Modificările la Legea pensiilor au intrat în vigoare!

Odată cu începutul acestei luni au intrat în vigoare (ieri, 1 aprilie 2013) şi prevederile din cadrul , care aduce modificări asupra , în ceea ce priveşte acordarea pensiei de invaliditate, stagiul de cotizare şi stagiul potenţial.

Astfel, potrivit actului normativ, este abrogat punctul care defineşte stagiul de cotizare necesar, locul acestuia în reglementări fiind luat de stagiul de cotizare.

Stagiu de cotizare

art.3, alin.(1). pct. p)

Stagiu de cotizare necesar

art.3, alin.(1). pct. s)

ABROGAT de la 1 aprilie 2013

perioada de timp pentru care s-au datorat contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum şi cea pentru care asiguraţii cu declaraţie individuală de asigurare sau contract de asigurare socială au datorat şi plătit contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii;

perioada de timp prevăzută de prezenta lege, în funcţie de vârstă, în care asiguraţii au realizat stagiul de cotizare pentru obţinerea unei pensii de invaliditate

 
Legea 37/2013


pensii1
Legea 263/2010

pensii2
Sursa foto:

În forma anterioară a , se preciza faptul că pensia de invaliditate se acordă persoanelor care şi-au pierdut capacitatea de munca din cauza unor boli obișnuite sau a unor accidente care nu au legătură cu munca dacă au realizat stagiul de cotizare necesar în raport cu vârsta.

În concluzie, noile prevederi reglementează acordarea pensiilor de invaliditate în funcţie de stagiul de cotizare, nu de stagiul de cotizare necesar în raport cu vârsta.

pensii3


Sursa foto: 

* Acordarea stagiului potenţial

Pe baza acestei modificări, se revine şi asupra stagiului potenţial acordat persoanelor care şi-au pierdut capacitatea de munca din cauza unor boli obișnuite sau a unor accidente care nu au legătură cu munca şi care sunt încadrate în gradul I sau II de invaliditate. Astfel, stagiul potenţial se acordă dacă aceste peroane au realizat, la data emiterii deciziei medicale asupra capacităţii de muncă, stagiul de cotizare (necesar) în raport cu următorul tabel:

pensii4

Sursa foto: 

Actele normative referitoare la acest subiect pot fi consultate integral şi gratuit pe
  - noul soft legislativ de la .

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Comentarii

 • Răspunde
  Dorin
  aprilie 3 2013

  Buna ziua
  Multumesc pentru informatiile de un real folos! Mult succes echipei si la cat mai multe vizite!
  Dorin V.

  • Răspunde
   aprilie 3 2013

   Bună ziua!

   Ne bucură faptul că vă putem ajuta prin intermediul informaţiilor oferite! Mulţumim pentru urări şi vă dorim o zi frumoasă!

   • Răspunde
    florian
    februarie 23 2014

    buna sunt florin,am 36 de ani,si am fost declarat inapt de munca,datorita ochilor,,,acuma am -7 ,la os,si -2 la od,,am cotizat vreo 10 ani,,.as dori sa stiu daca pot beneficia de vreo indemnizatie sau pensie >?si ce acte trebuie sa aduc,poate stie cineva sa ma indrume,,,multumesc

  • Răspunde
   tupita
   octombrie 20 2013

   sant nascut in 58 octombrie am vechime 36 ani din care 26 grupa 2 cand ma pot pensiona

   • Răspunde
    luca
    noiembrie 14 2013

    eu am esit la pensie in 07/2012 la limita de virsta deoarece am avut 18 si 6 luni in gr 2 de munca am lucrat in mediu toxic si am avut spor de toxicitate 100% as vrea sa stiu si eu cum recalculeaza punctaju eu am 37ani si 6 luni cotizati si o pensie de 665 ron cit mai primesciar punctaju actual e 0,861725 va multumesc

  • Răspunde
   ana
   martie 22 2014

   ma numesc gunciu ana locuiesc in orasu popesti leordeni ilfovsi va rog frumos sa mi dati si mie un raspuns sant bolnava din 1987 si am esit la pensie de boala in 1993de depresie mintala apoi m am inbolnavit cu inima cardiopatie ischemica si de 10 ani am diabet cu insulina as vrea sa stiu daca se da o majorare la pensia mea care o am de 400lei pe luna ca am inteles ca cine e bolnav de diabet si face insulina i se aproba o majorare va multumesc si va rog sa ma ajutati la un raspuns ***

 • Răspunde
  mona
  aprilie 4 2013

  buna am o nelamurire am depus decizia de incadrare in gr 1 de invaliditate la casa de pensii in data de 11 02 2013 cf. deciziei c.c 680/2012 cu un stagiu de cotizare de 2 ani si 6 luni si virsta de 38 ani mai beneficiez sau nu de pensia de invaliditate cf preved. legii acesteia .mersi

 • Răspunde
  Elena
  aprilie 28 2013

  Cand se modifica varsta de pensionare ? si cand se revine la cei care au Gr. 1 de munca ?

 • Răspunde
  neculai
  mai 9 2013

  cand se revine la vechile grupe de munca ?am 59 de ani in sept. 2013 si o vechime de 41 de ani din care 13 ani 4 luni si 10 zile ca forjor in gr. 1 de munca .cand am drept la pensie de limita de varsta.va multumesc.

 • Răspunde
  fugarescu
  mai 18 2013

  sunt pensionata medical gr.3 si conform deciziei ies la pensie la virsta de 59 de ani si 10 luni .in luna iulie implinesc 59 ani . eu am lucrat cu contract ,jumatate de norma ,astfel cele 10 luni sunt recuperate.pot iesi la pensie de limita de virsta in luna iulie ? va multumesc.

 • Răspunde
  DAN
  mai 31 2013

  sunt NASTASOIU VASILICA, NASCUTA IN 1953 ,20 DEC.AM LUCRAT 12ANI SI 8 LUNI.ANUL ACESTA PE 20 IULIE TREBUIE SA-MI FAC DOSARUL DE PENSIE.VREAUSA STIU LA CE PENSIE MA INCADREZ ………….MULTUMESC.ASTEPT RASPUNS.

  • Răspunde
   Valerica
   iunie 11 2013

   O femeie nascuta in 20.12.1953 beneficiaza de pensie de limita de varsta, la varsta standard pe 20.07.2013 la 59 de ani si 7 luni, fiind necesar un stagiu minim de 14 ani si 2 luni.
   Este important daca cei 12 ani si 8 luni sunt lucrati in conditii normale sau in grupe de munca. Daca cei 12 ani si 8 luni sunt lucrati in conditii normale, pentru a beneficia de pensie de limita de varsta va trebui sa mai contribuiti la sistemul de pensii publice inca 1 an si 6 luni .

  • Răspunde
   Mircea
   decembrie 6 2014

   pentru mai multe detalii lasati.mi un numar de telefon

 • Răspunde
  FRUMOSU
  iunie 7 2013

  MAMA MEA A STAT CU TATAL MEU 45 DE ANI ANPREUNA AU FOST CASATORITI IAR TATA A IESIT LA PENSIE SI A PLECAT INTRO ALTA RELATIE DIVORTAND DE MAMA MEA IAR IA NU MAI ARE NICI UN AJUTOR IA NU AR PUTEA FENEFICIA DIN PENSI A LUI TATA CINEVA MIA SPUS CA DA DAR NU SANT SIGU”?

  • Răspunde
   Valerica
   iunie 11 2013

   Numai daca se judeca in instanta si pe baza probelor administrate instanta va stabili o suma reprezentand obligatie de intretinere, in conditiile noului cod civil.

