată. Ar trebui să adresaţi aceste întrebări personalului autorităţii competente pe raza căreia aveţi domiciliul/reşedinţa.

 • Răspunde
  Liviu
  septembrie 8 2013

  am observat ca ati spus ca in caz de modificare al adresei de pe CI (m-am mutat din Constanta in Calarasi), nu mai este nevoie sa iti schimbi permisul. As dori sa stiu ce baza legala exista, asta in caz ca ma iau la rost agentii..Multumesc anticipat!

  • Răspunde
   septembrie 9 2013

   Bună ziua,

   Ordonanţa de urgenţă nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

 • Răspunde
  Flory
  septembrie 8 2013

  Permisul meu expira pe data de 16.09.2013..pana-n data de 16 o sa ma duc sa-l schimb., cu acelasi nume si adresa……am categoria b…vreau sa stiu daca imi trebuie si fisa medicala…?!…multumesc..

 • Răspunde
  Flory
  septembrie 8 2013

  intrebarea pe care am pus- o eu am observat ca au pus-i si alte persoane….dar parerile sunt impartite….am intrebat la politie (post de politie local) si mi-a spus k fisa medicala trebuie doar la categoriile celelalte…pentru categoria b nu trebuie…aici poate imi veti da un raspuns corect……multumesc!

  • Răspunde
   septembrie 9 2013

   Bună ziua,

   Legea prevede clar că pentru un permis cu o nouă valabilitate administrativă este nevoie de fişa medicală, indiferent de categorie.

 • Răspunde
  duca
  septembrie 12 2013

  multumesc anticipat. Permisul meu de conducere l-am obtinut in 1990 in armata cat.c.e. in 95 am plecat in Italia din 96 pana in 2000 am circulat cu acel permis in italia . in 2000 la un control al politiei Italiene permisu mia fost retinut motivul find ca aveam rezidenta de mai mult de 1 an in italia find obligat sa dau examen de permis din nou in Italia,la acel moment permisele Romanesti nu ereau recunoscute in u.e. avand permisul Italian nu prea ma interesat de cel Romanesc ,mea culpa, dar as vrea sa-l recuperez pe cel Romanesc cat. C,E profesionist in Italia am duar B . deci a cam expirat de vreo 12 ani .Mam interesat si nu mai figurez in databse, toti spun ca a fost anulat. e posibil sa fie anulat. multumesc anticipat ptr. raspuns

  • Răspunde
   septembrie 12 2013

   Bună ziua,

   Ar trebui să vă adresaţi personalului autorităţii competente pe raza căreia aveţi domiciliul/reşedinţa.

 • Răspunde
  Razvan I
  septembrie 12 2013

  Buna Ziua!o intrebare…mi se expira permisul la anul 2014….poza din permis cand am facut in 2004 eram mai slab…dupa 9 ani nu mai arat ca in poza m-am ingrasat…..pot face permisul acum ?daca da mai este cazul si fisa medicala?sau la anul in 2014.?mii de multumiri.

  • Răspunde
   septembrie 12 2013

   Bună ziua,

   Vă puteţi schimba permisul numai în cazurile enumerate în articol.

   Fişa medicală este necesară la eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate administrativă. În celelalte cazuri vi se va elibera un duplicat cu aceeaşi valabilitate ca a permisului înlocuit (fişa medicală nu-i necesară).

 • Răspunde
  Marius
  septembrie 14 2013

  Buna ziua permisul meu expira pe 21 decembrie dar eu plec din tara si nu mai revin anul acesta.Pot sa imi schimb permisul acum?Si daca da trebuie sa fac analizele?Va multumesc

  • Răspunde
   septembrie 14 2013

   Bună ziua,

   Dacă vreţi un permis cu o nouă valabilitate administrativă, aveţi nevoie de fişa medicală.

   Cel mai bine este să vă adresaţi personalului autorităţii competente pe raza căreia aveţi domiciliul/reşedinţa.

 • Răspunde
  Petrache
  septembrie 14 2013

  Mie mia expiarat permisul acum 3 ani.Inafara de fisa medicala mai trb sa dau si o rexaminare scrisa si practica?adica iar sala si traseu sau doar Fisa medicala???

  • Răspunde
   septembrie 15 2013

   Bună ziua,

   Vă rog să vă adresaţi personalului autorităţii competente pe raza căreia aveţi domiciliul/reşedinţa.

 • Răspunde
  andreea
  septembrie 18 2013

  Buna ziua,

  Permisul de conducere expira in 10.2014. Este permis de tip vechi. intrebarea este: este nevoie sa-l schimb daca mi-am schimbat atat domiciliul cat si numele? daca da, este nevoie si de fisa medicala?

  • Răspunde
   septembrie 18 2013

   Bună ziua,

   Permisul trebuie schimbat în cazul în care v-aţi schimbat numele.

   Fişa medicală este necesară doar la eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate administrativă.

   Pentru eliberarea unui duplicat (cu aceeaşi valabilitate administrativă ca a celui înlocuit) nu este nevoie de fişa medicală.

 • Răspunde
  Anca
  septembrie 19 2013

  Buna ziua. Modificarile facute de Instituţia Prefectului Mun. Bucureşti, referitoare la cei care si-au schimbat starea civila, se refera doar la cei care nu au modificat si numele, nu? Adica, daca dupa divort am revenit la numele avut anterior, va trebui sa-mi schimb sau nu permisul?
  Multumesc!

  • Răspunde
   septembrie 19 2013

   Bună ziua,

   Dacă v-aţi schimbat numele, trebuie să vă schimbaţi permisul.

 • Răspunde
  nistor
  septembrie 19 2013

  am permis italian si lam pierdut in romania ce trebuie sa fac sa il pot obtine din nou ca in italia nu ma mai intorc

  • Răspunde
   septembrie 19 2013

   Bună ziua,

   Vă rog să adresaţi această întrebare personalului autorităţii competente pe raza căreia aveţi domiciliul/reşedinţa.

 • Răspunde
  burda
  septembrie 23 2013

  salut, mai am valabilitate la permis 1 an si sunt obligat din cauza serviciului sa-mi scot card tahograf care este valabil 5 ani. as vrea sa-mi schimb si permisul tot acum pt ca daca il schimb peste 1 an va trebui sa schimb si cardul tahograf ca nr permisului e rtecut pe el. crezi ca i-mi trebuie fisa medicala?????/ sau o sa-mi cshimbe permisu??????

 • Răspunde
  burda
  septembrie 23 2013

  rog raspuns urgent

  • Răspunde
   septembrie 23 2013

   Bună ziua,

   Vă rog să vă adresaţi personalului autorităţii competente pe raza căreia aveţi domiciliul/reşedinţa.

   Fişa medicală este necesară doar la eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate administrativă.

 • Răspunde
  Adrian
  septembrie 24 2013

  Salut. Te rog frumos sa ma ajuti si pe mine cu un raspuns. Sunt cetatean din R. Moldova am cetatenie romana, buletin si pasaport, acum vreau sa-mi schimb permisul de conducere.
  Neclaritatile mele sunt:
  - Unde ar trebui sa ma adresez, daca resedinta o am in Vatra Dornei…???
  - Care sunt autoritatile competente care se ocupa cu perschimbarea permiselor ?
  - In cit timp se elibereaza permisul perschimbat ?
  - Daca detin permis profesional (A, B, C, D, E) ar trebui sa dau careva examene?
  Merci tare mult pentru ajutor, bafta in tot ceea ce faci ….Sanate si numai bine…

 • Răspunde
  Elena
  septembrie 24 2013

  Buna ziua!
  Sunt cetateanca al R. Moldova, am domiciliul in Romania ( detin carte de identitate si pasaport ). Spuneti-mi va rog ce acte trebuie pentru preschimbarea permisului MD in RO?
  Ce adeverinta sau alte acte din R. Moldova am nevoie ???

 • Răspunde
  Doru
  septembrie 24 2013

  Pozele se fac la sediul politiei sau ne prezentam acolo cu pozele gata facute? Multumesc

  • Răspunde
   septembrie 24 2013

   Bună ziua,

   Vă rog să vă interesaţi de aceste aspecte procedurale la personalul autorităţii competente pe raza căreia aveţi domiciliul/reşedinţa.

   Veţi afla dacă vă mai trebuie ceva sau nu atunci când vă veţi prezenta acolo pentru a solicita eliberarea permisului.

 • Răspunde
  Mariana
  septembrie 25 2013

  Buna ziua!
  mi-am schimbat adresa , ar trebui sa-mi schimb permisul si talonul masinii?

  • Răspunde
   septembrie 25 2013

   Bună ziua,

   Aşa cum scrie şi în articol, situaţia schimbării adresei nu mai este precizată în lege. Deci nu.

 • Răspunde
  Ionel
  septembrie 25 2013

  Va salut!
  Spuneti-mi va rog unde se completeaza declaratia pe proprie raspundere, in cazul pierderii actelor , in vederea eliberarii unui nou permis de conducere. Daca trebuie legalizata si daca DA unde scrie.
  Cu deosebita stima!

  • Răspunde
   septembrie 26 2013

   Bună ziua,

   Acea declaraţie o veţi primi când vă veţi adresa personalului autorităţii competente pe raza căreia aveţi domiciliul/reşedinţa.

   Nu se legalizează.

   • Răspunde
    Ionel
    septembrie 26 2013

    Multumesc!
    Exista totusi o exceptie de la LEGE. In ,,municipiul” calarasi esti trimis sa legalizezi declaratia pe proprie raspundere, la un notariat de unde baietii au comision, unde platesti 40 de lei(400.000 lei vechi) si pierzi si doua ore la coada.
    Inainte sa va adresez intrebarea ma interesasem deja la DRPCIV Bucuresti si deci stiam conditiile. Daca totusi nu aveam suficienti bani la mine faceam un drum de 140 de km, dus-intors si nici nu reuseam sa depun actele.In concluzie in resedinta ,,municipiu” totul este altfel decat in alte judete. Credeti ca am vreo sansa daca fac sesizare la institutia prefectului si la celelalte foruri competente?

    • Răspunde
     septembrie 26 2013

     Nu ştiu ce şanse aveţi, dar e o situaţie anormală şi trebuie reclamată.

 • Răspunde
  Alexandru
  septembrie 26 2013

  Buna ziua,

  Daca permisul meu expira in noiembrie 2013 iar eu il schimb in octombrie 2013 e cazul pentru analize?

  • Răspunde
   septembrie 26 2013

   Bună ziua,

   NU vi se poate elibera un permis cu o nouă valabilitate administrativă fără a avea fişa medicală.

   Permisul poate fi schimbat numai în cazurile enumerate în articol.

   În cazul schimbării permisului pentru pierdere / furt / deteriorare / schimbare de nume se eliberează un duplicat cu aceeaşi valabilitate ca a celui înlocuit.

 • Răspunde
  marian
  septembrie 26 2013

  Am permis luat an cairo egipt pot sa al schimb an romania ce acte ami trebuie si daca se poate face

 • Răspunde
  florin
  septembrie 30 2013

  Pot depune actele necesare preschimbarii si dupa data la care a expirat, sau este obligatoriu sa le depun inainte de data expirarii.

  • Răspunde
   septembrie 30 2013

   Bună ziua,

   În Codul rutier, la art. 24 alin. (5^2) scrie că “eliberarea unui nou permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă se realizează la expirarea valabilităţii documentului, după efectuarea examinării medicale”.

 • Răspunde
  DANIEL-ILIE
  octombrie 2 2013

  Daca mi-am schimbat adresa de buletin mai este necesr sa schimb si permisul de conducere?
  Cu multumiri !

  • Răspunde
   octombrie 2 2013

   Bună ziua,

   Permisul se schimbă în caz că a expirat, a fost pierdut, a fost furat, s-a deteriorat sau în caz că a intervenit o schimbare de nume.

 • Răspunde
  ciuculan cristinel
  octombrie 2 2013

  a-s dori sa mi se spuna si mie citeva puncte medicale unde se ef. vizita medicala

 • Răspunde
  tibrea
  octombrie 4 2013

  buna am avut permis romanesc pe care l-am preschimbat in italia avind acolo rezidenta am revenit in tara si vreau sa-l iau inapoi pe cel romanesc deoarece nu mai am rezidenta italiana pentru cit timp mi se poate elibera dovada si cit dureaza pina obtin permisul romanesc multumesc

 • Răspunde
  Gabriel
  octombrie 9 2013

  Buna ziua! As dori sa-mi spuneti daca se poate platii taxa la CEC in alt oras decat resedinta dar acelasi judet. Acelasi lucru pentru fisa medicala. Se poate face in alt oras dar acelasi judet cu resedinta?
  Multumesc.

  • Răspunde
   octombrie 9 2013

   Bună ziua,

   Puteţi plăti la orice sucursală CEC, iar referitor la fişa medicală, în lege scrie doar că trebuie să apelaţi la serviciile unei untăţi autorizate. Deci poate fi oricare unitate autorizată conform Ordinului MS nr. 1159/2010.

 • Răspunde
  Monica
  octombrie 9 2013

  am citit mai sus ca, daca iti schimbi domiciliul nu e obligatoriu sa schimbi si adresa din permisul de conducere….daca deja am achitat taxa la cec, si am si completat cererea necesara pot preschimba buletinul? Multumesc anticipat!

 • Răspunde
  Monica
  octombrie 9 2013

  ma scuzati…am vrut sa zic permisul…

  • Răspunde
   octombrie 10 2013

   Bună ziua,

   Interesaţi-vă la personalul autorităţii competente pe raza căreia aveţi domiciliul/reşedinţa.

 • Răspunde
  Mr
  octombrie 10 2013

  Buna,as dori sa stiu in cat timp se elibereaza permisul romanesc,in cazul in care a fost preschimbat din cel moldovenesc?
  Am deja 1 luna jumatate si nu am nici un rezultat pozitiv.
  Problema este ca nu locuiesc in Romania,si este dificil sa calatoresc saptamanal pentru a vedea daca mi-a iesit sau nu.Multumesc.

  • Răspunde
   octombrie 11 2013

   Bună ziua,

   Aceste aspecte procedurale sunt cunoscute doar de către personalul autorităţii la care aţi apelat.

   Încercaţi să-i aţi telefonic.

 • Răspunde
  ion
  octombrie 13 2013

  eu am pierdut permisul acum vro 2 ani si nu l-am declarat.intre timp a si expirat valabilitatea.acum mi-ar cam trebui.trebuie sa fac fisa medicala?ms.anticipat

  • Răspunde
   octombrie 14 2013

   Bună ziua,

   Da, în cazul eliberării unui permis cu o nouă valabilitate administrativă aveţi nevoie şi de fişa medicală.

 • Răspunde
  Marius
  octombrie 15 2013

  E nevoie de poza pe fisa detinatorului permisului de conducere sau iti face acolo? Ca am vazut ca pe formular este loc pentru poza dar in lista cu actele necesare nu scrie…

  • Răspunde
   octombrie 15 2013

   Bună ziua,

   Întrebaţi personalul autorităţii căreia vă veţi adresa pentru schimbarea permisului.

 • Răspunde
  Alex M
  octombrie 15 2013

  Buna ziua,
  Am inteles faptul ca permisul nou este eliberat de autoritatea competenta de pe raza domiciliului meu, insa dosarul il pot depune si in alt judet, urmand sa ridic noul permis din judetul meu?
  Multumesc

  • Răspunde
   octombrie 15 2013

   Bună ziua,

   Potrivit art 2 alin. (1) din (intrat în vigoare la 8 august 2013), cererea privind eliberarea permisului de conducere cu o nouă valabilitate administrativă sau a duplicatului se depune personal de către titular la oricare serviciu public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor.

