Ordinul nr. 707/538/2014 privind modificarea criteriilor pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad de handicap

Ordinul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi al Ministerului Sănătăţii privind modificarea şi completarea anexei la Ordinul ministrului muncii, familiei şi egalităţii de şanse şi al ministrului sănătăţii publice nr. 762/1992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad de handicap, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 354 din 14.05.2014 ().

În vigoare de la 14.05.2014

Având în vedere:

-
 Referatul de aprobare nr. 9.084 DPPD din 12 mai 2014 al Direcţiei protecţia persoanelor cu dizabilităţi din Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi nr. 2.848 din 13 mai 2014 al Direcţiei de strategii şi politici în sănătate din Ministerul Sănătăţii;
- luând în considerare prevederile art. 85  din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
- în temeiul prevederilor art. 18  din Hotărârea Guvernului nr. 344/2014 privind organizarea şi funcţionarea Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, precum şi pentru modificarea unor acte normative şi ale art. 7  din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice şi ministrul sănătăţii emit următorul ordin:

Art. I.
3 “Funcţiile senzoriale” şi  “Funcţiile neuro-musculo-scheletice şi ale mişcărilor aferente” din  la Ordinul ministrului muncii, familiei şi egalităţii de şanse şi al ministrului sănătăţii publice /1992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad de handicap, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 885/2007, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi vor avea cuprinsul prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. II.
Direcţia protecţia persoanelor cu dizabilităţi, Comisia superioară de evaluare a persoanelor adulte cu handicap din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, serviciile de evaluare complexă a persoanelor adulte din cadrul direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti, precum şi comisiile de evaluare a persoanelor adulte cu handicap judeţene, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. III.
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ministrul muncii, familiei, protecţiei sociale
şi persoanelor vârstnice,
Rovana Plumb
Ministrul sănătăţii,
Nicolae Bănicioiu


CAPITOLUL 2
Funcţiile senzoriale

I.
 Evaluarea persoanelor cu afectarea funcţiilor vizuale în vederea încadrării în grad de handicap*

*
 

1.
 În afecţiunile cronice primar şi secundar oculare, inflamatorii, heredodegenerative, degenerative, traumatice, tumorale, vasculare cu evoluţie cronicăprogresivă sub tratament specific sau cu sechele morfofuncţionale; vicii de refracţie (miopie forte; fortisima: 14-15D; hipermetropie medie +3D – +6D; forte ≥ +6D), de acomodare, nistagmusul.
Nu se încadrează în grad de handicap persoane cu vicii de refracţie dacă acuitatea vizuală cu corecţie optică este bună şi câmpul vizual în limite normale.

2.
 Nu se încadrează în grad de handicap persoane cu afecţiuni reversibile prin tratament medical sau chirurgical, ca de exemplu, cataracta neoperată, cu şanse de recuperare a vederii prin intervenţie chirurgicală. Evaluarea se va face numai după intervenţia chirurgicală, dacă este cazul. Cazurile speciale, în care intervenţia pentru cataractă este inutilă, de exemplu pacienţii cu cataractă, dar fără simţ luminos etc., vor fi certificate de minimum 2 oftalmologi.


Ordinul este accesibil integral în – soft de documentare legislativă realizat de .

Foto:

Comentarii

 • Răspunde
  gigi
  septembrie 3 2014

  am boala PARKINSON de 8 ani am urmat tratament cum scrie la carte do nu o pot opri am referate medicale de la medici specialisti in domeniu unde pot fi incadrat in grad de handicap accentuat si comisia ma incadreaza in grad de handicap MEDIU spunindumi ca daca sint incadrat in grad de handicap accentuat imi pierd LOCUL de MUNCA .AM 62,6 ani pina la 65 cind ies la pensie poate cineva sa-mi raspunde corect si legal pentru ca LEGEA 448 este asa de stufoasa de nici DUMNEZEU nu -o intelege CU TOATA STIMA SI CONSIDERATIUNEA MEA VA MULTUMESC

 • Răspunde
  catinca
  septembrie 28 2014

  in ce grad de handicap se incadreaza o persoana care are transplant renal , efectuat in urma cu un an si jumatate?

 • Răspunde
  octombrie 17 2014

  Bolnav de spondilita anchilozanta stadiul 2-3.In present lucrez, cand pot beneficia de certificate de handicap????

 • Răspunde
  Carmen
  decembrie 3 2014

  Am doua proteze de sold,sunt o persoana cu dizabilitati?Daca da la ce grad ma incadrez?

