VIDEO: Cât plătim pentru paşapoarte în 2017?

(cunoscută în spaţiul public ca Legea celor 102 taxe) a dus la diminuarea costului pentru eliberarea paşaportului, prin eliminarea taxei pentru serviciul public prestat, în cuantum de 22 de lei. Deşi iniţial se credea că nu vom mai plăti nimic pentru acest act, cu două zile înainte de intrarea în vigoare a modificărilor legislative, Ministerul Afacerilor Interne a emis o prin care clarifica situaţia, menţionând noile costuri (vezi video de mai jos).

Astfel, de la 1 februarie 2017, din costul paşaportului au fost eliminate:

 • taxa pentru serviciul public prestat (22 lei);
 • tariful suplimentar pentru eliberarea paşaportului simplu temporar (100 lei).

Noile taxe pe care le vom achita pentru eliberarea paşapoartelor româneşti (în cazul cererilor depuse în ţară) vor fi următoarele:

 • paşaportul simplu temporar, cu valabilitate 1 an – 96 lei (218 lei înainte)
 • paşaportul simplu electronic, cu valabilitate de 3 ani, eliberat persoanelor cu vârsta sub 12 ani – 234 lei (256 lei înainte);
 • paşaportul simplu electronic, cu valabilitate de 5 ani, eliberat persoanelor cu vârsta mai mare de 12 ani – 258 lei (280 lei înainte).

Cum se poate efectua plata?

Potrivit , în prezent plata taxelor se efectuează printr-o singură operaţiune de plată (Internet Banking, virament bancar, mandat poştal sau în numerar). Plata se poate face:

1. On-line, în sistem internet banking, prin virament către conturile deschise de către fiecare Instituţie a Prefectului ();

Cetăţenii care fac plata on-line vor prezenta, la momentul depunerii cererii de eliberare a documentelor de care au nevoie, dovada plăţii generată la momentul efectuării tranzacţiei, fără certificarea de către bancă.

ATENŢIE! Având în vedere că pentru confirmarea tranzacţiei efectuate prin internet banking este nevoie de mai mult de 24 de ore, pentru documentele care se eliberează în aceeaşi zi în care se depune cererea (paşaportul simplu temporar), se recomandă să se utilizeze modalităţi de plată a taxelor care permit dovada plăţii la momentul depunerii cererii.

2. De la orice bancă unde persoana are deschis un cont bancar, prin virament către conturile deschise de către fiecare Instituţie a Prefectului ();

3. În numerar:

 • la casieriile unităţilor Trezoreriei Statului (pentru Bucureşti, plata se efectuează la casieriile Trezoreriei din Bd. Naţiunile Unite nr. 6-8, Calea 13 Septembrie nr.226 şi la ghişeele acesteia deschise special în sediul din Şoseaua Pipera nr. 49)
 • la casieriile Instituţiilor Prefectului (în cazul paşapoartelor),

4. Prin mandat poştal (la orice Oficiu Poştal).

Ce menţiuni trebuie să conţină documentul de plată?

 • numele, prenumele şi CNP-ul persoanei beneficiare a serviciului solicitat;
 • tipul documentului solicitat;
 • contul IBAN, codul fiscal şi denumirea Instituţiei Prefectului judeţului (sau municipiul Bucureşti) unde va fi depusă cererea de eliberare a documentului ;
 • suma de plată.

Pentru mai multe detalii, consultaţi pagina de internet a Institutiei prefectului judeţului în care vor fi achitate respectivele taxe.

Ai nevoie de Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de !

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu

Mazda 3 аккумулятор купить

Этот авторитетный web-сайт с информацией про Шпанская мушка http://biceps-ua.com