  • Răspunde
   Valerica
   iunie 11 2013

   Daca tatal dvs. a divortat, dupa divort fosta sotie nu poate beneficia de pensie de urmas, ci doar sotia cu care era casatorit la data decesului in conditiile art. 83 si urmatoarele din Legea 263/2010, privind sistemul de pensii publice.

 • Răspunde
  LUCICA
  iunie 10 2013

  Buna ziua,
  Anul acesta In 08.12.2013 , implinesc 60 ani
  Am lucrat 2 ani si 8 luni apoi in 1974 am intrerupt pt. cresterea copiilor
  Am reluat munca in 1986 – august pina in prezent (activez inca )
  Va rog lamuritima si pe mine CIND AS PUTEA IESI LA PENSIE (fara penalitati )
  Multumesc !

  • Răspunde
   Valerica
   iunie 11 2013

   O femeie nascuta in decembrie 1953 indeplineste conditii de pensionare la varsta standard pe data de 20 iulie 2013, la varsta de 59 de ani si 7 luni, cu stagiu complet de 29 de ani si 2 luni, stagiul minim fiind de 14 asi 2 luni.
   Avand in vedere cele de mai sus dvs. indepliniti conditii de pensie de limita de varsta pe data de 20 iulie 2013.

 • Răspunde
  iunie 11 2013

  Am o fata de 26 ani cu un retard mental sever, are certificat de handicap gr I – grav si asistent personal, ea nu a lucrat niciodata.Am inteles ca cu noua lege a pensilor o pot pensiona pe caz de invaliditate cu conditia sa -i achit o luna de contributie la casa de pensii.Intrebarea mea este daca se va pensiona pe caz de invaliditate va mai beneficia de indemnizatia de persoana cu handicap si va mai avea voie sa aiba asistent personal.Gradul de invaliditate poate fi diferit de gradul cerificatului de incadrare intr-o persoana cu handicap?

  • Răspunde
   Cristian
   august 10 2013

   Doamna nu stiu de noua lege daca se poate incadra,dar in cazul in care se incadreaza si in pensia de invaliditate in capacitate de munca Nu poate sa aiba de 2 ori indemnizatia de insotitor,doar o singura data,daca are gradul grav handicap,acolo trebuie sa aiba o indemnizatie de insotitor de la primarie,doar atat numai,si daca se incadreaza in noua lege cum spuneti fata dumneavoastra poate sa ieie pensia de invaliditate care ii se stabileste de casa de pensi atat numai.Si eu sunt in aceiasi situatie de 10 ani pensionat dar cu alt diagnostic locomotor,am doar pensie de invaliditate de munca si o indemnizatie de insotitor de la stat,si pensia de handicap,mentionez faptul ca am lucrat 8 ani si 6 luni,ma-m pensionat in urma unui accident de munca.Cu stima multa sanatate va doresc,si sper ca stirea mea sa va fie de folos.

 • Răspunde
  Istvan
  iunie 12 2013

  Buna ziua,
  Sunt un barbat de 60 ani si 8 luni, cu o vechime de aprox. 37 ani de munca, sunt angajat la 2 institutii de stat, la una cu cumul de functii.
  V-as intreba daca nu m-as putea pensiona inainte de termen, de la functia de baza, dar sa lucrez in continuare pina la termen la cel cumulat?
  Multumesc!

 • Răspunde
  maria
  iunie 13 2013

  Va rog sa-mi spuneti daca modificarea de stagiu de cotizare sus-amintita , aplicabila de la 1 aprilia 2013, vizeaza si persoanele cu handicap preexistent, inscrise la pensie limita de varsta cu reducerea varstei prevazuta de lege. Am
  o vechime de 35 de ani munciti in conditii de handicap accentuat. La ce stagiu mi se va calcula pensia? Va multumesc.

 • Răspunde
  canahai
  iulie 11 2013

  ma numesc canhai victorea si sunt o pensionara de 61 de ani am fost in pensi de boala si acum 3 ani am intrat in pensie anticipataeu acum normal trebuia sa intru in pensia mea de batranete imi puteti spune va rog di inima cum se face ca eu tot in anticipata sunt si cu acelasi venit de banii si nu mia venit nici o decize imi spune va rog ce am de facut astep raspuns va multumesc

  • Răspunde
   Katona
   iulie 14 2013

   Dvs. trebuie sa cereti, pensionarea de batranete, la casa jud. de pensi din jud. dvs. Eu am cerut prin telefon cu 3 zile inainte de implinirea varstei de pensionare, nu a trebuit sa depun o cerere scrisa, dar este mai sigur daca faceti o cerere si o depune cineva personal sau cu scrisoare recomandata, cu comfirmare de primire.

 • Răspunde
  aurica
  august 2 2013

  Buna ziua.ma numesc Ieremie Aurica din Campulung Moldovenesc nascuta 25.10..1957. Am fost angajata cu cntract de munca la Sc.Zimbrul .Suceava in. 14.07.1976 pana la 1.11.1988.din care in perioada 01.07.1977 pana la .01.11.1988 am fost incadrata in grupa.2 de munca.In anul 1988.m-am perdut total capacitatea de munca si am fost pensionata pe caz de boala .In prezent sunt incadrata in grad de handicap grav cu insotitor .Vin cu rugamintea la DV. sa-mi spuneti ce acte treb.sa depun pentru a benificia si eu de .. Legii 37/2013 care modific? Legea pensiilor (263/2010,si daca pot trece de la pensiea de boala la limita sau anticipata

 • Răspunde
  august 21 2013

  sint nascut in septembrie1953as dori sa stiu daca pot iesi la pensie sint incadrat in munca si la ora actuala,nu am baneficiat de grupa.

  • Răspunde
   august 21 2013

   ma scuzati am omis un lucru lucrez din iunie 1971

 • Răspunde
  viorica
  august 22 2013

  avem un salariat care a primit decizie de pensionare si vrem sa-l pastram in continuare in baza aceluiasi contract individual de munca, ce documente trebuie sa intocmim . este bugetar – contractual

 • Răspunde
  Elena
  august 25 2013

  Am 53 de ani, vechime in munca 25 ani si 11 ani si opt luni de grupa A II A si 3 nasteri. Am si eu o intrebare cand pot iesi la pensie? in prezent lucrez va multuesc

  • Răspunde
   Getuza
   august 26 2013

   2013 – 53 ani = 1960
   Pentru o femeie nascuta in anul 1960 datele sunt urmatoarele:

   LUNA SI LUNA SI Varsta asiguratei Stagiul COMPLET Stagiul minim
   ANUL ANUL la IESIREA LA de cotizare de cotizare
   NASTERII PENSIONARII PENSIE (ani/luni) (ani/luni)
   (ani/luni)

   Ianuarie 1960 Septembrie 2021 61/ 8 31/ 8 15/0
   Februarie 1960 Octombrie 2021 61/ 8 31/ 8 15/0
   Martie 1960 Noiembrie 2021 61/ 8 31/ 8 15/0
   Aprilie 1960 Ianuarie 2022 61/ 9 31/ 9 15/0
   Mai 1960 Februarie 2022 61/ 9 31/ 9 15/0
   Iunie 1960 Martie 2022 61/ 9 31/ 9 15/0
   Iulie 1960 Mai 2022 61/10 31/10 15/0
   August 1960 Iunie 2022 61/10 31/10 15/0
   Septembrie 1960 Iulie 2022 61/10 31/10 15/0
   Octombrie 1960 Septembrie 2022 61/11 31/11 15/0
   Noiembrie 1960 Octombrie 2022 61/11 31/11 15/0
   Decembrie 1960 Noiembrie 2022 61/11 31/11 15/0

   Daca:
   A. Aveti 25 ani in conditii normale SI 11 ani si 8 luni in grupa a II-a (in prezent echivalata conditiilor deosebite) ,
   * veti primi pentru cei 11 ani in conditii deosebite un spor echivalent cu 11 * 3 luni/an = 33 luni (pentru ca aveti 5 ani impliniti) adica 2 ani si 9 luni;
   * stagiul de cotizare ajungand la 25 ani + (11 ani + 8 luni) + (2 ani + 9 luni)= 38 ani +17 luni= 39 ani + 5 luni;
   * INDEPLINIREA STAGIULUI COMPLET DE COTIZARE PERMITE aplicarea art. 55 aliniatul (1) litera a). din Legea 263/2010 (legea pensiilor) prin care puteti beneficia de REDUCEREA VARSTEI STANDARD DE PENSIONARE, conform tabelului, respectiv cu 2 ani fata de luna si anul pensionarii standard.