   În cerea pentru eliberarea permisului (o găsiţi anexată la ) aveţi şi opţiuni cu privire la expedierea permisului la o anumită adresă/serviciul public comunitar.

   Mai multe informaţii găsiţi direct în ordinul menţionat mai sus – .

 • Răspunde
  Alina
  octombrie 17 2013

  Buna ziua,
  Am o intrebare in legatura cu shimbarea permisului dupa casatorie mai exact intrebarea mea este: se cer analizele medicale daca mi-am schimbat numele in urma casatoriei, si ce alte documente sunt necesare preschimabarii daca acesta inca nu a expirat?

  • Răspunde
   octombrie 17 2013

   Bună ziua,

   Aveţi nevoie de:

   • Fişa deţinătorului permisului;

   • Actul de identitate (original + copie);

   • Dovada plăţii contravalorii permisului;

   • Permisul a cărui preschimbare o solicitaţi;

   • Documentul care atestă schimbarea numelui (original + copie).

   Fişa medicală este necesară DOAR la eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate administrativă.

   În cazul dvs. vi se va elibera un duplicat, deci nu aveţi nevoie de fişă.

   Informaţiile acestea se regăsesc în articol.

   • Răspunde
    constantin
    octombrie 18 2013

    Buna ziua,

    In cazul schimbarii domiciliului din jud. AG in jud.TR, trebuie sa schimb certificatul de inmatriculare si permisul de conducere ? Mentionez ca in continuare sunt proprietar in jud. Ag si pot sa fac cerere de resedinta in AG ,dar cu domiciliul stabil in jud. TR; in acest caz mai trebuie sa schimb actele? (permisul i-mi expira in 2014 decembrie si este de format mai vechi -(roz)

    • Răspunde
     octombrie 18 2013

     Bună ziua,

     Aşa cum scrie şi în articol, permisul auto se schimbă dacă a expirat, a fost pierdut, a fost furat, s-a deteriorat sau dacă v-aţi schimbat numele.

 • Răspunde
  Cosmin
  octombrie 21 2013

  Buna ziua,

  Inainte de toate doresc sa multumesc in avans, atat pentru informatia bine structurata, cat si pentru suportul oferit prin intermediul acestei pagini.

  Imi expira permisul pe 30 Oct. si vreau sa stiu daca in saptamana 23 – 30 (o saptamana inainte de expirare) ma pot duce sa mi-l schimb (practic continuarea valabilitatii, si schimbarea “modelului vechi” cu cel “nou” (european).
  Nu vreau sa astept pana dupa 30 Oct, deorece as circula cu permisul expirat.
  O saptamana inainte, mi se pare de bun simt si nu ar trebui sa intampin probleme, ce credeti ?

  Totodata, aveti idee ce valabilitate are fisa medicala ? o pot face zilele aceastea sa scap de-o grija, ca ulterior sa pot merge cu ea (diferenta de o saptamana poate) alaturi de celelalte documente necesare.

  Multumesc !

  • Răspunde
   octombrie 21 2013

   Bună ziua,

   Da, este mai bine să vă depuneţi cererea şi toate actele necesare înainte de expirarea valabilităţii permisului.

   Informaţii referitoare la fişa medicală puteţi obţine de la unitatea autorizată de asistenţă medicală la care veţi apela.

   Vă mulţumim şi noi că ne citiţi!

  • Răspunde
   Elena
   martie 7 2014

   Cosmin, exact aceleasi intrebari le am si eu acum. Te rog frumos spune-ne cum ai rezolvat. Cat este valabila fisa medicala? Cu cat timp inainte de expirare se pot depune actele pentru noul permis?
   Multumesc, in rest am gasit informatii foarte utile aici!
   Elena

 • Răspunde
  Oana
  octombrie 22 2013

  Buna ziua,
  Ce sanctiune se aplica in cazul in care nu mi-am schimbat permisul in urma schimbarii numelui (in urma casatoriei) si am fost oprita de catre un agent de politie in trafic?
  Va multumesc!

 • Răspunde
  stefan
  octombrie 22 2013

  Buna ziua,
  Am schimbat numele mai este necesar schimbarea si a permisului??? Mentionez ca la prima steluta specifica cu bold ca NU…vreau sa fiu sigur de un raspuns si un link cu leagea ceva…multumesc

 • Răspunde
  narcisa
  octombrie 24 2013

  Buna ziua,
  Am o intrebare , sotul meu este sofer profesionist si-a pierdut permisul de conducere , cu dovada data de politie poate circula in alte tari sau va trebui sa astepte pana se elibereaza duplicatul?

  • Răspunde
   octombrie 24 2013

   Bună ziua,

   Vă rog să vă interesaţi de acest aspect la personalul autorităţii la care aţi apelat/veţi apela.

 • Răspunde
  adita
  octombrie 27 2013

  Buna ziua,
  Am si eu o intrebare, tocmai m-am casatorit si inca nu mi-a venit buletineul care l-am dat la schimbat si in locul caruia mi-a fost data o adeverinta, pot sa ma duc sa imi schimb permisul cu acea adeverinta sau trebuie sa astept sa imi vina buletinul si apoi sa fac si permisul? se poate face la urgente permisul? in cat timp vine daca eu sunt din valcea? se poate face ceva sa vina mai repede?
  Va multumesc anticipat!

  • Răspunde
   octombrie 27 2013

   Bună ziua,

   Pentru aceste aspecte procedurale, vă rog să vă adresaţi personalului autorităţii la care veţi apela pentru eliberarea permisului.

 • Răspunde
  Draghici
  octombrie 27 2013

  Buna ziua,Am dobindit permis de conducere categorile b,c,e ,in1997 dar ne avand 21 de ani categoria -e- nu a fost trecuta in permis ,intrebarea este daca se mai poate trece aceasta categorie in permis sau este nevoie sa dau din nou examen?

 • Răspunde
  Ivona
  octombrie 30 2013

  Buna ziua,
  In caz de casatorie, pentru permis se mai achita cei 68 de lei? Multumesc!

  • Răspunde
   octombrie 30 2013

   Bună ziua,

   Contravaloarea permisului trebuie achitată în toate cazurile în care se solicită preschimbarea. Deci, da, este valabil şi în cazul dvs.

 • Răspunde
  Daniela
  octombrie 31 2013

  Buna ziua. Daca mi-a fost furat permisul pot face acea cerere din alt Judet?(Am inteles ca deja a intrat in vigoare Ordonanta nr.123 din 2013. Dar sa-l si ridic acolo? Asta ca sa ma scutesc de acea procura speciala.

  • Răspunde
   octombrie 31 2013

   Bună ziua,

   Da, puteţi face cererea la oricare serviciu public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor. Iar în cerere puteţi specifica de unde vreţi să-l ridicaţi.

   Conţinutul acestei cereri poate fi consultat aici – .

 • Răspunde
  Ionut
  noiembrie 1 2013

  Salut, pe drpciv.ro scrie ca trebuiesc si doua fotografii color atasate la cerere. Vad ca nu mentionezi nimic de asta la documente necesare. Sunt obligatorii?
  Iar fisa detinatorului de permis este altceva decat cererea tip?

 • Răspunde
  Zsolt
  noiembrie 5 2013

  Buna ziua.
  In urma casatoriei sotia a preluat numele meu de familie in Iulie 2013.
  S-a mutat din satul ei in satul meu din acelasi judet. Buletinul este deja cu numele si domiciliul schimbat.
  Informatiile primite mai sus sunt suficiente pentru a schimba permisull de conducere.
  Trebuie schimbat talonul datorita schimbarii de nume si de domiciliu in acelasi Judet?
  Daca da ce acte si taxe sunt necesare?
  Trebuie schimbat fisa de inmatriculare a masinii sotieiei datorita schimbarii de nume si de domiciliu in acelasi Judet?
  Daca da ce acte si taxe sunt necesare?
  Multumesc anticipat.

  • Răspunde
   noiembrie 5 2013

   Bună ziua,

   Luaţi legătura cu o autoritate competentă sau căutaţi mai multe informaţii pe site-ul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor – .

 • Răspunde
  Ioana
  noiembrie 5 2013

  Buna ziua,deci sunt foarte cofuza nu mai inteleg nimic ori trebuie sa schimb permisul dupa casatorie ori nu??!!si daca da in legatura cu taxa …trebuie sa o platesc ca stiam ca o platesc numai cei care fac scoala sau cv de genu ???!!!Multumesc

  • Răspunde
   noiembrie 5 2013

   Bună ziua,

   Permisul se schimbă doar dacă a expirat, a fost pierdut, a fost furat, s-a deteriorat sau dacă titularul şi-a schimbat numele.

   Dacă în urma căsătoriei v-aţi schimbat numele, atunci trebuie să schimbaţi permisul.

   Contravaloarea permisului se plăteşte în toate situaţiile. Pentru informaţii mai detaliate vă puteţi adresa personalului unei autorităţi competente.

 • Răspunde
  Andrei
  noiembrie 6 2013

  Buna ziua,

  Am si eu o intrebare. Permisul meu expira pe 20 decembrie. Vreau sa-mi fac un nou permis cu valabilitate noua. Stiu ca trebuie sa fac examenul medical. Intrebarea mea este daca pot sa-l schimb cu valabilitate noua de pe sa zicem 10 decembrie sau doar de pe 20? ca este aproape de sarbatori si nu as vrea sa am probleme cu programul. Analizele medicale pentru permis cate zile sunt valabile? Multumesc

  • Răspunde
   noiembrie 6 2013

   Bună ziua,

   Da, puteţi solicita eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate şi înainte de data expirării celui pe care-l aveţi.

   În legătură cu analizele, interesaţi-vă la unitatea medicală autorizată la care veţi apela.

 • Răspunde
  Ovidiu
  noiembrie 7 2013

  Salut,
  Schimbandu-mi adresa a trebuit sa imi schimb si permisul deoarece era de tip vechi si era trecuta adresa pe el, pe cele noi nu se mai trece adresa, am mers cu dosarul inclusiv fisa medicala si problema e ca nu stiu ce a bifat doamna pe formularul acela. Nemultumirea mea este ca am primit permisul cu valabilitatea de pe cel vechi ceea ce nu mi se pare corect, ce parerea ai?

  • Răspunde
   noiembrie 7 2013

   Salut,

   Pentru problemele de acest gen ar trebui să te adresezi personalului autorităţii respective.

 • Răspunde
  Adrian
  noiembrie 7 2013

  Salut,

  am o intrebare , mie imi expira permisul pe 20.11.2013 . intrebarea este : trebuie sa merg sa il schimb pana pe maxim 20 ? sau se poate si de exemplu pe 25 ?

  • Răspunde
   noiembrie 7 2013

   Salut,

   Potrivit Ordinului nr. 123/2013, eliberarea permisului de conducere cu o nouă valabilitate administrativă se face înainte sau după data expirării.

   Cel mai bine este să rezolvi problema din timp.

 • Răspunde
  georgiana
  noiembrie 7 2013

  buna ziua! am luat permisul akum 2 luni,st incepator…si mi-am schimbat numele in urma casatorie…ce acte imi sunt necesare pt schimbarea permisului? mai trebuie sa fac fisa medicala?

  • Răspunde
   noiembrie 7 2013

   Bună ziua,

   Actele sunt menţionate sus, în articol.

   Nu e nevoie de fişa medicală, pentru că vi se va elibera un duplicat.

 • Răspunde
  George
  noiembrie 12 2013

  Buna ziua ,
  In acest moment sunt plecat in strainatate si o sa revin in tara undeva pe 20 decembrie. Problema e ca permisul imi expira pe 12 decembrie. As vrea totusi sa revin cu masina si m-am gandit la urmatorul scenariu :
  Sa fac vizita medicala aici undeva la o clinica avizata si sa trimit parintilor toate actele necesare procura speciala eliberata de consulatul Romaniei. In acest mod ma gandesc ca pot beneficia de adeverinta de 15 zile si pot sa ma intorc cu masina acasa.
  dupa parerea dumneavoastra este valida incercarea mea ?
  Multumesc anticipat

  • Răspunde
   noiembrie 12 2013

   Bună ziua,

   Cred că cel mai bine ar fi să vă interesaţi despre acest aspect la consulat.

 • Răspunde
  stegaru
  noiembrie 12 2013

  salut
  detin un permis de conducere cu valabilitatea pana in februarie 2015 si eu sunt plecat in strainatate si as vrea sa stiu daca il pot schimba inainte de a expira deoarece eu nu pot veni in tara cand va expira..de exemplu plec la anu in mai in tara sa il schimb mai trebuie facuta fisa medicala ?si daca as putea sa il schimb imi da noul permis cu valabilitate de 5 ani sau 10?
  ca e si profesionist..multumesc

  • Răspunde
   noiembrie 13 2013

   Salut,

   Dacă te afli temporar în străinătate, cererea pentru eliberarea unui noi permis poate fi depusă prin mandatar (împuternicit prin procură specială autentificată de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României. Procura poate fi autentificată şi de autorităţile străine).

   Fişa medicală este obligatorie pentru permisele cu o nouă valabilitate administrativă.

   Pentru aspectele procedurale ce nu ţin strict de legi, adresează-te direct personalului unei autorităţi competente.

 • Răspunde
  George
  noiembrie 20 2013

  buna ziua,

  Se vorbeste intens despre situatia celor plecati in strainatate care pot sa isi schimbe permisul in cazul in care acesta expira pe durata sederii lor in afara granitelor Romaniei. Din toate posturile inteleg ca e nevoie de fisa medicala. Intrebarile mele sunt :
  - Este fisa medicala eliberata de autoritatile straine recunoscuta si in Romania ?
  - Conteaza daca detin sau nu permis de rezidenta temporar ? Dar daca am permis de rezidenta permanenta ?

  De asemeni daca se poate sa imi spuneti cum procedez in cazul in care reusesc sa depun dosarul complet pentru permis . Exista posibilitatea sa cer livrarea noului permis la ambasada sau consulat ?

  Va multumesc anticipat

  • Răspunde
   noiembrie 21 2013

   Bună ziua,

   Cel mai bine ar fi să adresaţi aceste întrebări personalului unei autorităţi competente.

 • Răspunde
  ovidiu
  noiembrie 21 2013

  Buna ziua.
  Vad ca permisul nu mai trebuie schimbat in cazul schimbarii domiciliului.
  Acest lucru este valabil si pentru certificatul de inmatriculare?
  Multumesc.

  • Răspunde
   noiembrie 21 2013

   Bună ziua,

   Referitor la schimbarea certificatului de înmatriculare, în OUG nr. 195/2002 (art. 18) este precizat că:

   “În cazul pierderii, furtului, schimbării numelui ori deteriorării certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, proprietarul vehiculului respectiv este obligat să solicite autorităţii competente eliberarea unui nou certificat de înmatriculare sau de înregistrare, în condiţiile stabilite de autoritatea competentă, în termen de 30 de zile de la data declarării pierderii sau furtului, de la data schimbării numelui ori de la data constatării deteriorării, după caz.”

 • Răspunde
  Radu
  noiembrie 25 2013

  buna
  daca permisul sotiei expira in 5 februarie
  ea a schimbat si numele in urma casatoriei
  pot sa depun acum un dosar direct pentru schimbare nume si prelungire valabilitate?
  multumesc

  • Răspunde
   noiembrie 25 2013

   Salut,

   Cel mai bine ar fi să întrebi acest lucru la o autoritate competentă.