 • Răspunde
  iunie 7 2015

  Mama este imobilizata la pat de 2 ani cu hemipareza stg spastica,sindrom pseudobulbar,semianchiloza in flexie a genunchilor, epilepsie cu crize g m,spondilartroza discopatica ,polineuropatie senzitiva noduli heberdeni ,tasare vertebrala L3,osteoporoza Are grad mediu de invaliditate ,am facut contestatie si raspunsul a fost acelasi.Va rog sa -mi spuneti este corect?

 • Răspunde
  tuica
  noiembrie 19 2015

  am avut asigiurare dupe sot ctuica ion care a decedat la datade 21 iulie anul acesta am fost operata de neoplasm col uterin acum 12 ani an urma tratamentului cu citostati si raze am ramas cu mai multe afectiuni de sanatate colita ulcero hemoragica tensiune astm glaucom ambi ochi diabet depresie am acercat pentru un ajutor de pensi dar au spus canu ma acadrez nu mai am asigurare nu mai am tratament de 4 luni ami este ff greu nu am putut sa lucrez avand o situati mai grea varsta mea este de 49 ai nici ajutorul de pensie dupe sot nu la primi cele 6 luni a m fost casatorita 25 de ani va rog din suflet sa ma ajutati pentru tratament

 • Răspunde
  eduard
  august 8 2016

  sant pensioner la limita de virsta ,am cancer bronho-pulmonar cu metastaze ,va rog sa-mi spuneti daca ma incadrez intru-n grsd de handicap .

 • Răspunde
  doina
  octombrie 22 2016

  Buna ziua,
  Pentru boala Hodgkin stadiul II (la 16 ani in1987),splenectomie,radioterapie,chimioterapie, carcinom mamar dreapta 2008 operat,mastectomie totala,chimioterapie,carcinom mamar stanga 2014 operat+recidiva pe cicatricea mastectomiei totale dreapta ,chimioterapie,in prezent fara tratament,datorita absentei receptorilor hormonali, gusa nodulara operata in 2012,benigna….ce grad de handicap pot dobandi in cadrul Comisiei de expertiza? Daca se poate,v-as ruga sa imi indicati si un articol de gele care sa justifice raspunsul.
  Multumesc mult!

 • Răspunde
  Marius
  septembrie 2 2017

  Buna ziua,am gradul 2 accentuat am diagnostic epilepsie de ce imi spune pe certificat nu se incadreaza in grad de handicap al criiteriilor medico-psihosociale m.m.f.e.s.p am fost joi si am intrebat comisia si mi a spus ca nu este nici o greseala nu sa schimbat nimic a ramas acelasi grad dar nu inteleg de ce ii blocata pensia.

 • Răspunde
  octombrie 18 2017

  Buna seara si vs mulțumesc anticipat.Va scriu on numele soției care a ieșit la pensie de boală avindSPONDELITA ANCHILOZANTA ACCENTUATAGR.1.COD45 SPECIFIC CA A IESIT LA PENSIE IN ANUL2012 SI DIN ANULSI DIN ANUL2015 BENIFICIAZA DE AJUTOR DE HANDICAP SI MERS LA COMISIE IN FIECARE AN SI ACUM IN LUNA OCTOMBRIE S FOST RESPINSA DE ACEIASI COMISIE CARE A ACCEPTAT GRADUL SI AJUTORUL DE HANDICAP SPECIFIC CA ARE 55DE ANI SI A LUCRAT IN INVATAMINT (DECI NU A FOST GREU DOAR STATEA MULT IN PICIOARE SI PREZENTA DURERI LS COLOANA SI MEMBRELE SE INCHILOZA CU DURERE +LA COLOANA CONFORM FILMULUI T4T5T7SUNT CU PROBLEME)SI VA INTREB STIMATA REDAACTIE CE SA SCHIMBAT DE NU M-AI BENIFICIAZA DE ACEL AJUTOR ,RASPONSUL CELOR DE LA RESITA A FOST CA SA SCHIMBAT LEGEA FARA A NE SPUNE CE SI CUM,VA MULTUMESC SI ASTEPT CO NERABDARA RADPUNSUL DUMNEAVOASTRA CU STIMA MIHAI.

Scrie un comentariu

купить аккумулятор Винница

https://www.farm-pump-ua.com

Предлагаем вам со скидкой https://steroid.in.ua у нашего менеджера.