   B. Aveti 25 ani DIN CARE 11 ani si 8 luni in grupa a II-a,
   * Veti primi sporul pentru conditii deosebite, in acelasi mod, rezultand 2 ani si 9 luni;
   * Stagiul de cotizare va fi de 13 ani si 4 luni pentru conditii normale + 11 ani si 8 luni pentru conditii deosebite + sporul pentru conditii deosebite de 2 ani si 9 luni = 26 ani + 21 luni = 27 ani si 9 luni;
   * Cu aceasta valoare stagiul este insuficient pentru reducerea varstei standard de pensionare cu cei doi ani, trebuind sa cotizati inca minimum 4 ani si 8 luni.

   Puteti iesi la pensie si in cond art.62 si 63, privind pensia anticipata din Legea 263/2010, respectiv cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare daca aveti realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet prevazut in tabel. Cuantumul pensiei anticipate stabilindu-se in aceleasi conditii in care se stabileste cel al pensiei pentru limita de varsta. Aceasta reducere nu se va mai cumula cu cea pentru conditii deosebite!

 • Răspunde
  Ana
  august 26 2013

  Sunt nascuta in data de 16.07.1958,Lucrez contiunu din anul 1983,cu doua perioade de somaj de cate 3 luni.Cand pt iesi la pensie anticipata partisla?
  Multumesc pentru raspuns.Ana

  • Răspunde
   Getuza
   august 26 2013

   Iulie 1958 implica:
   * luna si anul pensionarii: Septembrie 2019
   * varsta asiguratei la iesirea la pensie pentru limita de varsta: 61 ani si 2 luni
   * stagiul complet de cotizare: 31 ani si 2 luni
   * stagiul minim de cotizare: 15 ani

   Presupunand ca lucrati din 01.01.1983, pana la 01.09.2013 aveti 30 ani si 8 luni de cotizare.
   Ca sa beneficiati de pensie anticipata partiala trebuie sa aveti indeplinite conditiile stagiului complet de cotizare, de cel putin 31 ani si 2 luni, SI A VARSTEI CU PANA LA 5 ANI MAI MICA decat varsta standard de pensionare de 61 ani si 2 luni (septembrie 2019), adica cel putin 56 ani si 2 luni( septembrie 2014).
   Deci chiar daca din septembrie 2013 mai aveti de cotizat 6 luni pana sa atingeti stagiul complet de cotizare, pensia anticipata partiala nu se va putea solicita decat dupa septembrie 2014.
   Cu mentiunea ca veti pierde din cuantumul pensiei 0,75% pe luna, respectiv 9% pentru fiecare an complet de acordare PANA la atingerea varstei standard de pensionare de 61 ani si 2 luni cand P.A.P. se transforma din oficiu in pensie pentru limita de varsta, recalculandu-se prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in timpul suspendarii P.A.P.

  • Răspunde
   paun ion
   noiembrie 29 2013

   EU AS AVEA O ANTREBARE DE CE STATUL ROMAN NU NESCOATE LA PENSIE SI PE CEI BONLAVI DE GUTA SAU DE DIABET CARE E MOTIVUL CA DOAR NU TE MAI FACI BINE NICI O DATA SI TOATA VIATA TA EI MEDICAMENTE CASA NU MORI NU COSIDERATI CA E O BOALA GREA CANCERU GUTA DIABET SIDA ACESTE BOLI NU TE MAI FAI BINE SI CE FACE SYTATU ROMAN PENTRU NOI CARE VPOATE SNNTEM APROAPE 20000000 DE SUFLETE TE ROG FRUMOS SA NEDAI UN RASPUNS

 • Răspunde
  Raluca
  august 27 2013

  Buna ziua.
  Conform actualei legislației tatăl meu ar trebui sa iasă la pensie in August 2014, cand împlinește vârsta de 58 de ani si 6 luni ( beneficiază de 29 de ani gr II de munca si condiții speciale , deci reducerea vârstei standard cu 6 ani si 6 luni), dar a auzit din diverse surse ca începând cu anul 2014 nu se mai acorda reduceri ale vârstei standard de pensionare pentru stagiu realizat in condiții de gr II si condiții speciale. Este adevarat? Mentionez ca in prezent are un stagiu de cotizare de 39 de ani. Va multumesc anticipat!

 • Răspunde
  juncu
  august 28 2013

  buna ziua
  sunt nascuta in anul 1959, luna octombrie, ziua 10, lucrez din august 1978, nu am fost somera niciodata, nu am lucrat in conditii speciale, daca se poate as dori sa stiu cand pot iesi la pensie si fara penalitati. multumesc.

  • Răspunde
   Getuza
   august 28 2013

   Octombrie 1959 implica:
   * luna si anul pensionarii pentru limita de varsta: mai 2021
   * varsta asiguratei la iesirea la pensie pentru limita de varsta (standard) : 61 ani si 7 luni
   * stagiul complet de cotizare: 31 ani si 7 luni
   * stagiul minim de cotizare: 15 ani

   Vechime in munca = 35 ani, impliniti la 01.08.2013.
   Avand indeplinita conditia stagiului complet de cotizare de 31 ani si 7 luni:
   1. se poate solicita acordarea pensiei anticipate partiale doar dupa luna mai 2016 adica cu cel mult cinci ani inaintea varstei standard de pensionare, dar cu PENALIZAREA de 0,75% pe luna, pentru care insa NU DORITI SA OPTATI!

   2. se poate solicita PENSIA ANTICIPATA care necesita la aprobare cel putin 8 ani peste stagiul complet de cotizare SI aceeasi conditie a varstei cu pana la 5 ani mai mica decat varsta standard de pensionare, dar avand in vedere si urmatoarele:
   * 31 ani si 7 luni + 8 ani = 39 ani si 7 luni stagiul de cotizare necesar pentru acordarea pensiei anticipate;
   * la stabilirea stagiului de cotizare necesar pentru pensia anticipata nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a)., b)., c). si g). din Legea 263/2010 ( pensia de invaliditate, durata facultatii absolvite la zi, etc);
   * ca nu se mai acorda penalizare;
   * la cei 35 de ani de stagiu realizat, mai trebuie sa cotizati cel putin 4 ani si 7 luni, adica cel putin pana in februarie 2018, cand veti avea indeplinita si conditia varstei cu pana la 5 ani mai mica decat varsta standard de pensionare.

  • Răspunde
   septembrie 7 2013

   Am 52 ani si am lucrat in agricultura cu carte de munca cu o vechime de 30 de ani consecutivi . La ce varsta voi iesi la pensie?

 • Răspunde
  Marian
  septembrie 9 2013

  Am 62 ani ,si am 37 ani vechime in campul muncii.La ce varsta voi iesi la pensie ?

