24 Martie, 2019

MAI va cere în Parlament plata orelor suplimentare pentru polițiști și jandarmi

Ministrul de interne, Carmen Dan, a susținut, într-o din data de 5 martie 2018, că va cere adoptarea unor amendamente în Parlament, la Legea salarizării, astfel încât polițiștii și jandarmii să fie plătiți în pentru toate orele suplimentare. Oficialul Guvernului vrea ca pocesul de aplicare și adoptare a acestor modificări legisltivă să nu dureze mai mult de câteva luni, până la sfârșitul aceste sesiuni parlamentare.

“Am mai avut discuţii cu colegul meu, ministru al Justiţiei. O să vedeţi că există o zonă susţinută şi sprijinită în plan parlamentar şi aflată sub coordonarea ministerului Justiţiei. În perioada următoare se va discuta în Parlament proiectul de Lege privind aprobarea pentru modificarea și completarea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Am avut discuţii cu preşedintele Camerei Deputaţilor pentru susţinerea unor amendamente. Considerăm oportun ca intervenţiile în zona salarizării MAI să vizeze introducerea posibilităţii salarizării orelor suplimentare, pentru poliţişti şi jandarmi. Deficitul de personal cu care ne confruntăm este de aproape 24.000 de angajaţi”, a mai declarat Carmen Dan.

În acest moment, legislația prevede ca orele suplimentare să fie recompensate doar cu timp liber, dar în mod real, aceste măsuri nu se pot aplica tot din cauza deficitului de personal din MAI: “De aceea, considerăm necesar introducerea posibilității plății acestor ore suplimentare pentru angajații care desfășoară activități deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut. Munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru va fi dispusă de șeful ierarhic, în scris, fără a depăși 180 de ore anual. În situații deosebite, acest plafon va putea fi depășit, dar nu mai mult de 360 de ore anual (conform limitei maxime stabilite de lege), în acest caz aprobarea fiind dată de ordonatorul de credite.”

Ministrul Afacerilor Interne a mai precizat că unul dintre amendamente va fi legat de acordarea indemnizaţiei de 10% pentru jandarmi, pentru structurile operative și de intervenție di cadrul acestei arme.

De asemenea, au fost consultări și cu ministerul de Finanțe, care a stabilit că plata orelor suplimentare ar urma să se efectueze astfel încât să se încadreze într-o limită din suma soldelor de funcție/salariilor de funcție, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deținut, gradațiilor și a soldelor de comandă/salariilor de comandă. Pentru a respecta aceste prevederi, structurile MAI își vor adapta programul de lucru, încurajând formule care să asigure munca în ture/schimburi, astfel încât să fie respectat timpul liber corespunzător necesar angajaților pentru refacerea capacității de muncă. 

Ai nevoie de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de !

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu

www.profvest.com

http://medicaments-24.net

www.profvest.com