19 Aprilie, 2019

Ce prevede noul Cod de Procedură Penală 2014: Plângerea prealabilă

Noul Cod de Procedură Penală 2014, Partea Specială, Titlul I. Urmărirea Penală, Capitolul II. Sesizarea organelor de urmărire penală, Secţiunea a 2-a. Plângerea prealabilă, art.295-298.

Plângerea prealabilă

-

(1) Punerea în mişcare a acţiunii penale se face numai la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, în cazul infracţiunilor pentru care legea prevede că este necesară o astfel de plângere.

(2) Plângerea prealabilă se adresează organului de cercetare penală sau procurorului, potrivit legii.

(3) Dispoziţiile art. 289 alin. (1) – (6) şi (8) se aplică în mod corespunzător. urmărire penală, Secţiunea a 2-a.Plângerea prealabilă, art. 295 – 298. 

Termenul de introducere a plângerii prealabile

-

(1) Plângerea prealabilă trebuie să fie introdusă în termen de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârşirea faptei.

(2) Când persoana vătămată este un minor sau un incapabil, termenul de 3 luni curge de la data când persoana îndreptăţită a reclama a aflat despre săvârşirea faptei.

(3) În cazul în care plângerea prealabilă este formulată împotriva reprezentantului legal al acestora, termenul menţionat curge de la data numirii unui alt reprezentant legal.

Atenţie! De la 1 februarie 2014, noua formă a art. 296, paragrafele (2) şi (3), este cea înfăţişată în partea dreaptă a imaginii, cu verde. Urmărirea modificărilor legislative (la nivel de paragraf) este o facilitate disponibilă numai pentru .


(4) Plângerea prealabilă greşit îndreptată se consideră valabilă, dacă a fost introdusă în termen la organul judiciar necompetent.

(5) Plângerea prealabilă greşit îndreptată la organul de urmărire penală sau la instanţa de judecată se trimite, pe cale administrativă, organului judiciar competent.

Obligaţiile organului de urmărire penală în procedura plângerii prealabile

-

(1) La primirea plângerii prealabile, organul de urmărire penală verifică dacă aceasta îndeplineşte condiţiile de formă şi dacă a fost depusă în termenul prevăzut de lege. În cazul în care constată că este tardivă, organul de cercetare penală înaintează procurorului actele încheiate împreună cu propunerea de clasare.

(2) Dacă într-o cauză în care s-au făcut acte de urmărire penală se constată că este necesară plângerea prealabilă, organul de urmărire penală cheamă persoana vătămată şi o întreabă dacă înţelege să facă plângere. În caz afirmativ, organul de urmărire penală continuă cercetarea. În caz contrar, înaintează procurorului actele încheiate şi propunerea de clasare.

Procedura în cazul infracţiunii flagrante

-

(1) În caz de infracţiune flagrantă, organul de cercetare penală este obligat să constate săvârşirea acesteia, chiar în lipsa plângerii prealabile.

(2) După constatarea infracţiunii flagrante, organul de urmărire penală cheamă persoana vătămată şi, dacă aceasta declară că face plângere prealabilă, continuă urmărirea penală. În caz contrar, organul de cercetare penală înaintează procurorului actele încheiate şi propunerea de clasare.

Atenţie! De la 1 februarie 2014, noua formă a art. 298, paragraful (2) , este cea înfăţişată în partea dreaptă a imaginii, cu verde. Urmărirea modificărilor legislative (la nivel de paragraf) este o facilitate disponibilă numai pentru .

, modificat, intră în vigoare de la 1 februarie 2014, conform , care abrogă . Actele normative referitoare la acest subiect pot fi consultate pe .

Despre autor  ⁄ 

Ca profesioniști, cu toții ne dorim să identificăm modificările legislative rapid și să evităm erorile. Dacă până acum această activitate consuma timp și resurse, azi ne putem baza pe softul Lege5 pentru această sarcină. Având un motor de căutare performant, Lege5 procesează informația și oferă rezultate exacte la nivel de paragraf în câteva secunde. O performanță, dacă ținem cont de faptul că softul conţine o bază de date complexă: atât legislația românească și europeană, cât și jurisprudența românească și europeană. Lege5 a fost gândit pentru oameni activi și mobili. De aceea, am creat variante care se potrivesc oricărui dispozitiv şi stil de lucru. şi află mai multe.

Comentarii

 • Răspunde
  irina anamaria
  noiembrie 27 2013

  as vrea sa stiu cand intra in vigoare noua formula a mallpraxis care favorizeaza pacientul prin neplata specialistului,astfel usurand ,si,adaptandu-ne la uniunea europeana.nu vad de ce un medic,are dreptul sa imi distruga viata ,sa nu fie pedepsit,sau sa nu plateasca daune,ca a facut dintru-n om activ,sanatos,sportiv, o carpa de sters pe jos.de ce inspectoratul sanatatii publice din teritoriu, nu respecta drepturile omului si juramantul pe care l-au depus.

