ACTUALIZARE: Modificările la criteriile de încadrare în grad de handicap au fost publicate în Monitor

ACTUALIZARE (15 mai): Ordinul care vizează introducerea în legislaţie în criteriile medico-psihosociale de încadrare în grad de handicap a hemiparezelor/hemiplegiilor a fost publicat în Monitorul Oficial.

Ordinul nr. 707/538/2014 poate fi consultat integral . Noile prevederi se aplică începând cu data de 14 mai 2014.
__________

ŞTIREA INIŢIALĂ (13 mai): Hemiparezele/hemiplegiile vor fi introduse în legislaţie în criteriile medico-psihosociale de încadrare în grad de handicap, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV).

Ordinul de modificare a Ordinului comun pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad de handicap a fost semnat pe 13 mai. Iar actul va fi publicat în curând în .

Sechelele survenite în urma accidentelor vasculare cerebrale (AVC) sunt paraparezele/ paraplegiile, tetraparezele/ tetraplegiile, monoparezele/ monoplegiile şi hemiparezele/ hemiplegiile, ultimele menţionate fiind omise de Ordinul .

Ordinul iniţial a avut în vedere numai introducerea sechelelor AVC cu deficite motorii severe, indiferent de cauză, vârstă şi statut. Au fost omise hemiparezele/hemiplegiile — diagnostice introduse odată cu semnarea acestui ordin. (…) Concret, noul ordin prevede încadrarea într-un grad de handicap persoanele diagnosticate cu hemipareză/hemiplegie care necesită sprijin parţial sau permanent din partea altei persoane pentru desfăşurarea activităţilor zilnice (de îngrijire personală, de aprovizionare, de administrare a medicamentelor etc.), conform anchetei sociale anexate la dosar, este precizat în comunicatul de presă.

După intrarea în vigoare a noilor reguli, persoanele care au suferit astfel de afecţiuni cu limitări ale autonomiei personale vor putea beneficia de drepturile care decurg din obţinerea certificatului de încadrare în grad de handicap.

Totodată, în comunicat se precizează că acelaşi act introduce în legislaţie şi unele afecţiuni neurologice mai rare.

Forma lansată în dezbatere publică a proiectului de ordin este accesibilă .

Sursa: | Foto:

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la TheWorldAthome.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Comentarii

 • Răspunde
  marius
  iulie 10 2014

  va rog sa-mi spuneti daca este corect sa-mi fie respins dosarul la Comisia de Handicap pe motiv ca in noua Ordonanta nr 707/538/2014 nu este cuprinsa si hemipareza ca urmare a unui accident vascular cerebral.Mentionez ca in toata presa si chiar doamna Ministru,a anuntat modificarea legii si sa fie considerate handicap “hemipareze/hemiplegii urmare a unui AVC,’iar acum constat ca nu a fost adevarat si m-au mai pus si pe drumuri degeaba.Mentionez ca eu sunt paralizat pe toata partea dreapta ca urmare a mai multe AVC-uri si infarcte cerebrale fiind dependent de sotia mea pentru ca nu pot face singur nimic(sa mananc,sa ma spal ,etc) Multumesc

  • Răspunde
   Dana
   august 1 2014

   Stimate domn, si eu sunt in aceeasi situatie si in aceeasi revolta. Mi-am aratat indignarea pe mai multe adrese de mail ale unor televiziuni si ziare. O doamna de la Evenimentul zilei s-a aratat interesata de subiect si a promis ca se intereseaza de aceasta problema. Va scriu adresa pentru a o a. Daca suntem mai multi, sansele noastre cresc: [email protected]. Succes !

  • Răspunde
   mary
   august 18 2014

   domnule marius.. ai zis ca esti dependent de sotia ta.. pai cum ai tastat mesaju? cine la scris tu sau sotia? in fine..
   asa sa intamplat si in cazul tatalui meu.. care a suferit AVC si hemipareza stanga.. si ii sa respins dosarul pe modiv ca nu se incadreaza in criteriile medicopsihosociale aprobate prin aordinul nr 762/31.08.2007

   • Răspunde
    vasile
    octombrie 20 2014

    ce intrebare tampita!!!???,normal ca sotia sau una din rude a scris.