 • Răspunde
  ADRIAN V
  septembrie 22 2013

  BUNA ZIUA
  AM O INTREBARE. IN CAT TIMP ITI POATE VENI DECIZIA DE PENSIONARE DACA AM DEPUS DOSARUL DE PENSIONARE PE CAZ DE BOALA IN URMA CU 3 LUNI.
  MULTUMESC

 • Răspunde
  daniela
  octombrie 2 2013

  mama mea implineste 59 ani si 6 luni in decembrie 2013 beneficiaza de pensie anticipata vreau raspuns va multumesc

 • Răspunde
  daniela
  octombrie 2 2013

  implinesc 59 ani si 6 luni in decembrie 2013 beneficiaza de pensie anticipata vreau raspuns va multumesc

 • Răspunde
  gabriela
  octombrie 3 2013

  buna ziua, evident am nevoie de o informatie, mama mea are 53 de ani si este vaduva de 4 ani, tatal meu a lucrat ca pompier militar in judetul Iasi pentru multi ani, ceea ce ma intereseaza sa stiu este la ce varsta poate primi mama mea pensie de urmas si in ce procent, va multumesc

 • Răspunde
  Diana Carmen
  octombrie 13 2013

  Buna Ziua. Va rog sa ma ajutati cu o informatie. La ce varsta se poate pensiona un barbat care are 40 ani lucrati si varsta de 61 ani?

 • Răspunde
  georgeta
  octombrie 17 2013

  Sunt incadrata cu grad accentuat de handicap si as vrea sa stiu,conform noii legi din aprilie 2013 daca pot beneficia de pensie sociala?Nu am lucrat niciodata datorita bolii,am un astm sever si mai nou un diabet insulinodependent ,indemnizatia de handicap este de 2,300.Cu ani in urma am cotizat pt sanatate deoarece plateam direct la casa de asigurari ca sa pot beneficia de consultatii si tratament,sa pot fii asigurata.ma poate lamurii cineva,scz daca nu am fost foarte explicita.

 • Răspunde
  Cristina
  noiembrie 4 2013

  Buna ziua. Am 62 de ani,10 ani in cartea de munca,pot beneficia de pensie,de cea minima? Multumesc anticipat.

 • Răspunde
  Vasilica
  noiembrie 4 2013

  Buna ziua. Am lucrat 23 de ani grupa 1 , 13 ani si 10 luni la posta romana . Am iesit la pensie in decembrie 2012 cu un punctaj de 45.00159 iar punctul de pensie a rezultat 1.46744 si mi-a revenit o pensie de 1076. Puntajul 45.00159 a fost impartit la 30.6667 ani , dar in decembrie 2012 stagiu de cotizatie a fost de 29 de ani. Va rog frumos sa-mi explicati si mie problema.

 • Răspunde
  Violeta
  noiembrie 5 2013

  Buna ziua.
  Sunt nascuta pe 20 decembrie 1958 si as dori sa aflu cand ma pot pensiona la limita de varsta?
  Mentionez ca acum am 31 ani vechime.
  Acum am 55 ani si o vechime de 31 ani. Pot beneficia de o pensionare anticipata?

 • Răspunde
  aurica
  noiembrie 6 2013

  buna ziua!sunt nascuta in 1962,am lucrat 33 ani din care 21 grupa 1,cand pot iesi la pensie?

 • Răspunde
  Elisabeta
  noiembrie 6 2013

  Buna ziua,
  sunt nascuta pe 22.01.1958,am 55 de ani si o vechime de 35 de ani care include si doi ani de somaj.cand pot iesi la pensie anticipat?si daca voi fi penalizata?

 • Răspunde
  MIOARA DOINA
  noiembrie 9 2013

  sotul meu e nascut pe 24-08-1959.a facut 1an si 6luni armata,doi ani scoala militara Campina.A lucrat 10 ani si 4 luni ca subofiter activ la pol TF.Dupa ce a plecat de acolo s a angajat civil pana in prezent. Din 2011 pana acum,lucreaza la 4 ore.Va rugam sa ne spuneti cand se poate pensiona,luadui se in calcul si grupa. Va multumim!

 • Răspunde
  paun
  noiembrie 12 2013

  buna ziua am si eu o intrebare. sunt nascuta in martie 1958 am 26 ani lucrati din care 10 ani si 8 luni in conditii nocive. va rog sa-mi spuneti cind ma pot pensiona la limita de virsta

 • Răspunde
  noiembrie 12 2013

  buna ziua

  Ma numesc Lucretia,am o mare intrebare

  Cum se calculeaza pensia de limita de varsta la o persoana cu o vechime de 41 de ani munca neintrerupti cu stagiu de cotizare complet , 22 de ani de grupa 2,

  am fost de curand la casa pensiilor si au calculat o pensie de 1089 lei
  e posibil?

 • Răspunde
  noiembrie 12 2013

  imi spuneti de ce nu pot beneficia de ajutorul de incalzire desi platesc impozit pe cladire. Am titlu de proprietate pe pamant dar nu am autorizatie pe cladire,platesc impozit de opt ani.

 • Răspunde
  marianp
  noiembrie 13 2013

  salut,
  referitor la viza flotant.ce documente sunt necesare de prezentat la evidenta populatiei in cazul in care gazduitorul este decedat (in cazul meu ,parintii) .nu exista partaj facut( am un frate ,care este de acord ) .avem actul casei si pt ca m-am mutat in aceasta casa pt cel putin un an,normal ca trebuie sa pun viza .posed c.i. (document plastifiat,unde aplica viza?sau emit o adeverinta ori alta c.i. ??).multumesc frumos !

 • Răspunde
  Andrei
  noiembrie 13 2013

  mama mea a fost casatorita cu tata 30 ani apoi au divortat . tata a decedat recent si mi-a zis cineva ca mama ar putea benefiacia de pensie de urmas chiar daca au fost divortati la momentul decesului conform unei noi legi.mentionez ca a crescut 3 copii

 • Răspunde
  noiembrie 15 2013

  am lucrat 40 ani 9 luni si 7 zile la fosta 11 iunie Galati actualmente Fam.sa ca sudor cu gaze.am lucrat pe placa de azbest la o tem de 60-70 grade si nu am bene ficiat de grupa a 2 de munca specificadumi-se ca nu avem dreptul deoarece am fost in ramura constructiilor de masini .Asi dori sa stiu daca lucrand pe placa de azbest care este nociva se poate numi in cartea de munca conditii normale nebeneficind de grupa a 2.In toata aceasta perioada am primit spor de toxicitate,zile la concediu pentru toxic jumatate de litru de lapte pe zi.Avand varsta de 61 de ani am bagat dosar pentru pensie anticipata si mi-a venit pensia dupa atatia ani de munca in conditiile sus amintite de 366 RON.Unde este dreptatea si cum ar fi trebuit sa fie corect calculata?

 • Răspunde
  mihai
  noiembrie 24 2013

  sunt nascut in anul 1957 august 10 am lucrat 37 ani di care 12 ani grupa2 si 1an conditi deosebite sut activ si in prezent ma incadrez la pensie anticipata sau partial va multumesc astept raspuns

 • Răspunde
  noiembrie 26 2013

  Buna ziua.