  • Răspunde
   noiembrie 27 2013

   Vom putea fi siguri de data intrării în vigoare a noilor prevederi privind malpraxisul doar atunci când actul normativ va fi publicat în Monitorul Oficial.

 • Răspunde
  Razvan
  iunie 7 2014

  Buna ziua,as vrea sa stiu ce acte am nevoie sa depun o plangere la tribunal pentru neplata ultimului salariu si a concediului de odihna pe anul trecut. Va multumesc!

  • Răspunde
   august 14 2014

   Bună ziua,

   Trebuie să depuneţi o cerere de chemare în judecată la instanța competentă.

   Ar trebui să cereţi mai multe informaţii de la un avocat sau specialist în dreptul muncii.

 • Răspunde
  Tatiana
  august 14 2014

  Ma intereseaza aceeasi intrebare afisata mai sus, unde as putea sa ma adresez si care sunt etapele de rezolvare a acestei probleme, referitor la retinerea salariului, deja sau adunat 9 lune. Dupa Codului Muncii – angajatorul poate fi sanctionat conform art. 57 al Codului Contravenţional “Încălcarea termenelor de plată a salariilor, pensiilor, burselor, indemnizaţiilor şi de efectuare a altor plăţi cu caracter permanent, stabilite prin legislaţie” La ce instanta se depune plangerea?

  Va multumesc pentru colaborare.

 • Răspunde
  florin
  octombrie 29 2014

  Buna ziua. As vrea sa stiu care e diferenta intre plangere prealabila si plangere penala. Motivul pentru care pun aceasta intrebare include urmatoarele detalii: in septembrie 2014, sotia a fost accidentata pe trecerea de pietoni de un taximetrist. Dupa externare, examinare la Medicina Legala, pe 28.10.2014 am fost la ofiterul care se ocupa de caz unde a depus plangere penala, la biroul acestuia; pana in momentul depunerii acesteia, dosarul de la Medicina Legala nu ajunsese la Politie; numele taximetristului mi l-a spus doar mie politistul care se ocupa de caz; l-am intrebat pe politist ce este plangerea prealabila si daca trebuie facuta, dar nu mi s-a dat nici un raspuns. Va multumesc.

 • Răspunde
  marinela
  decembrie 10 2014

  Unde pot sa fac o sesizare sefului,pentru neplata concediului de odicchna

 • Răspunde
  vali
  februarie 9 2015

  buna dimineata,va rog mult sa imi dati un raspuns la urmatoarea problema.in data de 20.12.2014 m am angajat la o firma de constructii pe perioada nedeterminata iar pana in ziua de azi nu am primit nici un salariu ma tot minte din zi in zi ca va plati.pot face si o plangere si la politie.angajatoru este din timis si a inchiriat o casa in fetesti ialomita din zona mea.acum banuiesc ca vrea sa fuga.mai imi pot recupera salariile.multumesc

 • Răspunde
  maria
  ianuarie 8 2016

  Buna ziua. Doresc sa stiu : o plingere penala depusa in anul 2014, poate fi activa dupa doi ani ? Adica investigatorul sa cheme suspectul pentru a i se aduce la cunostinta invinuirea si a i se cere declaratie dupa doi ani de la depunera plingerii penale ? Multumesc

  • Răspunde
   david
   februarie 28 2017

   Buna ziua.Acceasi intrebare am si eu. O plangere facuta in noiembrie 2015-pana in febreuarie 2017 cand un politist a sunat, nu s-a intamplat nimic. Se mai poate lua in considerare?
   Multumesc.

 • Răspunde
  Nicoleta
  ianuarie 24 2017

  Buna ziua! As vrea să știu și eu 2 plângeri penale când pleacă din poliție și ajung la parchet? Si o plângere penală depusă la parchet când are o incepere sau o rezolvare sau ceva..Sunt intro situatie destul de grea și nu prea știu ce să fac..Sunt 5 de cand am făcut plângere și la parchet și la poliție că fostul soț mi-a furat tot din casa și nimeni nu făcut nimic.Nici politia și nici parchetul? Cui trebuie să mă adresez sa pot rezolva ceva? Multumesc

 • Răspunde
  Anca
  august 9 2017

  Pai cum sa ne adresam ITM in legatura cu salariul deoarece o tanti de acolo mi-a spus ca ei nu se ocupa cu asa ceva.

 • Răspunde
  Ion
  septembrie 14 2017

  Buna ziua unde pot depune o plagere contra unui interlop care m-a atacat cu un cutit,acesta are relatii si ma tem pentru viata si bunurile familiei mele ? Mai sant cateva zile si se implinesc 3 luni de la atac.

 • Răspunde
  kala
  aprilie 10 2018

  Buna mia fost falsificat semnatura la un contract de telefonie si au prelungit contractul

Scrie un comentariu

https://www.renault.niko.ua

steroid-pharm.com