 • Răspunde
  gabi
  septembrie 5 2014

  cu disgnosticul de tumoare maligna coaste,stern si clavicula in ce grad de handicap se incadreaza?
  daca este revizuibil?
  si la ce perioada?
  multumesc

 • Răspunde
  ELISABETA
  septembrie 12 2014

  V-AS RUGA SA IMI COMUNUCATI DACA DIAGNOSTICUL DE -ARTERIOPATIE CRONICA OBLITERANTA A MEMBRELOR INFERIOARE STADIUL 3 SE INCADREAZA IN GRAD DE HANDICAP SI IN CE GRAD. VA MULTUMESC

 • Răspunde
  rodica
  septembrie 25 2014

  Histerectomia totala este considerata handicap, adica este in lista? multumesc

  • Răspunde
   geta
   mai 4 2015

   As vrea sa stiu daca Histerectomia totala se incadreaza la Handicap va multumesc

   • Răspunde
    cojoaca
    august 15 2016

    as vrea sa-mi spuneti daca histeroctomia totala se incdreaza in grad de handicap?

 • Răspunde
  catinca
  septembrie 25 2014

  in ce grad de handicap se incadreaza Transplantul renal?

 • Răspunde
  Mariana
  octombrie 23 2014

  Buna ! Sotul meu are probleme de vedere : cu ochiul stang zareste umbre, iar la cel drept are dioptrii mari atat la distanta ( 5 ) cat si la citit (6,5), in urma unei operatii are aceste numere, care cresc anual. As dori sa stiu daca se incadreaza invre-un grad de handicap. Multumesc

 • Răspunde
  vasile
  ianuarie 23 2015

  buna seara!mama mea are un ochi scos si la celalalt are retina desprinsa cod boala H 34 au scris cei de la comisia de handicap.Pana acum a fost incadrata la persoana cu handicap dar de anul acesta i s-a spus ca nu se mai incadreaza in grad de handicap.Este corect?Are rost sa fac contestatie?Va multumesc!

 • Răspunde
  nicolae
  ianuarie 28 2015

  Sunt diagnosticat printre multe alte boli cu Insuficiență cardiacă I.C.Nyha III . Deși în ordinul 762/31.08/2007 spune că mă încadrez la gradul de handicap accentuat nu am primit nici un grad de handicap. Sunt convins că în așa zisa comisie nu a citit diagnosticele afișate. De fapt nu am văzut nici o comisie când am fost chemat. M-a întrebat doar ce funcție am deținut în trecut și mi-a spus să mă prezint peste 15 zile să ridic certificatul. Mulțumesc anticipat pentru răspuns

 • Răspunde
  draghici
  martie 10 2015

  va rog frumos sa-mi spuneti in ce grad de handicap se incadreaza boala crohn.

 • Răspunde
  MARIANA
  aprilie 28 2015

  Buna ziua, am depus in luna aprilie 2015 un dosar ptr incadrarea in grad de handicap si raspunsul a fost negativ, diagnosticul este ;neoplasm mamar drept operat in 1989 si neoplasm de endometru operat in 2008, mai sunt si alte boli adiacente, diabet, tensiune etc.
  Credeti ca sanul drept mi-a crescut intre timp? Ca pot face eforturi cu mana dreapta chiar daca au trecut niste ani?? Unde ar trebui sa contest acest raspuns? Va multumesc!!!

 • Răspunde
  iulie 10 2015

  Sotul meu are amputatie de gamba stg ,de sub genunchi amputat,a avut gradul 2 accentuat gradul de handicap,la comisia de revizuire ,i-a fost schimbat in gradul mediu,deoarece nu poate fi protezat cum este posibil sa il nedreptateasca,deoarece el este dependent de mine,nu se poate descurca singur,e posibil asa ceva?piciorul drept a inceput sa se -nvineteasca si nu poate merge mai mult de 10 m.Oare ce cred ce-i di comisie ca i-a crescut piciorul intre timp?Va rog unde as putea sa ma adresez sa ma ajute

 • Răspunde
  mihai
  august 18 2015

  In motivarea respingerii mi se spune la modul general ord.762 si1992 fara precizarea exacta pe art. si alineat .Va rog sa ma indrumati cui ma pot adresa

 • Răspunde
  corina
  octombrie 24 2015

  condrosarcom humerus operat in 2014 si paralizie nerv radial se incadreaza in grad de handicap?