  Am citeva nelamuriri despre mine si despre mine si sotie dar sa incepem cu mine.
  Am terminat liceul,dupa asta am facut un colegiu universitar la zi fara taxa in 2002 am terminat.Dupa terminarea scolii am luat somaj 3 luni din noiembrie 2002 pina in ianuarie 2003, dupa care l-am intrerupt pentru ca am plecat in armata 6 luni din februarie 2003 pina in august 2003. Din decembrie 2003 pina in ziua de azi muncesc cu carte de munca.
  Si acum urmeaza intrebarile:
  Daca studiile superioare se pun la vechime in munca si ce taxe trebuie sa platesc pentru perioadele de luni nelucrate pentru a-mi fi recunoscut ca vechime in munca ori acum in timpul muncii, ori la pensionare?
  Sau daca studiile superioare nu se pun la vechime in muca ce taxe ar trebui sa platesc?
  Daca este sa platesc taxe, platesc numai la casa de pensii sau si restul taxelor aferente?
  Acum va vorbesc despre sotie.
  Sotia mea a lucrat pina in noembrie 2007 cu carte de munca, dupa care a trecut in crsterea copilului pina in noiembrie 2009: dupa ce a terminat cu cresterea copilului a luat somaj. Dupa ce a terminat somajul nu a mai lucrat pina astazi cu carte de munca.
  Si acum intrebare:
  Pentru sotie ca sa-i fie recunoscuta vehimea in munca pentru pensie ce taxe ar trebuii sa platesc penteu ea, sau platesc numai pentru casa de pensii si atit?
  Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine cu toate astea, din auzite se spunea ca daca vreau sa-mi recunoscuta vechime trebuia sa platesc taxe la salariul minim pe economie de atunci. Daca este asa va rog sami spuneti sa ma lamuriti si pe mine.

  va mltumesc

 • Răspunde
  andrea
  decembrie 8 2013

  Am virsta de 45 de ani am handicap preexistent gr.2 accentuat nerevizuibil cu o perioada de 29de ani de cotizare si v-as ruga frumos daca se poatesa-mi spune-ti la ce virsta pot iesii la pensie la limita de virsta.

 • Răspunde
  Soare
  decembrie 8 2013

  Buna seara

 • Răspunde
  elena
  decembrie 28 2013

  ma numesc elena sunt vaduva am 56 ani nu am niciun venit sunt bolnava si nu pot sa merg la spital pentru ca nu am asigurare cum pot sacer pensie de urmas pentru ca nu am cotizat sotul meu a lucrat la cfr poate cineva sa ma ajute si daca o sa primesc pensie de urmas dupa ce lege se va calcula cu pensie de 50% sau100% repet sotul meu a lucrat la cfr as dori mult ca mesajul meu sa ajunga la cineva sensibil si sa ma invete ce sa fac daca am dreptul in momentul de fata sa pot benefici de pensie de urmas va multumesc din suflet

 • Răspunde
  POPA
  decembrie 29 2013

  Buna ziua,
  fetita mea in varsta de 9 ani beneficiaza de pensie de urmas in valoare de 15 lei,in urma decesului tatalui in 2010,(decizia am primit-o in 26 dec.2013).Vechimea in campul muncii era de numai 2 ani.
  Stiam ca pensia de urmas nu este mai mica de 350 de lei.Exista un ajutor social de care poate beneficia minora?Daca DA,va rog sa-mi spuneti cui trebuie sa ma adresez pentru a beneficia de toate drepturile ce se cuvin.Mentionez faptul ca din martie 2010 si pana acum nu a beneficiat de nici un ajutor sau pensie.

  Va multumesc!

 • Răspunde
  ianuarie 2 2014

  salut d-le Boiciuc intrebarea mea este daca miam gasit ceva de lucru afara si expirarea permisului este in august 2014 iar eu as dorii sal schimb luna ian sau feb cu actele necesare prevederilor legii cu fisa medicala si achitarea sumei la cec as avea dreptul sau posibilitate de a depune actele pt prescimbare

  • Răspunde
   ianuarie 3 2014

   Bună ziua,

   Vă rog să vă interesaţi la un serviciu public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor. Nu ştiu cu cât timp înainte de expirare se poate solicita eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate.

   Însă chiar dacă veţi fi în străinătate în momentul în care permisul vă expiră, solicitarea poate fi făcută şi prin mandatar (cu procură specială).

 • Răspunde
  GHEORGHE
  ianuarie 2 2014

  Buna ziua,as dori sa imi lamuriti si mie urmatoarea problema:Sint in pensie anticipata din data de 1 noiembrie 2013 si as dori sa trec in statutul de somer deoarece pensia anticipata este foarte mica.Cum trebuie sa procedez in aceasta situatie.Multumesc anticipat

 • Răspunde
  florica
  ianuarie 3 2014

  Sunt nascuta in 1.11 1960, am o vechime in munca de aproximativ 30 de ani, dintre care 13 ani de grupa a 2a . Am terminat facultatea (3 ani). As dori sa stiu la ce varsta pot iesi anticipat, anticipat partial sau definitiv. Multumesc.

 • Răspunde
  dana
  ianuarie 3 2014

  Buna ziua!As dori o lamurire:sotul meu a lucrat la SNCFR pana in 2001 avand o vechime de 18 ani si 6 luni(fara armata)iar din 2001 pana in 2009, 8 ani si 5 luni(tot in SNCFR),iar pana in prezent a lucrat ca sofer la diverse firme cu mici intreruperi.Deci vechimea cumulata care este?Si poate visa la pensionare anticipata sau partial anticipata?Mentionez ca este nascut in februarie 1962.Va multumesc anticipat.

 • Răspunde
  anca
  ianuarie 11 2014

  buna ziua,
  ani,as dori sa stiu- nascuta 05.07.1978,am inceput sa lucrez in anul 2002,conditii deosebite periculoase,handicap mediu preexistent si lucrez activ- prezent. La ce vrista pot iesi la pensie? multumesc.

 • Răspunde
  iuliana
  ianuarie 21 2014

  buna ziua
  sunt nascuta pe 7 mai 1954, lucrez din 1973 fara intrerupere ca asistent medical, din anul 2000 la medicul de familie
  intrebarea mea este- pot iesi la pensie in luna februarie anul acesta 2014, la 59 ani si 9 luni?
  va multumesc

  • Răspunde
   ianuarie 22 2014

   Bună ziua,

   Potrivit anexei 5 din Legea nr. 263/2010, dacă sunteţi născută în mai 1954, puteţi să vă pensionaţi pentru limită de vârstă în februarie 2014 (59 de ani şi nouă luni) dacă aţi realizat cel puţin durata stagiului minim de cotizare (14 ani şi şase luni). Stagiul complet de cotizare în cazul dvs. este de 29 de ani şi şase luni.

   Însă vă rog să puneţi întrebări pe Forumul TheWorldAthome ( ) atunci când vreţi să aflaţi răspunsurile unor specialişti.

   Mulţumesc.

 • Răspunde
  Doinita
  ianuarie 27 2014

  stagiul total de cotizare:38 ani 3 luni 26 ziledin care :
  -7 ani 1 luna 25 zile conditii normale de munca
  -23 ani 6 luni 16 zile grupa a II a
  -5 ani 9 luni stagiu aferent
  -1 an 7 luni perioada asimilata
  Numar total de puncte realizate 32,87029 din care:
  -25,11290 sistemul public conditii normale
  -2,94577 pensie suplimentara
  Mentionez ca sunt nascuta la data de 26.05.1960.
  Cand ar trebui sa ies la pensie de drept

 • Răspunde
  Dumitru
  ianuarie 27 2014

  Locuiesc In Constanta si in urma schimbarii domiciliului (tot in Constanta) va rog spuneti-mi daca trebuie schimbate actele auto(talon si permis) ? Va multumesc!

  • Răspunde
   ianuarie 27 2014

   Trebuie să vă schimbaţi doar certificatul de înmatriculare.

   Vă rog să puneţi întrebări la articole care au legătură cu nelămuririle dvs.