 • Răspunde
  zaharia
  noiembrie 29 2013

  Buna, am permis italian iar in iulie m-am casatorit pana acum Nu am reusit sa il schimb voi primi penalizare? Ce acte imi treBuie sa il prescchimb in romanesc Si cu Numele dupa sot va multumesc

  • Răspunde
   noiembrie 29 2013

   Bună,

   Informaţiile despre preschimbarea permisului străin cu unul românesc le găseşti în acest articol – https://theworldathome.info/cum-iti-poti-preschimba-permisul-auto-strain-cu-unul-romanesc/ .

   Dacă vrei să afli informaţii suplimentare despre subiect (în afară de cele din articol), îţi sugerez să apelezi la personalul serviciului public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor din cadrul instituţiei prefectului în a cărui rază teritorială ai domiciliul / reşedinţa / rezidenţa normală.

   • Răspunde
    georgiana
    decembrie 2 2013

    Buna ziua ,am si eu o intrebare mie imi expira permisul in 2017 si eu mi-am schimbat mutatia in buletin dar in aceeasi localitate trebuie sa imi schimb si permisul?

    • Răspunde
     decembrie 2 2013

     Bună ziua,

     Permisul se schimbă doar dacă a expirat, a fost pierdut, a fost furat, s-a deteriorat sau dacă titularul şi-a schimbat numele. Atât.

     • Răspunde
      georgiana
      decembrie 2 2013

      va multumesc frumos !!!

 • Răspunde
  Anamaria
  decembrie 2 2013

  Buna seara,
  Am si eu o intrebare: Sotu meu trebuie sa schimbe permisu si vreau sa stiu daca trebuie sa faca fisa medicala?
  Permisul ii expira 04.2014 este roz. Este sofer profesionist iar cei de la ARR i-au spus ca trebuie sa schimbe permisu, daca nu la anu ar fi trebuit sa schimbe si atestatele cand isi va schimba permisu.
  Astept raspuns,
  Multumesc

  • Răspunde
   decembrie 3 2013

   Bună ziua,

   Pentru eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate administrativă este nevoie obligatoriu de fişa medicală.

 • Răspunde
  Ionut
  decembrie 3 2013

  Salut,in legatura cu taxa de permis (68 lei) aceasta este valabila daca a fost platita in alt oras decat in cel in care urmeaza sa sustin examenul?Tin sa precizez ca mi-am schimbat si buletinul…

  • Răspunde
   Ionut
   decembrie 3 2013

   Am uitat sa mentionez ca domiciliul l-am schimbat

  • Răspunde
   decembrie 3 2013

   Salut,

   Plata contravalorii permisului e valabilă indiferent la ce unitate a CEC-ului o faci.

 • Răspunde
  robert
  decembrie 4 2013

  salut permisul meu expira pe data de 15-12-2013 mai este nevoie de fisa medicala daca ma duc sa il schimb inainte de expirare?

 • Răspunde
  robert
  decembrie 5 2013

  astept raspuns mersi

  • Răspunde
   decembrie 5 2013

   Salut,

   Sigur că ai nevoie. Fişa medicală este obligatorie la eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate administrativă.

 • Răspunde
  Mihaela
  decembrie 5 2013

  Buna seara,

  Dupa casatorie ce acte imi trebuie pentru schimbarea permisului auto?

 • Răspunde
  iuli
  decembrie 9 2013

  Salut,
  Am permisul deteriorat(rupt pe jumatate) din cate am inteles voi avea nevoie de fisa medicala? il am de 2 ani

 • Răspunde
  NICOLAIE
  decembrie 9 2013

  Citesc astazi in Gandul cum cresc amenzile de la 1 ianuarie,si gasesc ca neschimbarea permisului o data cu schimbarea domiciliului(situatie in care ma aflu) atrage dupa sine amenda de 6-8 puncte .Mai e in vigoare ordonanta 195/2002 avand in vedere schimbarea codului rutier foarte des in ultimii 12 ani?In concluzie merg sa-mi schimb permisul ,sau il las asa?

  • Răspunde
   decembrie 9 2013

   Bună ziua,

   Pe TheWorldAthome.ro s-a scris despre creşterea amenzilor pentru contravenţiile rutiere încă de luna trecută (https://theworldathome.info/oficial-in-2014-creste-salariul-minim-dar-cresc-si-amenzile-pentru-contraventii-rutiere/).

   Prevederile Codului rutier (OUG nr. 195/2002) privind obligativitatea schimbării permisului în cazul schimbării domiciliului au fost SCOASE din actul normativ de mai mulţi ani.

   Deci, permisul trebuie schimbat doar dacă a expirat, a fost pierdut, a fost furat, s-a deteriorat sau dacă titularul şi-a schimbat numele.

   Mai multe detalii despre subiect găsiţi într-o postare de pe Forumul TheWorldAthome – .

 • Răspunde
  spartana
  decembrie 9 2013

  buna eu am permis de conducere luat in italia si lam pierdut si nu mai pot merge in italia pentru niste probleme, dar mia ramas tahograful aveam cat A.B.C.daca lam pierdut se poate scoate permis romanesc cu declaratia de la politie ???

 • Răspunde
  Lazar
  decembrie 9 2013

  Salut eu am permis din Irlanda si mar interesa sa il schimb pentru un permis roman pentru mai multe motive. Ce acte am nevoie si sar putea schimba prin intermediul unei alte persoane sau trebuie sa fiu eu prezent. Multumesc

 • Răspunde
  daniel
  decembrie 11 2013

  Buna ziua ! As avea o intrebare daca se poate…in cazul in care cartea de identitate mi-a expirat si mi-am schimbat adresa pe noua C.I. trebuie sa schimb si permisul auto ca sa coincida cu noua adresa ? P.S. am vazut o fraza marcata cu * “ Permisul auto nu se mai schimbă în cazul schimbării adresei“ As vrea sa stiu 100% daca ma puteti ajuta va rog ca sa nu ma trezesc la un control de acte cu un “premiu“ …Mersi frumos !

  • Răspunde
   decembrie 11 2013

   Bună ziua,

   La fel cum am spus şi altui cititor: Prevederile Codului rutier privind obligativitatea schimbării permisului în cazul schimbării domiciliului au fost SCOASE din actul normativ de mai mulţi ani.

   Deci, permisul trebuie schimbat doar dacă a expirat, a fost pierdut, a fost furat, s-a deteriorat sau dacă titularul şi-a schimbat numele. Acestea sunt singurele cazuri prevăzute în legislaţie.

   Mai multe detalii despre subiect găsiţi într-o postare de pe Forumul TheWorldAthome – .

 • Răspunde
  decembrie 11 2013

  Buna.Tatalui meu i-a expirat carnetul de soferi acum ceva ani,nu si l-a reinoit deoarece nu a mai condus,acum ar vrea sa il schimbe,dar nu mai gaseste permisul expirat.Ce e de facut ?(el e plecat din tara si m-a rugat pe mine sa ma interesez unpic)

  • Răspunde
   decembrie 12 2013

   Bună ziua,

   Cel mai bine ar fi să te interesezi ce-i de făcut în situaţia asta la personalul unui serviciu public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor.

   • Răspunde
    cosmin
    decembrie 13 2013

    salut,imi expira permisul pe 23_dec 2013 ce se intampla daca nu ajung la timp? mai pot sa conduc dupa acest timp

    • Răspunde
     decembrie 13 2013

     Salut,

     Schimbarea permisului poate fi făcută înainte sau după expirarea acestuia.

     Dar NU poţi conduce cu permisul expirat.

 • Răspunde
  oana
  decembrie 15 2013

  Buna…eu am permisul din 2008 valabil pana in 2018, insa vreau sa-l schimb deoarece este modelul vechi(cel cu roz)..am inteles ca nu am nevoie de fisa medicala. Intrebarea mea este:daca eu o sa-l schimb acum…V-a avea aceeasi valabilitate pana in 2018? V-as fi foarte recunoscatoare daca mi-ati putea raspunde la intrebare.

  • Răspunde
   decembrie 16 2013

   Bună,

   Cazurile în care se poate schimba permisul sunt: dacă a expirat, a fost pierdut, a fost furat, s-a deteriorat sau dacă titularul şi-a schimbat numele.

   Dacă îţi schimbi permisul pentru că l-ai pierdut, ţi-a fost furat, s-a deteriorat sau pentru că ţi-ai schimbat numele, ţi se va elibera un duplicat.

   Duplicatul va avea aceeaşi valabilitate pe care o avea permisul înlocuit.

   “Schimbarea permisului auto – în ce cazuri NU este necesară fişa medicală?”https://theworldathome.info/schimbarea-permisului-auto-in-ce-cazuri-nu-este-necesara-fisa-medicala/

 • Răspunde
  Cosmina
  decembrie 18 2013

  Buna ziua! Vin si eu cu o intrebare legata tot de permis pentru ca am sunat peste tot si nu a reusit nimeni sa ma lamureasca. Poate a mai trecut cineva de pe aici prin aceeasi situatie.
  Acum cateva zile mi-au fost furate actele sau le-am pierdut. Certificat nou am reusit sa obtin azi,urmeaza sa merg pentru buletin nou. Intrebarea mea ar fi: la solicitarea duplicatului permisului ma pot duce cu buletinul nou, dar in care mi-am schimbat numele de familie in urma casatoriei? Sau merge sa obtin cumva o dovada cu certificatul de nastere si casatorie?
  In buletinul si permisul anterior nu am apucat sa le schimb.
  Multumesc mult!

 • Răspunde
  Anita
  decembrie 23 2013

  Bună, am o intrebare, ajutati-ma…sunt in italia si mi.a fost furate actele, pt permis pot sa fac procura si sa il scoata mama acasa sau mi.l reda aici??de ce acteam nevoie?cum se facecsa il refac in cel mai sscurttimp? Mulțumesc

  • Răspunde
   decembrie 24 2013

   Bună,

   Da, solicitarea eliberării permisului poate fi făcută şi prin mandatar (cu procură specială).

   Ai nevoie de:

   - cererea-tip;
   - actul de identitate (copie);
   - procura specială şi actul de identitate al mandatarului (original + copie);
   - dovada plăţii taxelor şi tarifelor aferente eliberării permisului;
   - două fotografii color (format 35 x 38,5 mm) recente.

   În cererea-tip se menţionează faptul că permisul ţi-a fost furat.

   Procura specială trebuie autentificată la o misiune diplomatică sau la un oficiu consular al României. Sau poate fi autentificată şi de autorităţile străine (cu îndeplinirea condiţiilor de supralegalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila).

   Mai multe informaţii poţi găsi în Ordinul MAI nr. 123/2013 ( ).

 • Răspunde
  Bogdan
  ianuarie 6 2014

  Salut

  am inteles ca acum se poate si prin curier si pe mail sa trimiti actele, doar ca pe mail trebuie sa mergi si sa le depui in original….este adevarat?

  pe mine ma ineresa mai mult prin curier, ca sa nu mai merg acolo sa le depun…. si sa primesc permisul acasa, imi expira in martie

  Multumesc

  • Răspunde
   ianuarie 6 2014

   Salut,

   Potrivit Ordinului MAI nr. 123/2013, “pentru permisele de conducere emise după data de 1 ianuarie 2009, cererea pentru eliberarea unui duplicat poate fi transmisă şi prin corespondenţă, pe adresa serviciului public comunitar care a emis permisul de conducere anterior”. În acest caz, “cererea poate fi transmisă prin poşta electronică“, iar documentele necesare pentru eliberarea permisului se transmit odată cu cererea (scanate, în format electronic).

   Deci poţi trimite cererea şi documentele aferente prin corespondenţă DOAR dacă permisul original a fost emis după data de 1 ianuarie 2009 (opţiune valabilă doar pentru eliberarea unui duplicat).

   Partea bună este că în cererea de eliberare a noului permis poţi opta pentru livrarea permisului la o adresă aleasă de tine.

   Mai multe informaţii găseşti în Ordinul MAI nr. 123/2013 – .

   • Răspunde
    Bogdan
    ianuarie 6 2014

    OK multumesc pentru informatii

 • Răspunde
  nela
  ianuarie 6 2014

  Buna!
  Am schimbat buletinul, si as vrea sa schimb si permisul auto. Vizata medicala am inteles ca nu este obligatori daca permisul expira in 2015. Taxa ramane tot de 68 lei? Multumesc!

  • Răspunde
   ianuarie 6 2014

   Bună,

   Din moment ce vei opta pentru un duplicat, NU ai nevoie de fişa medicală. Însă duplicatul va avea aceeaşi valabilitate pe care o are permisul original.

   Nu uita că eliberarea unui duplicat se solicită:
   - când permisul a fost pierdut;
   - când permisul a fost furat;
   - când permisul s-a deteriorat;
   - dacă titularul permisului şi-a schimbat numele.

   Dovada plăţii contravalorii permisului este tot 68 de lei.

 • Răspunde
  Ionut
  ianuarie 7 2014

  Buna ziua,

  Sotia mea nu si-a schimbat permisul de conducere dupa casatorie, adica din 2008. Buletinul este cu domiciliul in Iasi, iar permisul pe judetul Vaslui.

  1. In ce judet trebuie sa merg pentru modificarea permisului?
  2. Trebuie platita amenda?

  Va multumesc

  • Răspunde
   ianuarie 7 2014

   Bună ziua,

   Permisul NU se mai schimbă în cazul schimbării adresei de domiciliu sau a stării civile.

   Însă trebuie schimbat dacă soţia dvs. şi-a schimbat numele în urma căsătoriei.

   În orice caz, pentru a solicita schimbarea unui permis puteţi apela la orice serviciu public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor.

 • Răspunde
  Adriana
  ianuarie 7 2014

  Buna ziua,
  Permisul meu expira in martie 2014 si voi merge in Pipera, pentru a-mi fi eliberat unul cu o noua valabilitate. Am nevoie de fisa medicala? daca da clinica SC SANIMED COMEX SRL face parte din unitatile autorizate?
  Multumesc,
  Adriana

  • Răspunde
   ianuarie 7 2014

   Bună ziua,

   Fişa medicală este obligatorie pentru obţinerea unui permis cu o nouă valabilitate.

   Lista unităţilor medicale autorizate din Bucureşti este accesibilă aici – .

 • Răspunde
  constantin
  ianuarie 8 2014

  daca trebuie sa schimb buletinul cu noua adresa trebuie sa schimb si permisul de conducere

  • Răspunde
   ianuarie 8 2014

   Permisul se schimbă doar dacă a expirat, a fost pierdut, a fost furat, s-a deteriorat sau dacă titularul şi-a schimbat numele. Acestea sunt singurele cazuri prevăzute (în prezent) în legislaţie.

   • Răspunde
    constantin
    ianuarie 8 2014

    MULTUMESC FRUMOS PENTRU RASPUNS

   • Răspunde
    constantin
    ianuarie 8 2014

    IMI POTI SPUNE LEGEA?

    • Răspunde
     ianuarie 8 2014

     Prevederile referitoare la permisul auto pot fi găsite:

     - în Ordonanţa de urgenţă nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice (republicată, cu modificările şi completările ulterioare)

     - şi în Ordinul MAI nr. 123/2013 privind condiţiile de eliberare a permisului de conducere cu o nouă valabilitate administrativă sau a duplicatului acestuia în cazul pierderii, furtului sau al deteriorării permisului de conducere ori în cazul schimbării numelui titularului.

