17 Februarie, 2019

Membrii adulți ai unei familii primitoare de ajutor social, obligați la muncă 5 zile pe lună

Proiectul pentru modificarea privind venitul minim garantat introduce noi prevederi.

Senatorii și deputații inițiatori anonimi al acestei inițiative propun ca cei care au peste 18 ani, sunt apți de muncă și aparțin unei familii primitoare de ajutor social să se prezinte 5 zile pe lună pentru a presta muncă în folosul comunității din care fac parte, la solicitarea primarului. 

Se precizează însă și câteva excepții de la măsura propusă.

Art. I.
2. Alin. (3) Fac excepție de la prevederile alin. (2) familiile pentru care ajutorul social rezultat din calcul este de până la 50 de lei/lună; pentru acestea, zilele de muncă se stabilesc trimestrial și se efectuează în prima lună de plată.
7. Face excepție de la îndeplinirea obligațiilor prevăzute la art. 6 alin. (2) și a condiției prevăzute la art. 7 alin. (1) persoana aptă de muncă și care se află în una dintre următoarele situații:
  • a) asigură creșterea și îngrijirea, potrivit legii, a unuia sau a mai multor copii în vârstă de până la 2 ani și până la 3 ani în cazul copilului cu handicap grav sau accentuat, dovedit prin certificat eliberat de Comisia pentru protecția copilului
  • b) participă la un program de pregătire profesională
  • c) este încadrată în muncă
Totodată, primarii sunt obligați să întocmească un plan de acțiuni sau lucrări de interes local pentru repartizarea zilelor de muncă, iar acesta se aprobă anual. 

Art. I
4. Alin (7) Primarii au obligația să întocmească un plan de acțiuni sau de lucrări de interes local pentru repartizarea zilelor de muncă prevăzute la alin. (2), care se aprobă anual prin hotărâre a consiliul local. În funcție de solicitările venite din partea instituțiilor partenere în organizarea și evidența zilelor de muncă, planul de acțiuni sau de lucrări de interes local poate fi reactualizat pe parcursul anului și aprobat prin hotărâre a consiliului local. 

„Prezenta propunere legislativă responsabilizează persoanele asistate prin implicarea în activități în folosul comunității și oferă primarilor resurse umane pentru desfășurarea acestor activități. Mai mult, încurajează persoanele care vor să muncească, fie și temporar, prin exceptarea veniturilor astfel dobândite din calculul venitului net lunar al familiei”, se arată în semnată de deputatul PMP Petru Movilă. 

Ai nevoie de privind venitul minim garantat? O poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând ! 

Despre autor  ⁄ Florin Amariei

Florin Amariei este un tânăr pasionat de politică, gaming și mașini. Cel mai mult îi place însă să urmărească cele mai noi schimbări legislative din țară și străinătate.

Un comentariu

  • Răspunde
    Alina
    iunie 23 2017

    “Familie primitoare” (de ajutor social)! Cui aparţine expresia, autorului articolului sau iniţiatorului proiectului legislativ?! Formula consacrată în cazul ăsta este cea de beneficiari de ajutor social. Şi cum adică, “Senatorii și deputații inițiatori anonimi AL acestei inițiative”?? Şi cum sunt ei anonimi dacă expunerea de motive este semnată de deputatul PMP Petru Movilă? Textul acesta m-a ameţit de tot, mi-a abătut atenţia de la modificarea propusă.

Scrie un comentariu

maxformer.com

Автополив газонов

https://teplostroy.biz.ua