   Mulţumesc.

 • Răspunde
  MONICA
  ianuarie 27 2014

  Buna ziua!
  Mama este ingrijitor la politie, si anul acesta indeplineste conditiile legale de iesire la pensie. Intrebarea este daca mai are dreptul sa ramana in campul muncii, la politie, daca beneficiaza si de pensie?

 • Răspunde
  nicoleta
  ianuarie 27 2014

  buna ziua.as dori sa ma lamuriti un pic in legatura cu pensia de urmas.sotul meu a decedat in 1992 fiind pensionar pe caz de boala la momentul decesului am primit pensie de urmas pentru cei 5 copii pana in 2004 cand ultimul copil a terminat scoala.acum in 2013 am auzit ca eu ca sotie supravietuitoare ar fi trebuit sa primesc pensie de urmas in continuare dat fiind faptul ca sotul a decedat de o boala profesionala dar cei de la casa de pensii spun ca din 2006 boala plamanului nu mai este considerata o boala profesionala.ce ma sfatuiti?mentionez ca nu am varsta de pensionare si nici anii cotizati.dar art-86 spune ca poate primi pensie de urmas sotia supravietuitoare dc sotul a decedat de o boala profesionala.multumesc mult.

 • Răspunde
  anonimu
  ianuarie 30 2014

  fost pensionar cu grad de invabilitate 2 cu intrerupere de un an k nu am fost la spital la comisie ….ce imi trebuie k sa ma pot interna pt a merge din nou in fata comisiei (spitalul oncologic ) ???

 • Răspunde
  ANTONINA
  ianuarie 30 2014

  Ma numesc Antonina Petrus anul nasterii 1961.20.02,am stagiu de cotizare de 32 ani,am lucrat in grupa I de munca 13 ani 11 luni 12 zile.Va rog sa-mi spuneti cand ma pot pensiona
  Va multumesc.

 • Răspunde
  Margareta
  ianuarie 30 2014

  Buna seara,
  Ma numesc Gheorghe Margaretaam 62ani, sunt casatorita de 41ani, si as dori o lamurire- este f. mult de spus dar eu va redau ce ma intereseaza, si anume: Sotul meu Gheorghe Mihai, a mostenit casa de la parintii lui, Avand in vedere ca soacra mea fiind bolnava, mobilizata la pat si sotul meu ramanand fara servici am hotarat de comun acord sa ne mutam la soacra mea sa avem noi grija de ea-din 2004 sotul s-a mutat definitiv venea doar de isi lua somajul iar eu veneam la fiecare sfarsit de saptamana intrucat mai lucram-la Bucuresti iar Din 2006 el a ramas si fara nici un venit, decat 350,-lei ai lui mamaie in rest eu eram cu toti banii.Am facut niste credite de am refacut casa nu in totalitate ca eu ii aduceam banii dar nu-i ceream si sa-i justifice, si am luat o masina ca sa-mi fie mai usor la naveta.Acum sotului meu in urma unor discutii,i s-a deschis apetitul de avere si pe motiv ca pensia mea se duce aproape 90% la rate si nu mai recunoaste ca din 2006 pana in 2011 cand i-a iesit dosarul de pensie l-am intretinut,si nu i-am zis nimic, toate cheltuielile de imbunatatirea casei-acum vrea sa ma goneasca de aici pe motiv ca nu am nici un drept.
  si-mi este si frica sa ies pe poarta ca mi-o incuie si nu ma mai primeste. As pleca, as divorta dar nu am unde sa ma duc. ca apartamentul de la Bucuresti l-am vandut tot amandoi de ia acoperit fiului un credit la banca. As vrea sa ma ajutati cu o lamurire -exista vreo lege si de partea mea?Stiu ca mostenirea este a lui dar avand in vedere ca am ingrijit-o pe soacra mea si cheltuielile facute la casa si cu intretinerea lui.
  Astept un raspuns din partea dumneavostra,
  Cu stima
  Margareta Gheorghe

 • Răspunde
  Balta
  ianuarie 31 2014

  Buna ziua am o nelamurire cu privire la asumarea obligatiilor parintesti de catre fostul meu sot,in 2010 am depus actele pentru divort cu finalizare in decembrie 2011 incheiere definitiva si irevocabila unde eu ca mama am ramas cu tutela copilului si cresterea lui ,in consecinta fostul sot ar trebui sa plateasca 25 % din venituri pentru cresterea copilului lucru care nu se intampla,. el din 2013 februarie s-a stabilit la Londra . Ce ma sfatuiti ca asi putea face ? si ce mijloace ar trebui sa urmez pentru ca el sa respecte incheierea judecatoreasca.. Multumesc !

 • Răspunde
  Ioan Iosif
  februarie 5 2014

  Eu am gradul 2 accentuat de handicap si as avea o curiozitate:dak ma voi angaja,voi primi in continuare acea indemnizatie de 234lei? ast rasp,ms!

 • Răspunde
  Gabriela
  februarie 11 2014

  Buna seara!Am o nelamurire,va rog sa ma ajutati! Unchiul meu are probleme de sanatate, adica de curand si-a facut o operatie la inima si nu mai este apt de munca,are 5 ani lucrati in Spania cu acte in regula.Problema este : cum poate beneficia de pensie pe caz de boala in Spania si cati ani trebuie sa aiba lucrati?Multumesc!

 • Răspunde
  dumitru
  februarie 14 2014

  Am varsta de 57 de ani , am lucrat in campul munci grupa 3 , 36,6 ani , beneficiez si de gradul 2 de invaliditate de cand am inceput sa muncesc, profesand meseria de contabil.. As dori sa stiu si eu conditiile de penionare. Va multumesc anticipat.

 • Răspunde
  florian
  februarie 23 2014

  salut ,,am varsta de 36 de ani,am cotizat aproae 10 ani,.insa din cauza ochilor am fost declarat inapt de munca credeti ca as putea beneficia de pensie ?la consultatia oftalmologica mi sa pus -7 pe ochiul stang si -2 pe drept ,,m as bucura daca stie cineva sa mi raspunda comform legii in viguare,,multumesc

 • Răspunde
  Angela U
  mai 11 2014

  Am 58 de ani, 2 ani posliceala asistenti medicali (nu stiu exact daca se pun ca lucrati), 2 ani asistenta reanimare , 6 luni radiologie (am fost scosa din productie din cauza nivelului mare de radiatii de pe dozimetru) ,un an de invatatoare si 35 de ani ca sistenta generalista + 3 nasteri. Cand ma pot pensiona?

 • Răspunde
  FOTIE
  mai 15 2014

  Buna ziua.Daca am
  7 ani lucrati pot primi pensie?Dupa 6 ani de casatorie voi primi pensie de urmas?

  • Răspunde
   mai 15 2014

   Bună ziua,

   Stagiul minim de cotizare diferă în funcţie de anul şi luna naşterii şi de tipul de pensie de care vreţi să beneficiaţi.

   De asemenea, obţinerea pensiei de urmaş este condiţionată de anumite aspecte.

   Puteţi cere gratuit opinia unui specialist pe Forumul TheWorldAthome, la adresa . Dar va trebui să oferiţi informaţii mai detaliate pentru a primi un răspuns util.