     Prevederile Codului rutier (OUG nr. 195/2002) privind obligativitatea schimbării permisului în cazul schimbării domiciliului au fost SCOASE din actul normativ de mai mulţi ani.

     Mai multe detalii despre subiect găsiţi într-o postare de pe Forumul TheWorldAthome .

 • Răspunde
  ion
  ianuarie 9 2014

  Sunt sofer profesionist categ. D, am permis eliberat in 2007.(cel roz) in februarie imi expira atestatul pt. tramsport persoane. in comunitatea europeana, nr. permisului este scris si pe atestat.,daca ele nu coincid este o problema, pt. asta pot schimba permisul? ca sa le am pe toate valabile5 ani, Permisul mai este valabil pana in 2017.

 • Răspunde
  Alex
  ianuarie 11 2014

  Daca sotia a luat numele meu in urma casatoriei trebuie sa schimbe si talonu asigurarea si cartea masini care este pe numele ei .buletinul si permisul la schimbat

  • Răspunde
   ianuarie 11 2014

   Întrebaţi la un serviciu public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor.

 • Răspunde
  ion
  ianuarie 11 2014

  multumesc frumos!

 • Răspunde
  eu
  ianuarie 12 2014

  Buna ziua.Va rog din suflet sa ma ajutati:conform unei decizii de la curtea de conturi trebuie sa recuperez niste bani:
  * de la un fost angajat al scolii,trebuie sa recuperez o suma de bani,conform legii nr. 161 din 19 aprilie 2003 ( * actualizata * ), functionarii publici nu pot detine alte functii si nu pot desfasura alte activitati, remunerate sau neremunerate, in cadrul autoritatilor sau institutiilor publice.CUM TREBUIE SA PROCEDEZ? MODELE DE DISPOZITII,DE PROCEDURI…

  * de la soferul microbuzului intrucat scoala a platit o amenda la CNADRsi trebuie recuperata o suma de bani.
  * de la angajati ai primarie,care au fost platiti si de scoala si de primarie pentru aceleasi servicii facute in acelasi timp?

  AM NEVOIE DE UN RASPUNS URGENT!VA MULTUMESC!

 • Răspunde
  sorina
  ianuarie 13 2014

  va rog frumos sa imi spuneti daca adeverinta medicala se poate lua de la medicul de familie sau la alta unitate medicala si daca da de unde ? Va multumesc !

  • Răspunde
   ianuarie 13 2014

   Fişa medicală trebuie să fie eliberată de o unitate autorizată de asistenţă medicală.

   Dacă nu ştiţi care sunt unităţile autorizate din zona dvs., întrebaţi la un serviciu public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor sau la o şcoală de şoferi.

   • Răspunde
    sorina
    ianuarie 13 2014

    multumesc

 • Răspunde
  sorina
  ianuarie 14 2014

  ma scuzati revin cu o intrebare c-am cat ar fi costul total stiuca trebuie platita o taxa de 68 ron si acea fisa sau adeverinta medicala care e costul ei mai sunt si alte cheltuieli ?

 • Răspunde
  camelia
  ianuarie 20 2014

  buna ziua
  as dori sa stiu cu cat timp inaine se depune dosarul pt schimbare permis conducere care expira
  multumesc

  • Răspunde
   ianuarie 20 2014

   Bună ziua,

   Întrebaţi personalul unui serviciu public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor.

   • Răspunde
    camelia
    ianuarie 20 2014

    multumesc

 • Răspunde
  camelia
  ianuarie 20 2014

  unde anume trebuie sa merg sa schimb permisul auto?
  sunt din bucuresti
  o adresa puteti sa imi dati

  • Răspunde
   ianuarie 20 2014

   Încercaţi la adresa trecută pe site-ul Instit. Prefectului Mun. Buc.: Şoseaua Pipera, nr. 49, Sector 2.

 • Răspunde
  romeo
  ianuarie 21 2014

  Daca permicul nu e expirat inca mai e valabil cam 2 saptamani si il schimb mai trebuie fisa medicala?Multumesc

  • Răspunde
   ianuarie 21 2014

   Evident că îţi trebuie fişa medicală, pentru că ţi se va elibera un permis cu o nouă valabilitate.

 • Răspunde
  radu
  ianuarie 23 2014

  caut sa vad raspunsul

 • Răspunde
  marius
  ianuarie 29 2014

  buna ziua,as dori o informatie.Deci fata mea are un permis(a lucrat in nigeria unde a luat permisul dupa o perioada de scolarizare)dar care intrucit a plecat imediat in o alta tara …ia expirat permisul in anul 2011 se poate schimba acest permis cu unul romanesc?reamintesc ca Nigeria este tara participanta la conventia de la viena…astept raspuns pe adresa de mail [email protected] sa nu fie greu sa trimiteti raspunsul ,va multumesc anticipat

  • Răspunde
   ianuarie 29 2014

   Bună ziua,

   Nu puteţi preschimba un permis străin expirat cu unul românesc valabil.

 • Răspunde
  Cristina
  ianuarie 30 2014

  Buna ziua,

  In urma casatoriei, mi-am schimbat numele si adresa de domiciliu (acum un an). Permisul de conducere espira in august 2014.
  Doresc sa stiu daca este necesar sa-l modific (nu circul cu masina), si nici nu vreau sa-l schimb acum si din nou in august.

  Se dau sanctiuni pentru neschimbarea permisului dupa modificarea numelui/adresei?

  Multumesc,

  • Răspunde
   ianuarie 30 2014

   Bună ziua,

   În cazul dvs., permisul se schimbă doar pentru că v-aţi schimbat numele.

   Puteţi solicita să vi se elibereze un permis cu o nouă valabilitate, caz în care veţi avea nevoie de fişa medicală.

   • Răspunde
    Violeta
    februarie 3 2014

    Buna, tocmai am platit taxa de preschimbare a certificatului de inmatriculare,momentan, din diverse motive nu pot merge mai departe cu dosarul.
    Cat timp este valabila acea taxa,asta este intrebarea mea?

    • Răspunde
     februarie 3 2014

     Bună,

     Întreabă, te rog, la un serviciu public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor.

     Nu ştiu dacă acea chitanţă are sau nu un termen de valabilitate.

    • Răspunde
     Mihaela
     februarie 10 2014

     Taxa pentru Cartea de Identitate nu are termen de valabilitate. Daca se mareste se plateste diferenta.
     Presupun ca este la fel si pentru Carnet.

 • Răspunde
  Violeta
  februarie 3 2014

  Multumesc frumos!

 • Răspunde
  ionut
  februarie 9 2014

  buna seara!permisul imi expira peste 2 saptamani pot merge acum sa fac fisa medicala si sa depun dosarul pt schimbarea lui?sau numai dupa ce expira?multumesc

  • Răspunde
   februarie 10 2014

   Salut,

   Da, poţi solicita eliberarea unui permis nou şi înainte de expirare.

 • Răspunde
  Dana
  februarie 10 2014

  Buna ziua,

  Aveti o rectificare care ma induce in eroare: “* Permisul auto nu se mai schimbă în cazul schimbării adresei sau stării civile.”
  Sa inteleg ca in urma casatoriei(schimbare stare civila) si preluarii numelui sotului, nu trebuie schimbat Permisul ?
  Ce se intampla daca buletinul este deja pe numele nou..? Nu pot avea doua acte pe nume diferite..
  Multumesc!

  • Răspunde
   februarie 10 2014

   Bună ziua,

   Permisul trebuie schimbat doar dacă vă schimbaţi numele, nu şi dacă vă schimbaţi starea civilă. Pentru că nu întotdeauna se schimbă numele în urma schimbării stării civile.

   Deci, da, trebuie să vă schimbaţi permisul, însă doar pentru că acum aveţi alt nume.

 • Răspunde
  Mihaela
  februarie 10 2014

  La expirarea carnetului trebuie efectuat si examenul psihoologic?
  Iar daca merg in aceeasi localitate pentru noul carnet mai trebuiesc fotografii sau mi le fac pe loc?

  Multumesc pentru informatii

  • Răspunde
   februarie 10 2014

   Bună,

   Da, trebuie efectuat şi examenul psihologic.

   Ţi le fac ei pe loc dacă te duci la serviciul public comunitar din raza domiciliului tău.

 • Răspunde
  Monica
  februarie 13 2014

  Buna ziua,
  Am permisul expirat de anul trecut. Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele intrebari:
  -taxa de 68 ron a fost platita anul trecut la o filiala CEC dar nu din Bucuresti unde am domiciliul. Mai este valabila daca am chitanta?
  -poza se face direct la politie sau este necesar sa fie deja la dosar?
  -pentru sectorul 1 care este institutia care se ocupa exact de aceste doc.?
  Multumesc

  • Răspunde
   februarie 14 2014

   Bună ziua,

   Nu văd să fie vreo problemă cu chitanţa, dar cel mai bine este să întrebaţi când vă veţi duce să solicitaţi preschimbarea. Nu contează la ce sucursală CEC achitaţi taxa.

   Dacă vă duceţi la serviciul public comunitar din raza domiciliului/reşedinţei dvs., vi se fac pozele acolo. Dacă vă duceţi altundeva, da, trebuie să le aveţi la dosar. Mai multe despre acest aspect găsiţi în Ordinul nr. 123/2013 – .

 • Răspunde
  Ana-Maria
  februarie 20 2014

  Buna ziua, am o problema: o ruda de nationalitate germana a plecat in germania, definitiv, insa are dubla cetatenie, romana si germana. Permisul l-a obtinut in Bucuresti in urma cu 20 ani. Evident ca este expirat, dar vrea sa stie cum poate obtine altul in Bucuresti sau Germania? Trebuie sa vina personal sau prin procura poate obtine altul? Sau il poate obtine in Germania, insa nu vrea sa mai faca scoala de conducere inca o data.
  Va multumesc anticipat pentru raspuns.
  Ana-Maria

  • Răspunde
   februarie 20 2014

   Bună ziua,

   Potrivit. art. 2, alin (2) din OMAI nr. 123/2013, în cazul cetăţenilor români care au domiciliul sau reşedinţa în România şi se află temporar în străinătate, cererea privind eliberarea permisului de conducere cu o nouă valabilitate administrativă sau a duplicatului poate fi depusă prin mandatar, împuternicit prin procură specială autentificată de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.

   Deci, dacă nu are domiciliul sau reşedinţa în România, nu poate solicita eliberarea unui permis nou în România. Trebuie să o facă în Germania.

   Să se intereseze în Germania la o autoritate competentă şi sigur va afla informaţiile de care are nevoie.

 • Răspunde
  buca
  februarie 22 2014

  Buna ziua…eu locuiesc in italia si am permisul de conducere romanesc din 2005, ieri am fost oprit de polizia locala si mi sa spus ca ar trebuie sa schimb permisul vechi cu unul nou european ca cica sau schimbat permisele in romania(chiar daca permisul meu expira in 2015).ce ar trebui sa fac?

  • Răspunde
   februarie 23 2014

   Bună ziua,

   Un permis eliberat de o ţară din Uniunea Europeană este valabil oriunde în UE până la expirare, chiar dacă nu are formatul european.

 • Răspunde
  Silaghi
  februarie 25 2014

  Buna ziua. Am si eu o intrebare simpla.
  Imi puteti spune in cat timp se elibereaza permisul de conducere ? Multumesc

  • Răspunde
   februarie 25 2014

   Bună ziua,

   Potrivit art. 4 alin (2) din Ordinul MAI nr. 123/2013, titularului i se eliberează un document cu valabilitatea de 15 zile (care atestă depunerea actelor) până la eliberarea noului permis.

   Deci, în acel interval de 15 zile vi se va elibera.

   Cel mai bine este să întrebaţi în momentul în care vă depuneţi cererea.

 • Răspunde
  Sergiu
  februarie 26 2014

  Tocmai am terminat de efectuat fisa medica si am primit Stampila finala pe ea , doar ca , in josul pagini mai este o rubrica cu Testare Psilogica . Intrebarea e daca mai trebe sa merg la testul psihologic sau pot sa depun actele si asa? , precizez ca schimb permisul din cauza ca expira luna viitoare . Sunt sofer profesionist ABCE. Din cate am auzit acel test psihologic nu este necesar. Multumesc !!!

 • Răspunde
  Petre
  februarie 28 2014

  FOARTE UTILE ACESTE INFORMATII

 • Răspunde
  cristina
  martie 3 2014

  am permis de conducere din anul 1990,dar intrucat sotul meu avea permis,nu am avut nevoie de el,practic nu am condus decat de cateva ori,la inceput.Acum am divortat si as dori sa imi cumpar o masina si sa sofez,permisul meu mai e valabi,ce pasi trebuie sa parcurg sa pot fi in cadrul legii?
  trebuie sa dau din nou examen?

  • Răspunde
   martie 4 2014

   Bună ziua,

   Dacă permisul este valabil, puteţi conduce fără griji.

   Însă vă sfătuiesc să luaţi mai întâi nişte ore cu un instructor auto şi să vă puneţi la punct cunoştinţele legate de legislaţia rutieră.

 • Răspunde
  IONELA
  martie 6 2014

  am doua proprietati , cartea de identitatea de identitate am schimbat o pe adresa noului domiciliu. Este necesar sa schimb si talonul de inmatriculare sa aiba aceeasi adresa ca si cartea de identitate ?.Trebuie schimbat si permisul ? mentionez ca se expira in noiembrie si trebuie oricum schimbat.talonul si permisul sunt tip vechi in care sunt inscrise adresele de domiciliu. Multumesc

  • Răspunde
   martie 6 2014

   Bună ziua,

   Da, certificatul de înmatriculare trebuie schimbat dacă v-aţi schimbat adresa din cartea de identitate.

   Nu, permisul nu se schimbă dacă v-aţi schimbat adresa din cartea de identitate.

 • Răspunde
  Radu
  martie 8 2014

  Buna seara! Am o intrebare legata de retinerea permisul…Ieri m-a oprit un politist si mi-a retinut permisul de conducere deoarece nu corepunde adresa din CI cu cea de pe permis, vreau sa precizez ca buletinul a fost eliberat pe data de 24 februarie 2014…as dori sa stiu daca mi l-a luar corect si daca pot sa imi fac permis nou in baza dovezii date de politist pe 15 zile? Se retine cumva pe o anunta perioada permisul pentru aceasta fapta? va multumesc

  • Răspunde
   martie 10 2014

   Bună ziua,

   Obligativitatea schimbării permisului la momentul schimbării adresei de domiciliu a fost scoasă din Codul rutier din 2007.

   Mai multe informaţii găsiţi în acest subiect de pe Forumul TheWorldAthome – .

   Într-adevăr, toate permisele auto trebuie să respecte modelul european, însă termenul-limită pentru schimbarea permiselor vechi cu noul model este anul 2033. Permisul vechi se înlocuieşte cu noul format la momentul reînnoirii (sau cel târziu până în 2033).

   • Răspunde
    Radu
    martie 19 2014

    Am rezolvat pana la urma, am fost direct la politie si cei de colo mi-au facut permis nou dar mi-au spus ca politistul nu avea dreptul sa mi-l retina. Va multumesc!

 • Răspunde
  Daniela
  martie 14 2014

  buna ziua.am si eu o intrebare:eu sunt moldoveanca ….si vreau sa ma casatoresc cu prietenul meu care este roman.eu am buletin si permis italian.as dori sa stiu dupa ce ne casatorim eu as putea sami schimb permisul de conducere italian in romanesc???cit dureaza???va multumesc anticipat…..

