18 Aprilie, 2019

Proiect: Reducerea vârstei standard de pensionare pentru femei cu un an pentru fiecare copil născut

ACTUALIZARE (24 iun. 2014): Proiectul a fost respins de Senat în şedinţa din 25 martie 2014 şi acum urmează să intre pe ordinea de zi a şedinţelor Camerei Deputaţilor. În  întocmit de Comisia pentru muncă şi protecţie socială (din cadrul Camerei Deputaţilor) este precizat că membrii comisiei au propus respingerea definitivă a proiectului. Camera Deputaţilor este Cameră decizională în cazul acestui proiect de lege.
__________

Femeile ar putea beneficia în curând de o reducere a vârstei standard de pensionare în funcţie de numărul de copii născuţi, conform unui proiect de lege aflat în dezbatere publică la Senat.

Astfel, vor avea dreptul la pensie pentru limită de vârstă -cu reducerea vârstei standard de pensionare cu un an pentru fiecare copil născut- femeile care vor realiza stagiul complet de cotizare.

În  (fişier PDF) anexată proiectului se motivează că această măsură are ca obiectiv creşterea natalităţii la nivel naţional.

Femeile, pe lângă o activitate generatoare de profit, prin care contribuie la sistemul de asigurări sociale, mai au o activitate pentru care nu sunt recompensate: aceea de a se ocupa de gospodărie şi de a naşte copii. Măsura propusă schimbă acest fapt, permiţând femeilor să primească pensia pentru limita de vârstă mai devreme, cu un an pentru fiecare copil născut, în condiţiile în care au îndeplinit stagiul complet de cotizare, este precizat în expunerea de motive a proiectului.

» Proiectul de lege pentru completarea art. 55 al Legii privind sistemul unitar de pensii publice poate fi consultat (fişier PDF).

Surse: ,

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la TheWorldAthome.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Comentarii

 • Răspunde
  Melania
  noiembrie 4 2013

  Ma bucur ca s-a gandit cineva si la femei care mai fac un serviciu acasa si pe deasupra mai fac si cresc copii.

  • Răspunde
   elena
   noiembrie 12 2013

   Cu stagiu de cotizare de 35 ani si cu reducerea varstei standard de pensionare cu un an pentru un copil nascut, pot sa ma pensionez fara a fi penalizata, daca sunt nascuta în martie 1957 ?

   • Răspunde
    MARIOARA
    mai 23 2014

    am 4 copiii beneficiez de redurea varstei de pensionare,am 58 ani

  • Răspunde
   MARIOARA
   aprilie 28 2014

   vreau sa stiu daca s-a aprobat proiectul privind reducerea varstei la femeile care au crescut mai multi copii.multumesc

   • Răspunde
    aprilie 29 2014

    Bună ziua,

    Proiectul a fost respins de Senat. Iar acum se află la Camera Deputaţilor pentru dezbatere. Camera Deputaţilor este Cameră decizională.

 • Răspunde
  Dumitra
  mai 4 2014

  cand se pune in aplicare aceasta lege si cand po sa ies la pensie avand doi copii. sunt nascuta in 1957 30 ani de vechime si 10 luni ,

  • Răspunde
   mai 4 2014

   Bună ziua,

   Aşa cum am spus şi altui cititor, proiectul a fost respins de Senat, iar acum se află la Camera Deputaţilor pentru dezbatere. Camera Deputaţilor este Cameră decizională.

 • Răspunde
  CRISTINA
  mai 27 2014

  Buna ziua,
  S-a aprobat acest proiect de catre camera deputatilor?

  • Răspunde
   mai 27 2014

   Bună ziua,

   Proiectul se află la comisiile Camerei Deputaţilor. Încă nu s-a ajuns la partea cu votul în plen.

 • Răspunde
  MARIOARA
  iunie 7 2014

  vreau sa stiu daca s-a aprobat proiectul pentru femeile cu mai multi copii

  • Răspunde
   iunie 8 2014

   Proiectul încă este în lucru la Camera Deputaţilor.

   Procesul legislativ poate să dureze destul de mult.