 • Răspunde
  februarie 8 2016

  Sunt diagnosticat cu insuficienta cardiaca clasa III NYHA. BICUSPIDIE aortica.Dubla leziune aortica cu predominarea stenozei,Angina pectorala de efort.Stenoza hepatica,Glicemie bazala modificata,Dislipidemie. INTERVENTIE CHIRURGICALA; Decalcifiere inel aortic si VMA,inlocuire valvulara aortica cu proteza mecanica Sorin Bicarbon nr 25,Revascularizare miocardica cu artera mamara interna stinga-LAD.Va rog sa ma ajutati , sa ma sfatuiti daca eu ma incadrez in grad de handicap cu diagnosticul mai sus aratat.Precizez ca acelasi diagnostic in jud.Suceava a primit grad de handicap iar cei de la mine din neamt nici nu vor sa auda.Este posibil asa ceva?

 • Răspunde
  elena
  mai 4 2016

  Sotul a fost in grad de handicap accentuat cod. boalaC67 , cod handicap2 avind acelas diagnostic anul acesta a fost respins dosarul . Ma intreb cum se dau aceste certificate de handicap. Am facut contestatie si a fost respins. Este posibil asa ceva?

 • Răspunde
  ION
  iulie 22 2016

  doresc sa stiu daca fiind operat cupneumonctomie stinga culimfadenectomie mediastinala mai pot beneficia de certificat de handicap

 • Răspunde
  romulus
  octombrie 5 2016

  ce grad de handicap are pacientul cu transplant renal

 • Răspunde
  Petronela
  decembrie 30 2016

  Buna ziua,am o întrebare mi-a respins un dosar,având o boala celiaca am scăzut mult în greutate am( 39-42 kg).Am o pensie de boala,iar în grupul de celiaci sunt persoane care beneficiază de scutire la impozit parcări etc.E posibil sa se de-a doar in unele județe daca e aceiași boala? (Celiaci)

 • Răspunde
  iunie 18 2017

  Buna ziua, va rog sa-mi spuneti in ce grad de handicap se incrie diagnosticul:Insuficienta cardiaca cronica ciasa III NYHA.Bicuspidie aortica.Dubla leziune aortica cu predominarea stenozei.Angina pectorala de efort .Stenoza hepatica.Glicemie bazala modificata .Dislipidemie.Intrebarea am puso de foarte multe ori dar nu am primit nici un raspuns.Daca este cineva cunoscator si binevoitor sa-mi lumineze si miea mintea , sa le arat la domnii de la P.Neamt ca este lege ,nu legea care o invoca ei.Daca se poate codul de handicap la diagnosticul aratat mai sus. Asi dori prin mail . Cu stima si RESPECT! MULTUMESC!!!

 • Răspunde
  ILEANA-VIOLETA
  ianuarie 18 2019

  Buna ziua. In luna septembrie 2018 am fost diacnosticata cu cancer mamar stadiul II A confirmat prin punctie biopsie cu rezultat carcinom mamar invazivNST grad Nottingam II, in data de 25 sept. s-a practicat mastectomia radicala modificata a sanului stang , tip Madden cu rezultatHP,carcinom mamar invaziv grad Nottingam III cu componenta de carcinom ductal lobular in situ 20%. s-a efectuat si limfadectomie axilara din care reiese ca 2 limfoganglioni prezentau metastaze. ulterior operatiei se recomanda chimioterapie neoadjuvanta 4xEC +4xTxT, si radioterapie. De la Clinica Oncologica Cluj sunt indrumata catre Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap sa-mi depun dosarul si sa solicit certificatul de handicap. Mi-am intocmit dosarul , am fost la comisie pe 7 decembrie 2018 si mi-a sosit raspunsul negativ, ca boala mea are cod C50 si nu se incadreaza in grad de handicap. Motivare : Ordinulnr.762/31.08.2007al M.M.F.E/S. si Ordinul nr.1992/19.11.2007 al M.S.P., cu modificarile si completarile ulterioare. Nimic mai mult. Va intreb eu cum e posibil ca in unele judete sa se dea certificat de handicap pentru aceeasi afectiune- C50 si in Maramures NU? Nu suntem toti in Romania? Am citit si cu stupoare am constatat ca bolnavii oncologici fac obiectul acestui certificat de handicap.eu urmez si voi urma tratament oncologic si pe parcursul anului 2019, sunt in evidenta Clinicii Oncologice Cluj , a Sectiei de oncologie a Spitalului municipal Sighetu Marmatiei, Maramures.

 • Răspunde
  Valentin
  aprilie 17 2019

  am proteza de genunchi si de sold la acelasi picior ma incadrez cu handicap si ce grad

Scrie un comentariu

оборудование для автоматического полива газона

Виагра 130 мг

здесь cialis-viagra.com.ua