 • Răspunde
  Criss
  martie 19 2014

  Buna ziua, locuiesc in strainatate, am insa buletin valabil si in Romania. Mi-a expirat permisul auto si as vrea sa stiu daca exista posibilitatea de a trimite o procura pentru reinnoirea carnetului, sau este necesar sa vin in Romania pentru a face demersurile (este vorba despre examenul medical, bineinteles).
  Multumesc

  • Răspunde
   martie 19 2014

   Bună ziua,

   Potrivit art. 2 alin. (2) din Ordinul nr. 123/2013, în cazul cetăţenilor români care au domiciliul sau reşedinţa în România şi se află temporar în străinătate, cererea de preschimbare poate fi depusă prin mandatar, împuternicit prin procură specială autentificată de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României. Procura poate fi autentificată şi de autorităţile străine, caz în care trebuie să îndeplinească condiţiile de supralegalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila.

   Dacă aveţi domiciliul/ reşedinţa/ rezidenţa normală în ţara în care sunteţi acum, atunci puteţi solicita doar acolo preschimbarea permisului.

 • Răspunde
  sanda
  martie 19 2014

  vreau o informatie si un ajutor..mi-am schimbat domiciliu pe buletin in timisoara,permisul este pe caras…ce trebuie sa fac .ce acte imi trebuie..si daca stie cineva daca am probleme la vama..daca pot conduce masina mea care si ea are acelas domiciliu cu cea din permis..am schimbat domiciliu mutandu-ma in timisoara prin cumpararea imobilului. va mutumesc

  • Răspunde
   martie 19 2014

   Bună ziua,

   Dacă v-aţi schimbat adresa de domiciliu din cartea de identitate, NU trebuie să vă schimbaţi permisul.

 • Răspunde
  Gaina
  martie 19 2014

  Buna ziua am si eu o intrebare eu am avut permis de conducere din italia si leam perdut in romania ce sa fac sa-mi fac altul ce documente imi trebuie eu sunt in romania si nu mai plec in italia daca puteti sa ma ajutati multumesc.

  • Răspunde
   martie 19 2014

   Bună ziua,

   Potrivit art. 3 alin (5) din Ordinul nr. 163/2011, permisele auto (eliberate de autorităţile statelor membre) care au fost pierdute/furate pe teritoriul României se preschimbă pe baza informaţiilor pe care serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor căruia i se solicită preschimbarea permisului pierdut/furat le deţine cu privire la deţinător şi permisul auto sau, în lipsa acestor informaţii, pe baza unei atestări primite de la autorităţile competente din statul membru care a eliberat permisul iniţial.

   Puteţi solicita preschimbarea permisului la serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor din cadrul instituţiei prefectului pe a cărui rază teritorială aveţi domiciliul/ reşedinţa/ rezidenţa normală.

   Actele necesare sunt precizate în acest articol: https://theworldathome.info/cum-iti-poti-preschimba-permisul-auto-strain-cu-unul-romanesc/ .

 • Răspunde
  ana
  martie 25 2014

  buna ziua.locuiesc in spania.am permis de conducere romanesc .am divortat si mi-am schimbat numele in urma divortului.este posibil schimbarea permisului de conducere prin procura intocmita la consulat?permisul meu mai are valabilitate inca 4 ani.in cazul meu am nevoie de certificat medical?

  • Răspunde
   martie 25 2014

   Bună ziua,

   Puteţi schimba permisul DOAR în ţara în care aveţi domiciliul/ reşedinţa/ rezidenţa normală. Adică în Spania, dacă spuneţi că acolo locuiţi.

 • Răspunde
  camy
  martie 27 2014

  va rog sa imi spuneti sau unde sa ma interesez ce unitate autorizata pt toate analizele este deschisa si sambata sau poate face si sambata
  din cauza porgramului nu pot ajunge in timpul saptamanii
  sau unde sa ma interesez
  multumesc

  • Răspunde
   martie 27 2014

   Trebuie să vă interesaţi la unităţile medicale autorizate din judeţul dvs.

   Lista unităţilor medicale autorizate o găsiţi pe site-ul Instituţiei Prefectului din judeţul dvs.

 • Răspunde
  Bodnariuc
  martie 27 2014

  Se poate prechimba permis in regim de urgenta?
  imi trebuiesc acte suplimentare pentru acest lucru?

  • Răspunde
   martie 28 2014

   Nu ştiu dacă se poate. Întrebaţi şi dvs. când vă depuneţi cererea de preschimbare.

 • Răspunde
  Andrei
  martie 28 2014

  Am si eu o intrebare, eu am tot dosarul pentru schimbarea permisului facut din 26.9.2013.
  Doresc sa-l schimb deoarece e deteriorat..

  Intrebarea mea este daca acele acte expira ,si daca da…cand?
  As vrea sa merg zilele astea sa merg sa il schimb pentru ca tot am amanat.

  Multumesc

  • Răspunde
   martie 28 2014

   Nu expiră nimic.

   Atâta timp cât toate sunt în regulă şi taxa e achitată, nu văd să fie vreo problemă.

 • Răspunde
  marlena
  martie 28 2014

  mi-a fost furat permisul de conducere,in belgia unde locuiesc de 2 ani.am facut plangere la politie aici,imediat dupa furt,am mers la ambasada romaniei,sa vad ce acte=mi sunt necesare..printre altele trebuie sa stiu data exacta a emiterii..si cum nu stiam ziua,am rugat pe cumnatul meu din galati sa mearga la unitatea emitenta din galati,de care apartin..sa o afle. i-a spus ca nu se poate decat cu procura..si ca…chiar daca voi trimite toate actele necesare..nu se poate elibera un permis prin procura..ci doar personal.eu stiu ca prin legea din 6 aug 2013..se poate elibera duplicatul prin procura.de ce galatiul refuza sa-mi elibereze acest duplicat? dati-mi va rog legea ca s-o scanez si sa le-o trimit.

  • Răspunde
   martie 29 2014

   Bună ziua,

   Puteţi solicita eliberarea unui duplicat/preschimbarea DOAR în ţara în care aveţi domiciliul, reşedinţa sau rezidenţa normală.

   Cu alte cuvinte, dacă spuneţi că locuiţi în Belgia, trebuie să vă adresaţi autorităţilor belgiene.

   Ceea ce spuneţi dvs. privind procura este valabil DOAR în cazul în care aveţi domiciliul sau reşedinţa în România şi vă aflaţi temporar în străinătate.

   Dacă vreţi mai multe informaţii, puteţi consulta următoarele acte normative:

   - Ordinul nr. 123/2013 privind condiţiile de eliberare a permisului de conducere cu o nouă valabilitate administrativă sau a duplicatului acestuia în cazul pierderii, furtului sau al deteriorării permisului de conducere ori în cazul schimbării numelui titularului / ;

   - Ordinul nr. 163/2011 privind preschimbarea permiselor de conducere naţionale eliberate de autorităţile competente ale altor state cu documente similare româneşti / .

 • Răspunde
  Andreea
  aprilie 2 2014

  Buna ziua,

  Mi-a expirat permisul, am CI de Dambovita si permisul la fel, ma intereseaza daca il pot schimba in Bucuresti( locuiesc aici, dar fara viza de flotant).

  • Răspunde
   aprilie 2 2014

   Bună ziua,

   Potrivit art. 2 alin (1) din OMAI nr. 123/2013, cererea privind eliberarea permisului de conducere cu o nouă valabilitate administrativă sau a duplicatului se poate depune la oricare serviciu public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor.

   Totodată, potrivit art. 6 alin. (1) din acelaşi act normativ, permisul auto se livrează la adresa indicată de titular sau se ridică de la serviciul public comunitar indicat în cerere.

 • Răspunde
  Nick
  aprilie 5 2014

  Salut am si eu o intrebare se poate schimba permisul de conducere din UA in romania

 • Răspunde
  camy
  aprilie 8 2014

  buna ziua
  daca permisul a expirat pe data de 06.04.2014 si am toate actele de depunere si ma duc azi sa le depun mai trebuie sa platesc ceva in afara de taxa de cec???

 • Răspunde
  marius
  aprilie 10 2014

  Salut.
  Tatal meu are 65 de ani si are permis categoria Tr a fost tractorist. A expirat de cativa ani.
  Se poate reinoi?

  • Răspunde
   aprilie 11 2014

   Salut,

   Dacă este apt din punct de vedere medical să conducă, nu cred să fie vreo problemă.

 • Răspunde
  Livia
  aprilie 16 2014

  Buna ziua. Cu cat timp inainte de a expira permisul de conducere se depune dosarul de reinnoire si unde se depun actele: politia municipala sau judeteana? Multumesc

  • Răspunde
   aprilie 16 2014

   Bună ziua,

   Nu există o perioadă anume. Solicitarea se poate face înainte sau după expirarea permisului, iar cererea şi actele necesare se pot depune la oricare serviciu public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor.

 • Răspunde
  Ion
  aprilie 20 2014

  Va salut,
  (5 ) Eliberarea unui nou permis de conducere cu o noua valabilitate administrativa se realizeaza la expirarea valabilitatii documentului, dupa efectuarea examinarii medicale prevazute la art. 22., …
  intrebarea este :
  nu poti preschimba un permis cu o noua valabilitate decat in data in care expira cel vechi?
  Daca depun documentele si FISA MEDICALA cand vechiul permis mai are 1 an de valabilitate , nu poate fi obtinut 1 PERMIS CU O 9 VALABILITATE?

  • Răspunde
   aprilie 21 2014

   Bună ziua,

   Solicitarea preschimbării se poate face atât înainte, cât şi după expirarea permisului.

 • Răspunde
  Ion
  aprilie 23 2014

  Va multumesc!
  De acest ordin nu stiam!
  Cred ca acest ordin ar fi trebuit mediatizat, pentru ca legea 203 e “varza”.
  Imi cer scuze de deranj, am vazut ca l-ati mentionat de cateva ori in raspunsuri, dar nu
  l-am citit pana cand nu mi-ati scris si mie.

 • Răspunde
  Maria
  aprilie 27 2014

  Buna ziua,
  Va rog sa ma informati cum trebuie sa procedeze fiul meu care lucreaza in prezent in Londra si ii expira permisul auto (luat acum 10 ani in Romania) peste o luna.
  Nu poate veni in tara si are nevoie de permis pentru lunile de vara.
  Multumesc

  • Răspunde
   aprilie 27 2014

   Bună ziua,

   Dacă are domiciliul / rezidenţa normală în Anglia, atunci în Anglia trebuie să solicite preschimbarea permisului.

   Dacă are domiciului / rezidenţa normală în România, atunci solicitarea de preschimbare se poate face în România, prin mandatar (împuternicit cu procură specială).

 • Răspunde
  gigi
  mai 4 2014

  Am un permis eliberat in romania valabil pana in 2017 retinut in germania in 19 .01 2014 pentru alcool nu a fost trimis din germania autoritatilor romane pana in acest moment au trecut trei luni cat prevede legea in romania pt retinere ce pot sa fac sa intru in posesia lui macar duplicat

 • Răspunde
  mai 4 2014

  buna ziua as dori sa va intreb cum trebuie sa fac pt ami schimba permisul auto deoarece am divortat si miam reluat numele dinaintea casatoriei?o sa am nevoie si de fisa medicala noua?permisul nu imi expira ci doar e schimbarea de nume.Va multumesc

  • Răspunde
   mai 4 2014

   Bună ziua,

   Folosiţi-vă de informaţiile din articol.

   Nu aveţi nevoie de fişa medicală. Vi se va elibera un duplicat.

 • Răspunde
  MARIAN
  mai 11 2014

  Buna ziua,va rog sa ma informati si pe mine cu privire la carnetul de sofer.Valabilitatea carnetului meu este pina in septembrie 2014 eu sunt in RO. pina in 7 iunie dupa care voi pleca in Brazilia locul unde m-am stabilit.Va rog sa imi spune-ti ce pot face sa imi iau carnetul mai repede adica pina in data respectiva.Multumesc anticipat.

  • Răspunde
   mai 11 2014

   Bună ziua,

   Puteţi solicita eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate şi înainte de expirare.

   Dar, dacă vă stabiliţi definitiv în Brazilia, oricum va trebui să vă preschimbaţi acolo permisul după o anumită perioadă.

 • Răspunde
  voinescu
  mai 12 2014

  buna. sunt sofer profesionist mi-am schimbat domiciliu va rog sa imi spuneti daca trebuie sa imi schimp permisu cardu si atestatele. va multumesc

  • Răspunde
   mai 13 2014

   Bună ziua,

   Permisul NU se schimbă.

   Referitor la celelalte, interesaţi-vă la un serviciu public comunitar.

 • Răspunde
  mai 13 2014

  Permisul mi-a expirat in aprilie 2007, doresc sa-mi preschimb permisul cu unul nou cu un nou termen de valabilitate. Este vreo problema daca a trecut atit de mult timp????

  • Răspunde
   mai 13 2014

   Nu văd de ce ar fi.

   Urmaţi procedura obişnuită pentru obţinerea unui permis cu o nouă valabilitate.

 • Răspunde
  Razvan D
  mai 13 2014

  Salut. Cat timp este valabila Fisa medicala? mie imi expira permisul pe 7 iulie si vreau sa stiu pana cand pot, inainte, sa merg la unitatea sanitara, astfel incat fisa sa fie valabila. e perioada de concedii atunci. La fel, cu cata vreme inainte pot sa platesc taxele?multumesc

  • Răspunde
   mai 14 2014

   Salut,

   Analizele trebuie făcute atunci când ai nevoie de ele. Nu ştiu să fie vreun termen de valabilitate, dar poţi întreba atunci când ţi se va întocmi fişa medicală.

   Poţi solicita eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate şi ÎNAINTE de expirarea celui pe care-l ai.

 • Răspunde
  Gabriel
  mai 19 2014

  Buna ziua!
  Am o intrebare in legatura cu permisul sotiei care a expirat anul trecut.Locuim in Spania si am vrea sa stim cum trebuie sa procedam pentru obtinerea unui nou permis de conducere cu o noua valabilitate.Va multumim!

  • Răspunde
   mai 20 2014

   Bună ziua,

   Puteţi solicita eliberarea unui nou permis doar în ţara în care locuiţi, adică în Spania.

 • Răspunde
  Cristina
  mai 20 2014

  Buna ziua,

  In cazul modificarii adresei de domiciliu din CI am inteles ca nu mai trebuie schimbat permisul
  Dar nu am inteles foarte bine daca este necesara si schimbarea actelor masinii.

  Multumesc!

  • Răspunde
   mai 20 2014

   Bună ziua,

   Aţi înţeles bine. Permisul nu se schimbă.

   Certificatul de înmatriculare trebuie schimbat. Iar de alte acte puteţi întreba la un serviciu public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare.

 • Răspunde
  Gabriel
  mai 20 2014

  Am sunat la DGT(Directia Generala de Trafic) si mi s-a spus ca nu se poate preschimba permisul daca este expirat.Trebuie mers in tara si schimbat.Mentionez inca odata ca sotia are permisul expirat de anul trecut.Ce putem face in cazul acesta?In ce conditii se poate intra in posesia unui permis cu o noua valabilitate?Va multumesc!

  • Răspunde
   mai 21 2014

   Repet: Puteţi solicita eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate DOAR în ţara ÎN CARE LOCUIŢI, adică în Spania.

   Adresaţi-vă autorităţilor spaniole.

