27 Martie, 2019

O nouă lege pentru exploatarea pădurilor și împiedicarea defrișărilor ilegale

Mai mulți parlamentari au inițiat, și în această legislatură, o lege specială privind exploatarea și comercializarea masei lemnoase, în speranța că au identificat soluțiile pentru împiedicarea defrișărilor ilegale și a scăderii suprafețelor împădurite din țara noastră. Astfel, noul , pus în dezbatere publică la Camera Deputaților, după ce a fost respins de Senat, prevede ca suprafețele de pădure destinate producției să scadă la jumătate, iar exploatările de lemn de pădure să se facă într-o procedură ecologică.

“În vederea prevenirii și combaterii exploatărilor haotice de masă lemnoasă și a comercializării la negru a acesteia, se impune această reglementare. Fenomenul defrișărilor masive a pădurilor trebuie stopat și trebuie creat un cadru legal care să permită exploatarea pădurilor într-un mod responsabil și în mod transparent”, mai susțin inițiatorii în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Lege privind exploatarea și comercializarea masei lemnoase

Art. 1

(1) Suprafața pădurilor de producție existente la data intrării în vigoare a prezentei legi se va diminua cu 50%.

(2) Suprafața diminuată se va reîncadra în categoria: pădurilor de producție și protecție și/sau categoria pădurilor de protecție.

Art. 2

(1) Comercializarea masei lemnoase exploatate din fondul foresier național se va face numai la drum.

(2)  Se interzice comercializarea masei lemnoase pe picior.

Art. 3.  Exploatarea se va efectua în regim ecologic, ministerul apelor și pădurilor va elabora normele tehnice necesare, în termen de 60 de zile de la apariția prezentei legi.

Chiar dacă a fost respinsă la vot de senatori, noua lege ar putea inra în vigoare dacă va fi adoptată de plenul Camerei Deputaților și promulgată, apoi, de președinte.

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu

www.topobzor.info

start-sport.com.ua

Был найден мной популярный web-сайт с информацией про www.kls-agency.com.ua.