20 Aprilie, 2019

Lege pentru înființarea Ținutului Secuiesc, depusă la Camera Deputaților

Un deputat UDMR a depus la Camera Deputaților un care prevede înființarea Ținutului Secuiesc în România, cuprinzând județele Covasna, Harghita și o parte din județul Mureș.

Inițiatorul susține că din cele 149 de localități alocate Ținutului, în peste 60 dintre acestea, consiliile locale au semnat petiția adresată Guvernului și Parlamentului pentru constituirea regiunii administrative a Ținutului Secuiesc, astfel că s-a constituit Proiectul de lege privid Statutul de Autonomie al Ținutului Secuiesc, Szekelyfold – Terra Siculorum, așa cum este denumit în actul normativ inițiat.

Art. 1, alin. (4): “Autonomia comunității reprezintă dreptul și capacitatea efectivă a colectivității majoritare autohtonă a ținutului istoric de a dispune de prerogativele de autoadministrare și de unele prerogative de ordin statal, în scopul preluării sub propria ei responsabilitate și în interesul întregii colectivități, o parte importantă a problemelor de interes public, în conformitate cu principiul subsidiarității.”

Art. 2: “Ținutul Secuiesc devine o regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României.”

Art. 10, alin. (1): “În Ținutul Secuiesc limba maghiară are același statut ca și limba oficială a statului.”

Ca organizare, Ținutul va avea un președinte ales pentru 4 ani (beneficiar de imunitatea acordată demnitarilor), un Consiliu de Autoadministrare din care fac parte 77 de consilieri și 8 Scaune regionale.

Consiliul își poate organiza propriile instituții și adoptă deciziile valabile în regiune. De asemenea, poliția locală, cultura, învățământul de orice formă, problemele sociale, mass-media, administrarea patrimoniului de stat de interes regional, reprezentarea, păstrarea tradițiilor, sunt printre competențele Consiliului, cele 8 Scaune regionale funcționând pe principiul unor autorități locale subordonate Consiliului.

Art. 49: “Consiliul Scaunal poate adopta hotărâri cu privire la controlul asupra activității poliției locale, cu privire la numirea, demiterea personalului, la înființarea poliției proprii, în conformitate cu reglementările în vigoare.”

Art. 51: “Consiliul Scaunal asigură organizarea, funcționarea, controlul și îndrumarea învățământului la nivel preșcolar, elementar, liceal, postliceal și superior.”

Bugetul Ținutului Secuiesc se va face din bugetul de stat, prin colectarea taxelor și impozitelor, dar și prin instituirea unor taxe și impozite regionale.

Art. 104: “Autoritățile de autoadministrare ale Ținutului Secuiesc efectuează colectarea impozitelor de stat și locale, luând măsuri în domeniul fiscal care vizează această activitate.”

Guvernul României va supraveghea activitatea și respectarea legalității prin prefectul numit în regiune, care va avea și competența medierii unor eventuale neînțelegeri între Regiune și Executivul de la București. În schimb, legile adoptate de Parlamentul României ar putea fi adoptate sau nu în Ținut.

Art. 119, alin. (3): “Legile și ordonanțele precum și alte acte normative emise de Parlamentul României și de către Guvernul României, care au reglementări valabile și în Ținutul Secuiesc, pot fi adoptat de Consiiului de Autoadministrare, iar printr-o hotărâre luată cu o majoritate de 2/3 a membrilor, Consiliul își poate exercita dreptul de a solicita rediscutarea actelor normative în cauză.”

Proiectul legislativ a fost depus zilele trecute la Camera Deputaților, primul for decizional. După primirea avizelor cerute la Consiliul Legislativ și la Guvern, actul normativ va intra în dezbatere și la vot.

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Comentarii

 • Răspunde
  Constantin
  februarie 6 2018

  Si faceti granita de jur imprejur iar intrarea in tin.sec.sa se faca cu pasaport ,marfurile sa circule cu taxe vamale in tin.sec..O sa cumpere grau tinutul secuiesc din Ungaria dar va trebui sa plateasca taxe vamale Romaniei ptr.tranzitare sau poate sa cumpere grau si petrol ,electricitate tot cu taxe vamale din Romania tot cu taxe vamale !

 • Răspunde
  Marius
  februarie 15 2018

  Pentru a combate iredentismul ungurilor din asa-zisul “tinut secuiesc”, ar trebui incurajati si sprijiniti (prin acordarea de teren de la primarii si ajutoare sociale) locuitorii din zonele defavorizate sa se mute in aceste zone si a mai tempera din spiritul de haiduci al ungurilor. Nemaifiind in majoritate, vor disparea si argumentele in favoarea ruperii acelei bucati din Romania si implicit va fi mai multa liniste in tara. Ar fi bine sa se intample asta cat mai repede, inainte ca padurile din zonele locuite majoritar de secui sa semene mai mult cu niste tufisuri sau pasuni muntane pline de cioturi. Ma intreb cand se vor trezi si vor lua masuri SRI-ul si altii in fata acestor atentate la siguranta nationala?

Scrie un comentariu

steroid-pharm.com

www.farm-pump-ua.com/testosteron.html

Был найден мной авторитетный блог с информацией про обработать фото обработать фото