 • Răspunde
  denisa
  mai 21 2014

  buna ziua am permis pe jud salaj si este valabil pana in octombrie m-am casatorit in maramures si buletinu e de mm si mi sa spus ca trebuie sa il schimb permisu pe mm este adevarat si vreau sa stiu daca imi trebuie fisa medicala

  • Răspunde
   mai 21 2014

   Bună ziua,

   Permisul NU se schimbă la schimbarea domiciliului.

   Însă dacă v-aţi schimbat numele în urma căsătoriei, TREBUIE să vă schimbaţi permisul.

   Având în vedere că nu mai e mult până la expirarea permisului, cel mai bine este să solicitaţi eliberarea unui permis cu o valabilitate nouă. Caz în care fişa medicală este OBLIGATORIE.

   • Răspunde
    denisa
    mai 21 2014

    vreau sa va mai intreb ceva mi-a fost retinut permisu pt neacordare de trecere la pieton mi sa trimis la zalau ca am avut permisu de zalau am fost sa il ridic si pol mi-a spus ca e in zalau intradevar a fost acolo dar nu vrea sa mil dea si mi s-a dat dovada de conducere pt schimbare de judet scrie pe ea si a spus ca trebuie sa vin la baia mare sa intreb peste numai 2 sapt cand ajunge si au spus ca nu o sa mi-l dea trebuie sa tot depun actele pt schimbare permis vreau sa stiu de ce sunt toate astea pt ca se apropie expirarea in anul acesta de aceea sunt obligata ca nu int de ce

    • Răspunde
     mai 21 2014

     Vă rog să folosiţi semne de punctuaţie. Nu pot să înţeleg care este nelămurirea.

 • Răspunde
  costin
  mai 29 2014

  Buna ziua, mi-am schimbat domiciliul, implicit si cartea de identitate. Intrebarea mea daca trebuie schimbat si talonul masinii pe adresa noua? Din cate am inteles permisul auto nu trebuiedomiciliu in cazul schimbarii adresei de domiciliu din CI. Rog sa-mi confirmati. Multumesc anticipat.

  • Răspunde
   mai 29 2014

   Bună ziua,

   Certificatul de înmatriculare trebuie schimbat.

   Permisul nu trebuie schimbat.

 • Răspunde
  Camelia
  mai 29 2014

  Salut! intrebare : stie cineva daca se face cumva radiografie pulmonara la examinarea medicala pt preschimarea permisului auto?

 • Răspunde
  razvan
  mai 29 2014

  Buna ziua,

  Am o intrebare legata de schimbarea permisului auto dupa ce acesta a expirat: in cazul meu, permisul a expirat in 2012 si nu l-am schimbat pana acum pentru ca nu am avut nevoie de el. Intrebarea mea este daca la reinnoirea lui este necesara si repetarea examenului auto.Va intreb pentru ca in Italia,daca permisul a expirat de mai mult de 2 ani,este necesara repetarea examenului,ceea ce personal mi se pare o prostie…Exista asa ceva si la noi?Permisul este facut In Romania.

  Va multumesc anticipat!

 • Răspunde
  Doru
  iunie 12 2014

  Buna ziua. Pentru fisa medicala este nevoie si de adeverinta de la medicul de familie?

 • Răspunde
  petru
  iunie 15 2014

  buna ziua as aveea o intrebare privind preschimbarea permisului auto care expira in feb 2015, pot sa solicit un nou permis in iulie 2014 si cam cat ar fi timpul necesar de asteptare pt primirea noului permis

  • Răspunde
   iunie 15 2014

   Bună ziua,

   Puteţi solicita eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate şi înainte de expirarea valabilităţii actualului permis.

   Puteţi solicita eliberarea unui duplicat dacă permisul a fost pierdut, furat, dacă s-a deteriorat sau dacă v-aţi schimbat numele.

   Timpul de eliberare îl veţi afla după ce veţi depune cererea şi actele necesare.

 • Răspunde
  c
  iunie 22 2014

  buna ziua,detin permis valabil spaniol dar am revenit in romania.dupa casatorie mi.am schimbat numele.ce trebuie sa fac ca sa imi prechimb carnetul,multumesc

 • Răspunde
  Ionela
  iunie 23 2014

  Buna!

  Daca imi expira permisul pe 30 septembrie 2014 , pot sa -l schimb anticipat in iulie 2014 ??( vreau sa-l schimb cu un permis cu o noua valabilitate ).

  Multumesc

 • Răspunde
  Ionela
  iunie 23 2014

  Buna!

  Am observat ca pe tipizatul cerere pt eliberarea unui nou permis este un spatiu pt poza. Este nevoie si de poze pt schimbarea permisului auto ?Daca da, de cate ? Mentionez ca buletinul si permisul meu sunt eliberate de Politia Bacau, iar eu doresc sa mi schim permisul in Bucuresti?

  Multumesc anticipat

  • Răspunde
   iunie 24 2014

   Bună,

   Pozele sunt necesare în cazul cererilor depuse la alt serviciu public comunitar decât cel de la domiciliul solicitantului.

   Este vorba de două fotografii color recente ale titularului (format 35 x 38,5 mm).

 • Răspunde
  paduraru
  iunie 24 2014

  fisa medicala este acelasi lucru cu examinarea medicala? la medicul de familie e bine daca merg? pt expirarea permisului e vorba, multumesc

  • Răspunde
   iunie 24 2014

   Bună ziua,

   Fişa medicală este dovada faptului că au fost efectuate examinările medicale necesare deţinerii unui permis auto.

   Nu, nu e bine la medicul de familie.

   Examinările medicale necesare pentru permisul auto se fac DOAR în unităţile medicale AUTORIZATE în acest sens.

 • Răspunde
  Ursache
  iunie 26 2014

  Buna ziua ! As dori sa stiu daca fisa medicala trebuie neaparat facuta pe raza judetului in care domiciliez !

  • Răspunde
   iunie 26 2014

   Bună ziua,

   Examinarea medicală se poate face la oricare unitate medicală autorizată.

   • Răspunde
    Ursache
    iunie 26 2014

    Asta inseamna ca se poate face in orice judet?

    • Răspunde
     iunie 26 2014

     Da.

     • Răspunde
      Coco
      iunie 26 2014

      Inca nu am permis , si vreau sa fac scoala . Trebuie sa fac fisa medicala pe raza judetului unde fac scoala ?

      • Răspunde
       iunie 27 2014

       Fişa este una standard. Examinarea medicală se poate face la orice unitate medicală autorizată din ţară.

 • Răspunde
  Ion
  iulie 1 2014

  Am buletin cu adresa diferita de cea prezenta pe permisul de conducere.
  Trebuie sa schimb permisul?
  Daca da unde ma prezint si de ce acte am nevoie?
  Multumesc

 • Răspunde
  Emilian
  iulie 4 2014

  Buna ziua,
  Imi expira permisul pe 11/09/2014.Trebuie sa astept neaparat sa expire sau il pot schimba in august?

 • Răspunde
  Carmen
  iulie 5 2014

  Buna! Am o nelamurire! Am încheiat divortul si as vrea sa știu dacă trebuie sa imi schimb permisul si actele mașinii(masina fiind pe numele de căsătorie si eu revin la numele părinților). Multumesc anticipat!

 • Răspunde
  Ion
  iulie 7 2014

  Buna,

  Plec din tara cu scopul stabilirii in Marea Britanie.
  Carnetul de conducere imi este valabil pana in 2016 insa de curand adresa de pe cartea de identitate nu mai figureaza cu adresa de pe carnetul de conducere.
  Asadar, intentionez sa-l folosesc in UK pana la data expirarii.
  Trebuie sa-mi schimb carnetul in acest caz?

  • Răspunde
   iulie 7 2014

   Salut,

   Permisul NU se mai schimbă la schimbarea adresei de domiciliu.

   Permisul emis de un stat membru UE este valabil până la expirare pe întreg teritoriul UE.

 • Răspunde
  maria
  iulie 8 2014

  buna seara
  va rog sa ma ajutati cu o informatie: am depus actele in luna februarie 2014 pentru preschimbarea permisului de conducere eliberat in italia ca urmare a expirarii in 2009a celui romanesc! permisul italian expira luna viitoare august 28! din februarie in fiecare luna am fost la politie pentru a-mi lua adeverinta de circulatie! cei dela politie mi-au aratat ca au facut doua adrese una in februarie si una in mai 2014 catre consulatul italian della bucuresti pentru obtinerea documentului de autentificare a permisului italian….dar nu sa primit nici un raspuns! mi sa sugerat sa apelez la o cunostinta in italia pentru a obtine acest documen…dar nu am reusit sa fac nimic! sa merg in italia pentru a cere acest document nu cred ca este normal….mai ales ca trebuie cerut in mod oficial si nu oricum! ultima oara mi sa spus sa sun la ambasada italiei la bucuresti…..dar la numerele gasite pe internet nu raspunde nimeni! va rog frumos ajutati-ma! valabilitatea permisului scade in august ….dupa care nu voi mai putea circula cu masina…ceea ce va fi un lucru desastruos in familie…mai ales ca numai eu detin permis de conducere iar mama mea este grav bolnava! va multumesc

  • Răspunde
   iulie 9 2014

   Bună ziua,

   Cei de la serviciul public comunitar trebuie să se ocupe de acest lucru, nu dvs.

   Trebuie să insistaţi la ei.

   • Răspunde
    maria
    iulie 9 2014

    multumesc mult pentru raspuns! credeti ca o audienta la comandantul politiei m-ar ajuta? sau in ce mod as putea insista?

    • Răspunde
     iulie 10 2014

     Să vă duceţi constant acolo şi să vă interesaţi de stadiul procedurii.

     Pe Forumul TheWorldAthome există un subiect cu o situaţie oarecum asemănătoare la care există răspunsul unui specialist. Poate vă ajută. Îl găsiţi aici: .

 • Răspunde
  Mihai
  iulie 11 2014

  Salutare

  Se poate schimba permisul de conducere in alta localitate decat cea de domiciliu?

  Mai exact eu am domiciliul in Ploiesti dar stau in bucuresti temporar, nu am viza de flotant sau ceva de gen si as vrea sa-mi schimb permisul aici in bucuresti oare se poate sa depun actele si sa obtin permisul aici?

  Permisul a expirat in 2009 il am fizic nu este deteriorat sau pierdut, tocmai ce am facut si fisa medicala ieri, ar mai trebuii taxa aia de 68 Ron s-o platesc si sa fac 2 poze tip aoi sa completez o fisa tip a detinatorului de permis sau ceva de gen si gata insa unde sa depun dosarul si de unde voi ridica noul permis este un mister; poate ma lamuriti voi?

  Multumesc
  Mihai

  • Răspunde
   iulie 11 2014

   Salut,

   Cererea pentru eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate se poate depune la oricare serviciu public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor.

   Dacă depui cererea la alt serviciu public comunitar decât cel din raza domiciliului, trebuie să depui la dosar şi două poze (format 35 x 38,5 mm).

   În cerere poţi specifica adresa la care vrei să-ţi fie expediat noul permis sau serviciul public comunitar de la care vrei să-l ridici atunci când va fi gata.

   Modelul cererii îl găseşti aici: .

 • Răspunde
  Mihai
  iulie 11 2014

  Mercic tare Alexandru

  In sfarsit un raspuns complet; in cazul asta voi merge aici cu toate cele de trebuinta iar permisul il voi ridica cand este gata din acelas loc

  Alte sfaturi si sugestii sau mai exact mai sunt si alte servicii de”serviciu public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor” in bucuresti in afara de asta indicat prin link mai sus?

  BR
  Mihai

 • Răspunde
  Mihaela
  iulie 12 2014

  Buna ziua,
  sunt nevoita sa-mi preschimb anticipat permisul de conducere (are valabilitate pana in februarie 2015), motivul fiind ca nu mai locuiesc in Romania si as putea rezolva in august o data cu venirea mea in vacanta. Ce documente sunt necesare daca se preschimba inainte de termenul de expirare si cat timp dureaza pana la eliberare ? Daca la data eliberarii nu sunt in tara,se poate transmite prin posta la adresa din tara unde locuiesc?
  Multumesc,
  Mihaela

 • Răspunde
  Mihaela
  iulie 24 2014

  Buna seara!
  M-am casatorit si prin urmare mi-am schimbat si numele si adresa. Este necesara schimbarea permisului auto? Multumesc anticipat!

 • Răspunde
  Manuel
  iulie 29 2014

  Buna ziua!.Mi-a expirat permisul pe 22.07.2014.Am domiciliul in Botosani,dar locuiesc in Bucuresti.Il pot schimba aici?Mentionez ca locuiesc cu chirie,cu contract de inchiriere,viza de flotant.

 • Răspunde
  Cristina
  iulie 31 2014

  Buna ziua,

  Am permisul eliberat in Arges si expira pe 24.08.2014.
  Intre timp mi am schimbat numele si domiciliul (Bucuresti). Va rog sa imi spuneti daca merg cu fisa medicala se modifica si valabilitatea acestuia, inclusiv numele si adresa?
  Tin sa mentionez ca numele si domiciliul le am schimbat in urma cu un an, dar necirculand nu am mers pentru actualizarea acestora pe permisul auto.

  Multumesc,

  • Răspunde
   iulie 31 2014

   Bună ziua,

   Vă duceţi şi solicitaţi (la oricare serviciu public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor) eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate (pentru care fişa medicală este obligatorie).

 • Răspunde
  Cristina
  iulie 31 2014

  Multumesc,

 • Răspunde
  Adriana
  iulie 31 2014

  Buna,
  Am obtinut permisul de conducere in 2007, iar in 2008 mi-am schimbat numele si domiciliul insa nu am schimbat permisul cu noile date pentru ca ne avand la data respectiva masina nu aveam nevoie de el. Cu trecerea anilor am tot amanat sa schimb permisul din diferite motive. Insa acum voi avea nevoie de el si e imperativ sa il schimb. Intrebarea mea este daca va trebui sa platesc pe langa taxele de preschimbare si analize medicale si o alta suma ca amenda pentru intarzierea preschimbarii, recunosc e o intarziere rusinos de mare.
  Multumesc.

  • Răspunde
   iulie 31 2014

   Bună,

   Taxa pentru obţinerea fişei medicale variază în funcţie de unitatea medicală autorizată la care apelezi.

   Nu plăteşti nicio amendă.

   • Răspunde
    Adriana
    iulie 31 2014

    Multumesc foarte mult pentru raspuns. O zi placuta in continuare.

 • Răspunde
  Ion
  august 1 2014

  Buna ziua,

  Adresa de pe talonul masinii nu figureaza cu adresa de pe buletin. Buletinul a fost schimbat de curand pe Bucuresti.
  Doresc sa ies cu masina din tara in curand.
  Este nevoie sa schimb adresa de pe talon a.i. sa fie aceeasi cu cea din buletin?

  Multumesc pentru ajutor

  • Răspunde
   august 4 2014

   Bună ziua,

   Dacă se modifică date despre proprietar (în cazul dvs., adresa de domiciliu), da, trebuie schimbat certificatul de înmatriculare.

 • Răspunde
  Roman
  august 4 2014

  Salut! Sunt cetatean al R.Moldova si detin permis de conducere romanesc obtinut in timpul studiilor in Romania. Intrebarea este: cum pot obtine o confirmare?

 • Răspunde
  Istvan
  august 10 2014

  Buna,
  Permisul meu expira in decembrie 2014 dar este oarecum si deterioarat. In acest caz se poate schimba permisul cu valabilitate noua (impreuna cu fisa medicala) sau sa astept pana in decembrie?