 • Răspunde
  Aurelia
  mai 26 2014

  Buna ziua . Am virsta de 57ani ,in cinpul muncii lucrati21anidin care 9ani la mina suprafata[ gr.2] +9luni somaji,+6lunicu acte in regula in Spania+3ani si 6luni in italia si lucrez in continuarein italia ,3copii nascuti si crescuti as dori sa imi spuneti cind as putea iesi la pensie. va multumesc

 • Răspunde
  constanta
  mai 27 2014

  Buna ziua,
  As dori sa stiu daca pot primi pensie de urmas in urma decesului sotului meu cu care am fost casatorita 30 ani; mentionez ca sunt pensionata medical gradul 3.
  multumesc

 • Răspunde
  veronica
  iulie 17 2014

  sunt nascuta la 15 octombrie 1959 ,lucrez din noiembrie 1977, am lucrat 21 ani si 3 luni gr 2 de munca si acum lucrez ,dar nu mai am grupa..cand as putea actele de pensionare?

 • Răspunde
  gheorghita
  august 19 2014

  Buna ziua,
  cand pot primi pensie de urmas(mai precis la ce varsta) ;eu sunt nascuta in 1954 si am 12 ani de munca(nu stiu daca cele 3 nasteri se iau in calcul).multumesc

  • Răspunde
   maria
   august 26 2014

   va rog daca puteti sa ma ajutati si pe mine .sunt nascuta in anul 1959 ziua 27 luna 9 si am o vechime in munca de 27 de ani si 6 luni can pot esi la pensie anticipata sau partial anticipata va rog la pensia de drept am inteles ca la varsta de 61 ani am fost pensionata pe caz de boala din 2006 pana pe data de 01 08 2013 cand mi sa taiat pensia

 • Răspunde
  Luminita
  septembrie 13 2014

  Buna seara, am diabet tip II cu 4 insuline pe zi , neuropatie instalata si hemoragii oculare, am 48 de ani si doar 16 ani vechime., vreau sa va rog sa -mi spuneti daca pot iesi la pensie pe caz de boala sau de invaliditate. Va multumesc anticipat pt raspuns.

 • Răspunde
  gheorghe
  septembrie 19 2014

  buna ziua ma numesc orosz dan am 27 ani lucrati din care 10 ani 9 luni in conditi suta la suta conditi grele conbinat metalurgic baia mare sunt incadrat persoana cu handicap accentuat permanent ,in baza legi 448 pot merge in pensie cu 10 ani mai repede am 45 ani cit mai trebuie sa lucrez si ce documente prezint la casa de pensii.

 • Răspunde
  Maria
  octombrie 5 2014

  Buna ziua am 61 de ani am cotizat 9 ani in codul muncii la CAP sunt si cardiaca si acum cativa ani am fost depistata cu limfolm maling nonhodkin va rog sa-mi spuneti Daca eu cu acesti ani pot beneficia de o pensie sociala sau altceva ca nimeni nu-mi da nici un raspuns va multumesc!

 • Răspunde
  ania
  octombrie 21 2014

  Am o fiica de 20 ani si are diabet tip 1 insulinodependent de la varsta de 19 ani si mai aresi paralizie de val palatin. A terminat liceul in 2014 si acum este in somaj. Intrebarea mea este daca poate benefica de pensie de invaliditate in situatia in care imediat din liceu a trecut in somaj? POate beneficia de pensie de invaliditate si de indemizatie de handicap?
  Va multumesc.

 • Răspunde
  porcaru
  noiembrie 7 2014

  buna ziua am 59 de ani si 2 luni si o vechime in munca de 29 de ani si 23 de zile cum pot iesi la pensie definitiv va multumesc

 • Răspunde
  Victor
  decembrie 5 2014

  Am o vechime de 25 de ani in campul muncii in perioada1966-69,cu intrerupere 69-71,armata apoi”71-”90 mai,cand am suferit un accident in campulmuncii(amputatie membru inferior stang)unde am mai lucrat pana la data de 1 decembrie,apoi m-am pensionat in vederea prodezarii pana in data de 1 mai 1991,si am mai lucrat pana in august 1993,data la care m-am pensionat grad 3 de invaliditate la cerere,trebuia sa fac loc la unul valid,(picase legea caunitatea este obligatasa aiba 3-5% din angajati,si m-au trimis sa ma pensionez dar fara recomandarea unitatii.intre timp am mai contractat si o arterita la membrul drept si am fost trecut in gradul 2 de invaliditate,am fost pensionar de invaliditate pana in data de 7 Septembrie 2013 ,Iar de la pensia de invaliditate la pensia de drept nu s-a cunoscut prea mult la bani am castigat 7(sapte lei)ac tualmente am 647 de lei ,Intreb :A fost bine facut calculul?stiind capensia minima la acea data era de732,8,iar eu atunci esisem cu cu 576 de lei.As dori sa stiu la cata vechime se ia pensi normala ? intru-cat in cartea de munca se gasesc meseriile care le-am practicat,de la prevederi sociale au sus sa aduc confirmari de la unitatile in care am lucrat,dar eu abia ma misc de ici colo dar sa ma mai depalsez pe la unitati cu trenul,Va multumesc anticipat,cu speranta ca voi primi un raspuns favorabil

 • Răspunde
  steriana
  decembrie 19 2014

  am iesit la pensie de drept la data de 3septembrie 2013 mi se va recalcula pensia ?astept raspunsul d-voastra.multumesc anticipat.

 • Răspunde
  silvia
  ianuarie 6 2015

  as dori sa stiu daca am fost pens de boala cu gr.2 in 2007 si am luat si stgiu potential iar in 2013 oct. am intrat la gr 1 dializa si odata cu noua decizie mi s a luat stagiul ,am vechime de 15 ani pe cartea de munca; iar acum m ai primesc 350lei ca si cei care nu au lucrat nici macar o zi; este corect? am scris si la Minister ,au trimis ca sa rezolve casa de pensii dar ,raspunsul afost, ca asa este corect in baza lg.263/2010 art 73 acel tabel. mai cunosc si alte persoane la care nu li s a luat din pensie ,daca nu au mai trebuit sa schimbe gradul .astept un raspuns .multumesc.

 • Răspunde
  murarus
  ianuarie 16 2015

  buna ziua. daca am pensie de handicap grav gradul 1 (permanent) cu insotitor ,mai pot sa beneficiez de indemnizatia de invaliditate ? nu am vechime in munca . ce acte sunt necesare.

 • Răspunde
  silvia
  ianuarie 26 2015

  am o vechime de 15 ani pe cartea de munca. in 2007 am intrat la pens. de invaliditate gr.2 . cu ins. renala .pensia era de 432lei asta inainte sa mi se schimbe gradul din 2 in 1 grav deoarece am intrat la dializa fiind in stadiul 5 de booala. asta s a intamplat in sept 2013 cand mi s a dat o noua decizie si cand nu mi s a mai acordat stagiul potential. conform tabelului din lg 263pe 2010……art 73 , pai eu am fost pensionata in 2007 si nu in2013 ,,de ce alte persoane au ramas cu pensia neschimbata chiar daca nu au vechime conf. tabelului . am facut contestatie,si la casa de pensii iasi si la minister dar ,degeaba ;cica asa ete corect! cei care nu au lucrat nici macar o zi ,primesc 350 lei cat primesc si eu dupa 15 ani vechime as dori un raspuns. imi cer scuze pt . greselile de ortografie,

 • Răspunde
  GABRIELA
  februarie 5 2015

  mama sia facut dosarul de pensie azi implineste 3 luni si inca nu a primit nici un raspuns,am nr ei de dosar dar as dori sa stiu in cat timp o sa primeasca un raspuns si in ce pagina pot eu sa ma uit sa vad daca a primit raspuns,eu locuiesc in strainatate ,multumes frumos si sper sa primesc raspuns cat mai repede.