 • Răspunde
  alexandru
  iunie 18 2014

  Am 53 de ani SI 8 copii.Sunt in pensie de invaliditate si am vechime in campul munci 18 ani si 7 luni si 3zile.
  As putea trece la pensiade limita?
  Va multumesc!

  • Răspunde
   iunie 20 2014

   Propunerea ca vârsta standard de pensionare să fie redusă în funcţie de numărul de copii născuţi face parte dintr-un proiect de act normativ. Deci, prevederile acestuia NU SE POT APLICA fără să fie adoptat şi publicat în Monitorul Oficial.

 • Răspunde
  Olimpia
  iunie 20 2014

  Va rog sa-mi spuneti unde se afla si cat mai dureaza cu aproximatie, raspunsul pentru Proiectul privind reducerea varstei standard de pensionare pentru femeile care au nascut si crescut unul sau mai multi copii.
  Multumesc!

  • Răspunde
   iunie 20 2014

   Este la comisiile Camerei Deputaţilor. Nu se ştie cât mai durează şi nici dacă va fi adoptat sau nu.

 • Răspunde
  Olimpia
  iunie 20 2014

  Astept cu nerabdare un raspuns favorabil!
  Multumesc!

 • Răspunde
  lidia
  iulie 6 2014

  am 3 copii nascuti al 4-lea al sotului crescut de la 5 ani nascuta in 27 ian 1957 cu 30 de ani si 8 luni vechime la sfarsitul lunii iunie oare am speranta sa ies anticipat fara penalizare ? multumesc anticipat ptr.raspuns.

 • Răspunde
  nona
  iulie 14 2014

  A fost propusa reducerea varstei de pensionare pentru mamele cu multi copii inca din noiembrie 2013. Cat trebuie sa mai asteptam un rezultat definitiv? Poate Camera Deputatilor se indure si de noi, mamele. Asteptam sa se intoarca din vacanta.

  • Răspunde
   iulie 14 2014

   Din păcate, propunerea legislativă a fost propusă pentru respingere şi în plenul Camerei Deputaţilor.

 • Răspunde
  minusia
  august 6 2014

  daca va fi aprobata aceasta lege pentru femei…sunt nascuta in anul 1960,cu o vechime in campul muncii de 15 ani,am nascut si crescut sapte copii,voi beneficia de pensie si daca da la ce varsta ?

 • Răspunde
  ioana
  august 23 2014

  Ar fi bine ca cei din camera deputatilor sa aprobe proiectul de pensionare pentru mama cu mai multi copii.Avand si un servici stresant sa se gandeasca d-nii la ceva uman.Nu vorbesc de femei carora le-a fost foarte bine,avand slugi.Asa ca,va rog sa aprobati legea aceia odata.

 • Răspunde
  TETCU
  ianuarie 25 2015

  Urmaresc evolutia acestui proiect de modificare a Legii 263/2010 prin care initiatorii propun reducerea varstei de pensionare la femeile care au nascut si ingrijit mai multi copii pana la varsta de 10 ani din iunie 2014,cand Comisia de munca si protectie sociala propune in urma raportului intocmit, respingerea acestui proiect in plenul Camerei deputatilor.Dupa parerea mea nu este democratic ca opinia a unui numar de 5-6 persoane,fie ei super specialisti , sa influenteze opinia unui unui numar de 250 de persoane printre care cu siguranta se gasesc un numar mai mare de specialisti in materie de munca si protectie sociala, ca sa voteze impotriva respingerii si sa fie adoptata aceasta lege, mult asteptata de aceste femei care pe vremea inainte de Decembrie 1989 nu au stat doar 120 de zile langa copii de la nastere si au trebuit sa se sacrifice sa mearga si la servici sa-si faca vechime pentru pensie.Comparand situatia de atunci, cu cea de astazi cand femeile care nasc beneficiaza de 2 ani si doaua luni concediul pentru ingrijirea copilului, pentru care cred ca s-a procedat corect,consider ca ar fi echitabil ca si aceste femei sa fie indreptatite sa beneficieze de reducerea varstei de pensionare cu macar un an pentru fiecare copil. Sper ca majoritatea deputatilor in plen, va vota impotriva propunerii de respingere si sa fie adoptata aceasta lege si sa aduca bucurie acestui segment de populatie a tarii care consider ca nu este asa de semnificativ la nivelul intregii populatii de sex feminin.