  Domiciliul stabil il am in Satu Mare, dar traiesc in Cluj. Unde pot depune actele si unde pot ridica permisul nou?

  Multumesc anticipat.
  Istvan

  • Răspunde
   august 11 2014

   Bună ziua,

   Permisul poate fi schimbat şi înainte de expirarea valabilităţii, fişa medicală fiind obligatorie în acest caz.

   Puteţi solicita eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate la oricare serviciu public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor. Acelaşi lucru este valabil şi pentru ridicarea noului permis. Trebuie doar să indicaţi locul dorit în cererea-tip.

   Puteţi opta şi pentru livrarea permisului la o adresă anume.

 • Răspunde
  Damian
  august 12 2014

  Salve ,as vrea sa stiu daca este posibila preschimbarea permisului si dupa expirarea valabilitati lui

 • Răspunde
  marius
  august 14 2014

  Buna ziua,

  Permisul meu a expirat in 2009. E posibil sa fie suspendat? Il pot reinnoi la Politie? Daca da, pot depune actele orinde in tara sau doar in orasul de resedinta?

  Multumesc

  • Răspunde
   august 14 2014

   Bună ziua,

   N-are cum să fie suspendat dacă este expirat.

   Vă duceţi şi solicitaţi (la oricare serviciu public comunitar) eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate.

 • Răspunde
  Dumitru
  august 19 2014

  Buna ziua.Eu am o fisa medicala eliberata de Spitalul cfr Galati pentru siguranta circulatiei eliberata in cazul soferilor profesionisti la data de 15.11. 2013.Stiu ca perioada de valabilitate a acestui document este de 1 an.Intrucat mai este in termenul de valabilitate, se poate folosi pentru schimbarea permisului de conducere ca urmare a expirarii acestuia?V a multumesc.
  Cu respect Dumitru G.

  • Răspunde
   august 19 2014

   Bună ziua,

   Cereţi informaţii în acest sens la un serviciu public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor.

   • Răspunde
    Dumitru
    august 20 2014

    Multumesc pt indrumare.O zi minunata

 • Răspunde
  Iby
  august 23 2014

  Buna ziua. Am permisul schimbat in ianuarie 2013,pt ca urma sa expire, intre timp mi-am schimbat numele in urma divortului. Am nevoie de fisa medicala pt a schimba permisul pe numele nou? (numele de fată). Iar in momentul unei noi casatorii pe teritoriu german trebuie sa-l schimb din nou? Si ce acte as avea nevoie acuma la scimbarea numelui?Multumesc.

 • Răspunde
  Iby
  august 23 2014

  Multumesc frumos pt ajutor.

 • Răspunde
  ovidiu
  august 25 2014

  Buna ziua,
  am buletinu si permisu pierdut..am depus actele pt buletin ,dureaza 30 de zile.
  in perioada asta pot sa circul fara sa declar permisu pierdut si fara sa primesc amenda pt lipsa acte?
  multumesc

  • Răspunde
   august 25 2014

   Bună ziua,

   Legal, nu.

   Aveţi nevoie de cartea de identitate pentru a solicita eliberarea unui duplicat al permisului auto.

 • Răspunde
  cristian
  august 26 2014

  Buna ziua!As dori sa stiu daca ma puteti ajuta cu niste informatii.
  Am permisul expirat din luna aprilie 2014 si nu ma aflu pe teritoriul Romaniei,
  as dori sa vin in tara sa il schimb dar am buletinul pierdut si trebuie sa imi schimb
  si adresa ….imi puteti spune cat timp si ce proceduri trebuie sa urmez,momentan am doar
  pasaportul valabil.
  Va multumesc!

  • Răspunde
   august 26 2014

   Bună ziua,

   Pentru a solicita eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate, aveţi nevoie de cartea de identitate.

   Aşa că întâi trebuie să rezolvaţi acea problemă.

 • Răspunde
  Cosmin
  august 26 2014

  Buna seara,
  Permisul meu (obtinut in 2005) expira in 09/2015. Din 2009 locuiesc in Franta, si imi folosesc permisul fara nici o problema. As dori sa il re-innoiesc anul acesta, in septembrie (cu 1 an inainte de expirare). Sunt in cazul in care am nevoie de o fisa medicala. Aceasta fisa (documentul necompletat) se retrage de la locul de depunere a cererii de permis sau unitatea medicala in care imi voi face analizele poate avea aceasta fisa ? Avand in vedere ca permisul nu este aproape de expirare (mai ramane un an), cum ma indrumati sa procedez ? Sa il declar pierdut, etc. ? Sau expunandu-mi situatia as putea sa il schimb cu unul nou cu valabilitate de 10 ani? Daca depun cererea in 2 septembrie, am sanse sa il primesc inainte de 16 septembrie ?Tin sa precizez ca buletinul si pasaportul sunt in continuare valabile. Va multumesc anticipat pentru raspunsuri si tin sa va felicit pentru perseverenta de care dati dovada!
  Cu respect,
  Cosmin

  • Răspunde
   august 27 2014

   Bună ziua,

   Îl puteţi folosi fără nicio problemă pentru că orice permis auto emis de un stat membru UE este valabil până la expirare oriunde pe teritoriul Uniunii.

   Dacă locuiţi în Franţa, acolo trebuie să solicitaţi eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate, acolo trebuie să vă interesaţi exact care sunt dispoziţiile legale aplicabile şi tot acolo trebuie să vă interesaţi cât durează.

   Dacă vreţi eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate, fişa medicală este obligatorie şi ar trebui să puteţi face rost de ea direct de la unitatea medicală autorizată la care veţi apela.

   Mulţumim şi noi!

 • Răspunde
  Tamas
  august 27 2014

  Buna ziua,

  Trebuie sa-mi reinnoiesc permisul de conducere si intrebarea este daca pot sa-mi rezolv in alt judet decat unde-mi este domiciliul? Cum am inteles actele necesare pot sa depun in orice serviciu public comunitar. Eliberarea se face in locul depunerii actelor?

  Multumesc.

  • Răspunde
   august 28 2014

   Bună ziua,

   Da, solicitarea se poate face oriunde în ţară.

   Cam la fel e şi cu eliberarea. Specificaţi în cerere de unde vreţi să-l ridicaţi sau la ce adresă vreţi să vi se livreze.

   Nu uitaţi că dacă faceţi solicitarea la alt serviciu public comunitar decât cel din raza domiciliului, trebuie să depuneţi (pe lângă cerere şi actele necesare) şi două poze tip buletin.

   • Răspunde
    Tamas
    august 28 2014

    Multumesc foarte mult pentru respuns.

 • Răspunde
  Mihaela
  septembrie 1 2014

  Buna ziua, trebuie sa-mi reinoiesc permisul de conducere numai ca la data expirarii eu nu voi fi in tara. Locuiesc in Franta iar in februarie 2015 nu am cum sa revin in Romania,intrebarea este daca pot solicita reinoirea permisului cu o intarziere de 7 luni peste data expirari, mai exact in luna septebrie 2015.
  Pot obtine o noua valabilitate in tara in care locuiesc daca domiciliul stabil este in Romania? Va multumesc, Mihaela Ilie

  • Răspunde
   septembrie 1 2014

   Bună ziua,

   Solicitarea eliberării unui permis cu o nouă valabilitate se poate face atât înainte, cât şi după expirarea valabilităţii permisului actual.

   Potrivit OMAI 123/2013, în cazul cetăţenilor români care au domiciliul sau reşedinţa în România şi se află temporar în străinătate, cererea poate fi depusă prin mandatar, împuternicit prin procură specială autentificată de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României. Procura poate fi autentificată şi de autorităţile străine, caz în care trebuie să îndeplinească condiţiile de supralegalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila.

   Puteţi solicita acolo preschimbarea permisului românesc doar dacă aveţi domiciliul, reşedinţa sau rezidenţa normală în Franţa.

 • Răspunde
  Mihaela
  septembrie 2 2014

  Multumesc, mi se pare mult mai usor daca voi face demersurile de preschimbare pentru o noua valabilitate odata cu venirea mea in Romania, chiar daca o sa fie cu o intarziere de aproape 7 luni peste termenul de expirare
  Din cate inteleg nu ar fi atat de grav .

  • Răspunde
   septembrie 2 2014

   Atât timp cât nu conduceţi cu permisul expirat, nu puteţi fi sancţionată.

   Nu se sancţionează nici faptul că vor trece câteva luni de la expirare până la momentul la care veţi solicita eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate.

 • Răspunde
  Mihaela
  septembrie 4 2014

  Multumesc pentru informatii.

 • Răspunde
  Marin
  septembrie 6 2014

  am permisul expirat din 14 ianuarie 2014.Va rog sa-mi spuneti daca nu voi fi obligat ca in afara de actele necesare nu voi fi obligat cumva sa sustin un nou examen auto!!!

 • Răspunde
  alex
  septembrie 8 2014

  Buna ziua,

  Permisul meu de conducere imi expira in februarie 2015, si as vrea sa stiu daca se poate sa ma duc sa fac cerere de schimbare a acestuia inca de pe acum ? (as prefera sa evit luna februarie cand sunt zapezi si abia te misti prin Bucuresti). Multumesc

  • Răspunde
   septembrie 8 2014

   Bună ziua,

   Permisul se poate schimba şi înainte de expirarea valabilităţii.

   Trebuie doar să aveţi fişa medicală.

 • Răspunde
  larisa
  septembrie 8 2014

  Buna ziua cererea tip trebuie descarcata si completata apoi de mana sau o gasesc la ghisee si o completez acolo!Multumesc

 • Răspunde
  Mihnea
  septembrie 24 2014

  Buna ziua,

  Stiti cumva care este termenul de eliberare al unui permis de conducere ?

  • Răspunde
   septembrie 24 2014

   Bună ziua,

   Potrivit art. 4 alin. (2) din OMAI 123/2013, până la eliberarea noului permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă sau a duplicatului, titularului i se eliberează un document cu valabilitatea de 15 zile care atestă depunerea actelor.

   Deci, în acel termen de 15 zile ar trebui să fie eliberat permisul.

 • Răspunde
  Ionut
  septembrie 25 2014

  Salut,am si eu o nelamurire. Permisul meu expira in 2016,dar eu practic nu mai seman deloc in poza din permis si mi-am schimbat si adresa. Deci in permis in 2006,aveam par si ochelari.Acum sunt chel si fara ochelari de vedere. Vreau sa-l schimb ca sa fie si adresa valabila pt ca m-am mutat,deci eu daca-l schimb valabilitatea ramane aceeasi ? adica va expira tot in 2016 ?

  • Răspunde
   septembrie 25 2014

   Salut,

   Permisul se schimbă în cazurile enumerate în articol: expirarea valabilităţii, pierdere, furt, deteriorare, schimbare de nume.

   Dacă-l schimbi pentru că l-ai pierdut, s-a deteriorat, ţi-a fost furat sau ţi-ai schimbat numele, ţi se eliberează un duplicat cu aceeaşi valabilitate.

   Dacă soliciţi eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate, este necesară fişa medicală.

   Solicitarea eliberării unui permis cu o nouă valabilitate se poate face şi înainte de expirare.

 • Răspunde
  george
  octombrie 5 2014

  salut
  am avut permis romanesc si l-am chimbat cu un permis marocan (asa impun autoritatile marocane) acum revin in Romania si trebuie sa-mi schimb permisul inapoi in permis romanesc. ce acte am nevoie si in cit timp se realizeaza operatiunea ?
  multumesc

 • Răspunde
  Dumitru
  octombrie 7 2014

  Salut, as vrea sa vad si eu o lista cu spitale, policlinici si alte centre autorizate pentru a completa fisa medicala necesara schimbarii permisului auto, am inteles ca se gaseste pe net, si ce exemene medicale trebuie facute pentru aceasta. Multumesc.

  • Răspunde
   octombrie 7 2014

   Ţi-am răspuns deja la primul comentariu, dar repet:

   Listele cu unităţile medicale autorizate din fiecare judeţ pot fi găsite pe site-urile Instituţiei Prefectului.

   De exemplu, pentru lista unităţilor din judeţul Vaslui, cauţi site-ul Instituţiei Prefectului Judeţului Vaslui.

   Poţi găsi pe Internet modelul fişei sau îl poţi obţine direct de la o unitate medicală autorizată. În model sunt trecute toate consultaţiile care trebuie făcute.

 • Răspunde
  sorin
  octombrie 11 2014

  salut am si eu o problema vreau sa schim permisu de conducere italian cu romanesc motiv expira dar ieu am rezidenta in italia si ieu nu mai merg in italia multumesc anticipat.

 • Răspunde
  razvan
  octombrie 13 2014

  salut…o mica intrebare …mi-a expirat permisul din iunie ….din cauza serviciului nu am avut timp sa ma ocup de permis…..e vreo problema daca ma duc zilele viitoare?multumesc

  • Răspunde
   octombrie 14 2014

   Salut,

   Nu-i nicio problemă. Preschimbarea se poate face atât înainte, cât şi după expirarea valabilităţii permisului auto.

   Important e să NU conduci cu permisul expirat în răstimpul ăsta.

 • Răspunde
  Ionel Dorin
  octombrie 27 2014

  Buna ziua,
  Permisul meu de conducere expira in 03.11.2014 iar originalul mi-a fost furat impreuna cu actele in acest weekend. Actele pentru eliberarea cartii de identitate le-am depus astazi 27.10.2014 si sunt gata maine 28.10.2014. Am platit la CEC cei 68 de lei in 13.10.2014 si am facut examenul medical in 15.10.2014 dar si formularele respective mi-au fost furate odata cu actele (fiind in portmoneu).
  Prima intrebare este daca am dreptul sa conduc masina pana obtin alt permis?
  A doua intrebare este daca mi se da duplicat la chitanta CEC si la fisa medicala fara sa mai platesc?
  A treia intrebare este daca depun toate actele joi 30.10.2014 mi se elibereaza duplicat valabil pana in 03.11.2014, si trebuie sa mai fac inca odata toata procedura de la incepu ?
  Va multumesc.
  Cu respect Ionel

  • Răspunde
   octombrie 28 2014

   Bună ziua,

   Nu puteţi conduce dacă nu aveţi permisul.

   În legătură cu duplicatele… va trebui să întrebaţi la CEC şi la unitatea medicală.

   Veţi solicita eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate, pentru că puteţi face acest lucru indiferent dacă valabilitatea permisului actual a expirat sau nu.

   • Răspunde
    petrita
    martie 30 2018

    buna ziua as dori sa stiu cit timp dureaza preschimbarea permisului multumesc

 • Răspunde
  Cristi
  noiembrie 1 2014

  Buna ziua,

  Am domiciliul stabil in Iasi si locuiesc in Bucuresti (viza de resedinta). Imi expira permisul si ma intereseaza daca se poate preschimba in alta localitate decat cea de domiciliu.

  Multumesc si o zi buna, weekend placut!

 • Răspunde
  Elisabeta
  noiembrie 4 2014

  Buna seara.Permisul meu de conducere – tip vechi, roz -va expira in decembrie 2o14.Pot elibera inaintea expirarii valabilitatii un nou permis valabil in UE? si daca trebuie sa fac analize medicale? Ce acte trebuie depuse? Multumesc pentru raspuns, Elisabeta

 • Răspunde
  cristian
  noiembrie 6 2014

  Foarte important!!! cat este valabila fisa medicala ?