 • Răspunde
  alexandru
  iunie 25 2015

  Buna ziua,

  Sunt nascut la 07.07.1959, as dori sa stiu cand ma pot pensiona, am lucrat 8 ani in combinatul chimic arad, 8 ani cadru militar si in total am 30 de ani in campul muncii. Totodata as dori sa stiu cum fac dovada ca am fost cadru mulitar cand aceasta perioada nu este trecuta in carea de munca. Multumesc

 • Răspunde
  maria
  august 10 2015

  BUNA SEARA .SUNT PENSIONAR PE CAZ DE BOALA GRADUL 3.AM 55 ANI SI AS DORI SA STIU LA CE VASTA IES LA PENSIE SI CAT TIMP VOI PRIMI ACEASTA PENSIE FIID OPERATA DE CANCER COL UTERIN! VA MULTUMESC

 • Răspunde
  mariana
  septembrie 21 2015

  Buna ziua! Situatia mea este urmatoarea; ma aflu in Spania, unde , dupa ce am lucrat 7 ani in agricultura, am suferit o operatie la coloana cervicala, unde mi s-au unit 3 vertebre cu placa si suruburi de titan si ca urmare, am primit o pensie de incapacitate, cu revizuire peste un an. Eu am de asemenea, 27 de ani lucrati in Romania (am varsta de 53 de ani). Acum as dori sa ma intorc in tara, dar nu stiu daca pot primi aceasta pensie si aici, sau ce trebuie sa fac, deoarece coloana operata nu-mi permite sa fac eforturi prea mari. Ce demersuri se fac in astfel de situatii? Multumesc!

 • Răspunde
  Ambros
  septembrie 28 2015

  Buna ziua!As dori,da-ca se poate sa aflu de la dumneavostra la ce virsta se poate pensiona o persoana bolnava de spondilita anchilozanta,va multumesc.

 • Răspunde
  Amelia
  noiembrie 27 2015

  Mama mea este pensionata pe caz de boala fara drept de munca. As vrea sa-i fac un contract de asigurare sociala cu casa de pensii pentru a-i putea plati pentru completarea vechimii, cand va iesi la pensie pt limita de varsta sa aiba si vechimea completa. Este posibil acest lucru? Cei de la casa de pensii bucuresti de la ghiseu la contracte spun ca este posibil. Eu am oarece dubii si am tot cautat informatii dar nu am gasit nimic despre un caz asemanator. Va rog frumos daca se poate sa-mi raspunde-ti. Multumesc.

 • Răspunde
  creanga
  ianuarie 26 2016

  buna ziua…am si eu o intrebare…mama mea are 54de ani,are aproape 40 de ani de vechime…as dori sa stiu daca poate iesi la pensie…pensie anticipata sau boala..pentru ca ea sufera de asm si multe altele.multumesc

 • Răspunde
  Cristina
  iunie 13 2016

  Buna ziua, mă numesc Cristina, sunt născută pe 15 martie 1954, sunt cetățean roman cu domiciliul in Canada si as dori sa știu cum trebuie sa procedez pentru dreptul de a beneficia la pensie de limita de vârstă având o vechime de 14 ani si 2 luni in câmpul muncii (in Romania).
  Daca va trebui sa mai contribui la sistemul de pensii publice încă 2 luni ca sa am cei 14 ani si 4 luni cum trebuie sa procedez.
  Va mulțumesc anticipat pentru răspunsul dumneavoastră.

 • Răspunde
  lascu
  august 9 2016

  Buna ziua as vrea sa stiu ce ajutor se merita la o familie tinara cu trei copii dintre care unul este invalid

 • Răspunde
  Cristina
  ianuarie 17 2017

  Buna as dori sa intreb daca stie cineva cum poate beneficia bunicul meu de 83 de ani la pensie avand doar 7 ani de munca

 • Răspunde
  Maria
  ianuarie 30 2017

  Sotului meu i sa refuzat dosarul de pensionare
  Nascut in 1955 30 10
  3ani scoala maistrii militari marina-1974-1977
  20.08.1977-29.07.1980maistru militar activ
  29.07.1980.trecut rezerva
  Grupa speciala un an jumatate la un an
  29.09.1980-23.02.1991.grupa a 2a 100%.i sa calculat doar 2ani de grupa,iar bruturile in aceasta Perioada nefiind recunoscute cerand sa i se se duca sporurile ,sporuri ce s-au bagat in acord global in acea perioada.in aceasta perioada a lucrat ca motorist si ajutor ofiter meca ic pe nave de peste 500CP
  1991.02.23.-199107.08.somer
  09.07.1991.-01.05.2002 a lucrat la DMHMangalia
  In perioada 09.07.1991.-01.04.2001 a lucrat ca motopompist pompier si sef tura pompieri,a fost incadrat in grupa a 2a de munca 100% total 9 ani 8luni si 22zile,precizez ca nu ia fost recunoscuta grupa(grupa care ezte trecuta si in cartea de munca)pe motiv ca functiile nu sunt in nomenclatorul muncii,dar aceste functii va anunt cu fespect ca exista.
  Din anul 2002.05.01 ezte la firma privata de pompieri tot in cadrul intreprinderii.I sa dat adeverinta pe perioada 2002.05.01.-2016.05.01 cu salariile de baza si sporurile de vechime25% si sporurile de npapte 25%
  Precizez ca scoala militara si anii cu grupa de la armata nu au fost recunoscuti ,spunand sa ai dea armata pensie la acei ani,pensie care nu se acorda daca nu ai cel putin 15 ani in cadrul armatei.
  Astept rasphns va multumesc.

 • Răspunde
  Constantin
  februarie 6 2017

  Bună ziua , am 62 de ani și sunt pe caz de boala la pensie gradul 2 , am vechime în câmpul muncii 27 de ani. Și unde am lucrat am spor de vechime cam patru ani și nu știu unde sa mă duc sa îl declar.As putea ieși la pensie acum sa nu mai fiu pe caz de boala.va Mulțumesc.

 • Răspunde
  Georgeta
  februarie 23 2017

  Buna ziua. Ma numesc Stanescu Georgeta si am 56 ani, sunt pensionata pa caz de boala ,gradul II , cu vechime in munca cu o vechime de 4 si jumatate ,din cauza bolli , dar cu toate astea am lucrat fara contract de munca, asa este la noi. Intrebareamea este de ce u mi-sa marit pensia de invaliditate , consider ca nici cie 4 ani si jumatate nu mi sau luat in calcul , este corect sa primesc pensie de pe caz de boala sau pensie sociala cum scrie pe cuponul de pensie? Multumec cu mult respect!

 • Răspunde
  Ana ramona
  martie 20 2017

  Soacra mea de la varsta de 24 de ani sufera de o boala numita ulcer varicos de gamba a muncit timp de 4 ani in campul munci as vrea sa stiu daca se poate pensiona de boala .PS.Are 70 de ani am vrea sa stim daca exista o posibilitate.Va anticipat.

 • Răspunde
  Gabriela
  mai 26 2017

  Buna ziua,
  Am si eu o intrebare .
  Cat timp mai pot lucra dupa ce implinesc varsta de pensionare.
  Sunt nascuta pe 02.04.1958.
  Lucrez din data de15.10.1982 cand am terminat facultatea.
  De 11 ani sunt adminiatrator financiar la un liceu. Eu nu as vrea sa ma pensionez in 2019.
  Va rog inca odata ,ce demersuri sa fac , daca se poate sa mai lucrez si cand sa demarez aceste demersuri.
  Va multumesc anticipat,
  Gabriela Badiu

Scrie un comentariu

https://best-products.reviews

www.avtopoliv-gazonov.kiev.ua

У нашей компании интересный web-сайт , он рассказывает про готовые шторы киев купить готовые комплекты штор купить украина