 • Răspunde
  mosor
  februarie 6 2015

  cand va fi discutat proiectul privind red varstei de pensionare la femeile cu copii am 4 copii 37 ani vechime neintrerupta si sunt nascuta in 1957 ianuarie

 • Răspunde
  ioana
  februarie 24 2015

  Daca am o vechime de 30 de ani si patru copii si varsta de 58 ani pot iesi la pensie

 • Răspunde
  angela
  iunie 30 2015

  in ce stadiu mai este proiectul privind reducerea varstei de pensionarept femeile cu 4 copii si un stadiu de cotizare de peste 30 ani?pt parlamentari se aproba pensii nesimtite,se rectifica si legea pensiei militarilor,dar pt noi mamele cand?sunt vaduva de 13 ani si am tinut 4 copii in facultate..oare nu am si eu acest drept ,care era si pe vremea lui CEAUSESCU…ACUM E MAI RAU ..pt noi mamele,BOC ..ne-a marit si varsta de pensionare,ne-a redus si valoarea pensiei..de ce trebuie sa fim noi persoane de sacrificiu?va rog remediati si nedreptatea facuta pt noi mamele…va multumesc…

 • Răspunde
  august 7 2015

  Buna ziua
  Am o rugaminte in numele tuturor mamelor din Romania care au nascut copii inainte de 1989.Sa ne sprijinti in demersurile catre camera deputatilor si a senstului sa se aprobe reducerea varstei de pensionare la mame, macar cum era in perioada comunista, ca eram obligate sa nastem copii!.Este un proiect care trebuie bine explicat parlamentarilor de ce trebuie sustinute aceste mame. Este de ajuns ca ni s-a luat dreptul la pensia de mama eroina!!!!!!!, ne-a luat si dreptul de pensionare mai repede!

  Va multumim!

 • Răspunde
  octombrie 2 2015

  Rusine, pentru guvernantii nostri, care ne-au luat dreptul de a iesi la pensie mai repede , ma refer la femeile cu 4 copii, nascute in 1958, cu 35 ani vechime si care nu pot iesi la pensie la fel ca celelalte femei care au nascut pe vremea lui Ceausescu. tot discriminare se numeste.
  Ma gandesc sa dau statul in judecata pentru a beneficia de drepturi egale.

 • Răspunde
  elena
  octombrie 6 2015

  am crescut singura 2 copii de 8 si 9 ani .sotul meu a decedat la 35 ani numai sufletul meu stie cum I am crescut si I am tinut in facultate, guvernanti s au gindit vreodata la mamele vaduve care au crescut cu atita greutate si durere copii sa faca o legeca macar la 35 ani vechime sa poata sa se pensioneze eu am 53 de ani s 34 ani vechimei am oboist si m am inbolnavit de atita munca si truda va rog sa m ai va ginditi si la oameni de rind si la necazurile lor

 • Răspunde
  Daniel
  decembrie 8 2015

  buna seara, stiu ca legea a trecut de senat , stie cineva cand se va vota si in camera deputatilor legea privind reducerea varstei de pensinare cu un an pentru fiecare copil ?

 • Răspunde
  martie 23 2016

  am 59 de ani si patru copii nascuti pana in 1990 si 31 de ani si 10 luni in campul munci pot iesi la pensie ?

 • Răspunde
  mihai
  noiembrie 1 2017

  buna ziua! as dori sa stiu daca este vreun proiect ca pentru cei cu grupa 2 de munca sa se plece de la 4 ani munciti in aceasta gupa de munca nu de la 6 cum este in prezent.

Scrie un comentariu

best-cooler.reviews/

Узнайте про популярный портал про направление 220km.net.
https://pills24.com.ua