 • Răspunde
  stoica
  noiembrie 12 2014

  vreau sa plec in u.k si mi se expira permisul peste 6 luni am voie sa il schimb acum si daca trebuie sa fac fisa medicala

 • Răspunde
  Cretzu
  noiembrie 20 2014

  Salut….am permis de conducere din 15 octombrie 2013….in iulie l.am pierdut si nu m.am dus sa imi fac altu 2014l din lipsa de timp….pe 7 august m.a luat radarul in localitate cu 110km/h si bineinteles ca l.au suspendat pe 3 luni…acum pe 24 noiembrie trb sa ma duc sa imi fac permisul….pot sa conduc pana acesta va fi eliberat incepand cu data de 24?

  • Răspunde
   Cretzu
   noiembrie 20 2014

   mentionezz ca suspendarea expira pe 23 noiembrie(am primit plic acasa)

 • Răspunde
  alin
  noiembrie 25 2014

  Treabuie să schimb permisul expirat. Am nevoie de 2 poze tip? Menţionez ca intenţionez să preschimb permisul în alt judeţ decât cel de reşedinţa.

 • Răspunde
  Ioana
  noiembrie 26 2014

  Buna,

  ma poate lamuri cineva? iata situatia: permisul auto expira in 2 saptamana. am toate documentele necesare. intrebarea este legata de fisa medicala, care mi-a fost eliberata (o singura foaie) de catre mediul meu in baza documentelor / fiselor medicale pe care i le-am dus. este ok aceasta adeverinta sau trebuie sa prezint toate rezultatele medicale? nu imi este clar in acest moment.
  as aprecia un raspuns.

  seara faina!

 • Răspunde
  pop
  noiembrie 27 2014

  Buna ziua,as avea o intrebarea adresa din buletin trebuie sa fie identica cu adresa din permis?

 • Răspunde
  Mirela
  noiembrie 27 2014

  salut, am o intrebare , daca mi-am schimbat domiciliul este obligatoriu sa imi schimb si permisul auto? ( ca desi am vazut mai sus ca s-a mai pus odata aceasta intrebare am zis ca mai bine mai intreb sa nu cumva sa se fi schimbat ceva intre timp).
  Multumesc anticipat.

 • Răspunde
  Cristian
  decembrie 4 2014

  Buna ziua,
  Am o fisa de consultatii medicale eliberata in data de 07.05.2014. Este valabila pentru preschimbarea permisului auto, daca voi face acest lucru in decembrie 2014 ?
  Multumesc anticipat.

 • Răspunde
  florin
  decembrie 9 2014

  Salut,
  Am solicitat si depus documentele in vederea eliberarii unui permis de conducere cu o noua valabilitate administrativa. Am solicitat sa imi fie livrat la adresa de domiciliu.
  In cate zile lucratoare sa ma astept sa-mi fie livrat?
  Prin ce serviciu va fi livrat? (posta normala sau prioripost)

  Multumesc.

 • Răspunde
  Carina
  decembrie 15 2014

  Buna. Eu am divortat,am revenit la numele avut anterior casatoriei,carnetul meu de conducere este valabil…dar…imi trebuie carnet cu numele nou. Ce acte trebuiesc prezentatela ghiseu? Multumesc mult !

 • Răspunde
  andreea
  decembrie 16 2014

  buna,
  am si eu o nelamurire in legatura cu preschimbarea permisul.
  pe site am vazut o rectificare cum ca NU mai este obligatorie schimbarea permisului auto la schimbarea domiciliului şi a stării civile.
  deci eu daca mi-am schimbat domiciliul si numele in urma starii civile ce ar trebui sa fac?

 • Răspunde
  IRINA
  ianuarie 27 2015

  Daca dosarul pt. carnet auto l-am facut pe nume de d-ra si in timpul acesta m-am casatorit sala si traseul il voi sustine pe ce nume?, si daca trebuie ceva sa schimb ce anume?

 • Răspunde
  tutuianu
  ianuarie 29 2015

  Permisul meuexpira in octombrie, iar eu de 6 ani locuiesc domiciliul stabil in Grecia. Nu pot venii in tara decat mai, iunie, pot schimba permisul atunci? Multumesc

 • Răspunde
  adrian
  februarie 25 2015

  daca imi expira permisul 28 02 2015 si ma duc inaite de expirare necesita fisa

 • Răspunde
  cristina
  martie 9 2015

  permisul imi expira pe 4 aprilie .numele de familie este cel de casatorita ,itre timp am divortat dar nu am schimbat permisul ..cum procedez in acest caz?este vreo problema ca permisul este pe alt nume decat cel din buletin si nu l.am schimbat pana acum? iar acum expira.

 • Răspunde
  Dumitrescu
  martie 19 2015

  Buna ziua. As fi recunoscator daca mi-ati putea raspunde la urmatoarea intrebare. Sunt cetatean al Republicii Moldova si recent am redobindit cet. romana. Am permis de conducere cat. B,C,D,CE eliberat recent de catre autoritatile R.M, si acum vreau in baza acestuia sa-mi preschimb in permisul de conducere romanesc. Trebuie sa detin careva examene luind in consideratie categoriile sus mentionate, si de care acte am nevoie si taxele aproximative. Va multumesc anticipat. O zi cit mai frumoasa in continuare!!!

  • Răspunde
   Hans
   mai 19 2015

   Ati redobandit cetatenia romana? Adica ati avut-o, ati pierdut-o si acum ati redobandit-o? Sau va referiti la perioada de dinainte de declararea independentei Moldovei?
   Nu se dau examene suplimentare, lista actelor necesare o gasiti lipita pe ghiseu la “permise”, taxa de preschimbare este unica, nu tine cont de cate categorii aveti.
   Ps: Cred ca la obtinerea cetateniei ar trebui dat un test de limba romana (scris).

 • Răspunde
  cretu
  aprilie 17 2015

  vreau sa fac cununia civila in iunie anul acesta . ce acte imi trebuie pentru ami schimba permisul ?? si cat timp dureaza pana mai da din nou?? se poate face si la urgenta ceva??

  • Răspunde
   Hans
   mai 19 2015

   Buna ziua,
   Gasiti lista actelor necesare mai sus, in articol. Dureaza circa o saptamana pana vi se elibereaza noul premis (daca am inteles eu intrebarea).
   Ce legatura are cununia civila cu permisul auto? Din nickname inteleg ca sunteti mascul. Luati numele sotiei?

 • Răspunde
  stefania
  aprilie 23 2015

  Buna ! dupa divort trebuie schimbat carnetul pe numale actual sau pot circula asa ( CI e schimbat )? platesc ceva penalizare ? CI e schimbat de 3 ani . Multumesc , O zi buna !

  • Răspunde
   Hans
   mai 19 2015

   Doar daca v-ati schimbat si numele (nu prenumele!!). Puteti circula si asa, dar fara sa va aflati dumneavoastra la volan sau la ghidon, dupa caz. Aveti totusi un raspuns franc mai sus, printre comentarii.

 • Răspunde
  ovidiu
  mai 6 2015

  buna! as dori sa stiu cum sta treaba cu permisele in cazul in care eu de exemplu am luat permisul de conducere in romania in anul 2007 apoi am emigrat in italia pentru o perioada de 7 ani si in anul 2012 am facut un accident de masina ,dupa care autoritatile italiene mi-au preschimbat permisul in cel italian dar pe o periada scurta de pana la 13-5-2015,eu vreau acum sa imi preschimb permisul iar in cel romanesc,re-mentionez ca scoala de soferi am facut-o in romania,si nu mai am rezidenta in italia,de ce acte am nevoie?

  • Răspunde
   Hans
   mai 19 2015

   Treaba cu permisele sta asa : iti expira permisul, te duci sa il preschimbi; ai permis dintr-o tara si rezidenta in alta tara, te duci sa il preschimbi; il pierzi, distrugi, arzi, bei, etc., te duci sa soliciti duplicat. Sunteti printre putini care pot rementiona ceva ce nu au mentionat! Lista cu actele necesare le gasiti printre raspunsurile la comentariile de mai sus sau in topicul dedicat. Chiar daca ati expus doar un exemplu, cred ca ar fi necesar un curs de limba romana corecta, de exemplu gramatica.
   Imi cer scuze domnule Boiciuc pentru comentariile mele, dar nu m-am putut abtine. Aveti niste nervi de otel (care au cedat totusi dupa un an si jumatate). Daca as fi admin/moderator, as aproba aceste comentarii doar ca sa am satisfactia unei palme date “nivelului” la care s-a ajuns in tara in care s-a nascut si a murit Noica ( e doar in exemplu!) .
   Ps: Lipseste ceva la “Comentariu tau va fi aprobat de un moderator”.

 • Răspunde
  mihaita
  mai 20 2015

  buna vreau si eu sa imi schimb permisul cu unul tip european eu avand unul vechi eliberat in 2007 si expira in 2017 pentru a mi se da o valabilitate noua imi trebuie fisa medicala si daca este valabila cea folosita la angajare facuta anul acesta in februarie
  va multumesc

 • Răspunde
  Bianca
  iunie 4 2015

  Buna ziua,

  Eu am o nelămurire, permisul meu a fost furat in străinătate, săptămana asta merg in Romania pt o duplicata a permisului.

  Întrebarea mea este dacă pentru duplicata avem nevoie de fisa deținătorului de permis auto? Si dacă e cazul unde se completează aceasta fisa? La poliția rutieră din zona noastră?

  Mulțumesc anticipat

 • Răspunde
  Carmen
  iunie 12 2015

  Buna seara! Am o intrebare, dupa schimbarea numelui este necesara și schimbarea permisului de conducere? Va multumesc!

 • Răspunde
  Gabriela
  iulie 8 2015

  Buna ziua!
  La preschimbarea permisului este valabila o fisa medicala obtinuta intr-o alta institutie decat cea de domiciliu? Si ce valabilitate are fisa medicala?
  Multumesc!

 • Răspunde
  Roxanaa
  august 3 2015

  Buna ziua.As vrea sa stiu daca dupa ce ma casatoresc sunt obligata sa-mi schimb si permisul?tin sa prezicez ca am nevoie de permis…multumesc

 • Răspunde
  alina
  octombrie 13 2015

  buna ziua. mie imi expira permisul in 25.10.20154. am nevoie si de fisa medicala?

 • Răspunde
  ioan
  noiembrie 2 2015

  buna, permisul meu expira in octombrie 2016 , il pot preschimba anul acesta in decembrie ? cat dureaza pana se elibereaza noul permis ?

 • Răspunde
  Catalin
  decembrie 5 2015

  Buna ziua… din pacate mi sa rupd permisu auto nu stiu cum sa intamplat fiind tinut in tipla in portofel si torpedou….ce ar trebui sa fac unde ar trebui sa ma duc si cu ce ar trebui sa incep daca se poate sa imi spuneti fiecare pas de urmat multumesc mult.

 • Răspunde
  Oana
  ianuarie 6 2016

  Buna ziua!
  M-am inscris in octombrie la o scoala auto din orasul unde am domiciliul insa de curand nu voi mai putea ramane acolo (din motive personale).Imi puteti spune daca plec, ma pot transfera la o alta scoala din orasul unde voi urma sa locuiesc, fara sa pierd actele depuse acolo si banii investiti pana in momentul de fata?Cum ar trebui sa procedez?
  Va multumesc!

 • Răspunde
  Gicuta
  februarie 7 2016

  Buna seara,
  Am permis de conducere tranvai si trolebuz din anii 80 fara termen de expirare, nu lam schimbat nici acum, Cum trebuie sa procedez acum. Pot sal mai schimb si ce acte imi mai trbuisc.

 • Răspunde
  Ionel
  februarie 27 2016

  Buna,
  Am obtinut categoriile permisului in ani diferiti (categoria B in 2010, categoriile C, CE in 2014…) astfel ca ar trebui schimbat permisul in date diferite. Valabilitatea categoriei B este de 10 ani iar pentru C, CE este de 5 ani astfel ca ar trebui sa-mi schimb permisul in 2019 o data iar in 2020 inca o data?
  Multumesc pentru interes

 • Răspunde
  Baciu
  aprilie 12 2016

  Buna seara…permisul a expirat la data de 06-08-2007. Intre timp mi-am schimbat si numele dde familie. Cum pot schimba permisul auto in momentul acesta…2016. Va multumesc.

 • Răspunde
  Liviu
  iulie 28 2016

  Buna,
  Nu stiu daca e la nivel de tara, dar in Timisoara NU se mai poate plati taxa la CEC

 • Răspunde
  Alexandra
  septembrie 7 2016

  Conform agerpres, incepand cu 05.07.2016 taxa de permis (si alte taxe auto, taxa de pasaport, etc) se platesc numai la Posta, prin virament bancar, internet banking sau la trezorerie. Taxele acestea NU se mai platesc la CEC Bank.

 • Răspunde
  Lucian
  septembrie 12 2016

  Buna ziua,
  Daca imi expira permisu maine si eu merg azi sa-l schimb mai trebuie facute analizele?

 • Răspunde
  andrei
  septembrie 16 2016

  Buna ziua,
  am domiciliul in Jud. Olt, dar eu locuiesc in Bucuresti.
  1. Doresc sa stiu daca pot schimba permisul de conducere(a expirat in mai 2016) in Bucuresti.
  2. Daca obtin fisa medicala din Bucuresti, e valabila si in Jud. Olt?
  Va multumesc!

 • Răspunde
  sasu
  septembrie 26 2016

  am domiciliu in ilfov si permisu de vaslui mai e obligatoriu sal schimb?

 • Răspunde
  cristian
  noiembrie 8 2016

  daca am facut fisa medicala azi 8.11.2016,pot sa ma duc sa mi preschimb carnetul in Iunie 2017,cand expira carnetul de sofer,sau pot sa merg si mai devreme.

 • Răspunde
  Constantin
  februarie 18 2017

  Buna ziua .. imi scade permisul ,fisa medicala daca il fac in alt judet fata de unde am domiciliul in cartea de identitate este valabila ?

 • Răspunde
  mihai
  iulie 18 2017

  Ce este de facut in cazul cand sunt programat pentru schimbarea permisului dupa perioada de valabilitate a aceatuia.Mentionez ca programarea s-a facut online cu 2 saptamani inaintea datei expirarii plasticului.

 • Răspunde
  Mihai
  iulie 30 2017

  Salut am si eu o intrebare permisu imi expira in septembrie pot sa il schimb acuma ca plec in strainatate si nu pot veni atunci

 • Răspunde
  iulie 31 2017

  Am facut actele pentru schimbarea permisului si cineva mia zis ca trebuie facuta programare. Am incercat sa fac programare insa nu am reusit .ce pot sa fac in 2 saptamani trebuie sa ma reintorc in Germania .va multumesc asteot răspuns

 • Răspunde
  SPIRESCU
  noiembrie 17 2017

  CE ACTE , TAXE …SUNT NECESARE PENTRU SCHIMBAREA PERMIS DE CONDUCERE EXPIRAT .
  MENTIONAEZ CA VALABILITATEA PERMISULUI A EXPIRAT ACUM CATEVA LUNI …
  RECENT AM SESIZAT SI DORESC SA NU AM PROBLEME .
  AM FACUT PROGRAMARE PENTRU LUNA DECEMBRIE 2017.
  VA MULTUMESC ANTICIPAT .

Scrie un comentariu

resonance-capital.eu

www.renesans-centr.kiev.ua

https://kapli.kiev.ua