17 Aprilie, 2019

Firmele de medicamente, cosmetice și detergenți vor avea noi reguli privind precursorii de droguri

Guvernul a inițiat la Senat un privind precursorii, substanțele chimice utilizate pentru fabricarea unor droguri ilicite, dar care intră și în componența anumitor produse din industria farmaceutică și de medicamente, a produselor cosmetice, a parfumurilor, a detergenților și a aromelor.

Conform noii legi, toate aceste firme vor avea nevoie de licență, înregistrare sau aviz de la Agenția Națională Antidrog, din cadrul MAI. Perioada este limitată la 3 ani, prelungirea efectuându-se apoi pe baza unei noi documentații depuse de societatea în cauză.  Ca să verifice documentația depusă, ANA va cere, prin structurile teritoriale de poliție, informații și date privind legitimitatea operațiunilor cu astfel de substanțe, regimul juridic și respectarea acestuia, precum și toate condițiile legale unor operațiuni de import-export cu precursori.

“(3) În cazul revocării licențelor sau a înregistrărilor ori a autorizațiilor de import sau de export, titularul este obligat să transmită respectivele licențe, înregistrări sau autorizații în original, la Agenția Națională Antidrog, în termen de 10 zile de la data luării la cunoștință despre revocare.”

Fiecare societate care are nevoie de licență, înregistrare sau aviz de la Agenția Națională Antidrog va desemna o persoană responsabilă de documentația privind precursorii, dar și de încăperi diferite pentru astfel de substanțe.

“(2) În încăperile în care se depozitează substanțele clasificate nu este permisă depozitarea altor materiale sau produse, cu excepția cazurilor în care spațiile respective sunt autorizate, potrivit legii, pentru păstrarea substanțelor toxice ori a stupefiantelor. Poliția sau ofițerii de la ANA pot verifica sediile firmelor, documentele privind precursorii și de asemenea, pot preleva probe pentru testarea substanțelor și pentru identificarea condițiilor în care sunt ținute substanțele.”

Nerespectarea acestor noi măsuri se pedepsește și cu amendă penală, dar și cu închisoare, dacă faptele intră sub incidență penală, sau cu amenzi de până la 10.000 lei pentru nereguli administrative.

“Art. 20 (1) – Punerea pe piață a substanțelor clasificate, importul, exportul și activitățile intermediare acestora, precum și deținerea de substanțe clasificate fără licență, respectiv fără înregistrarea sau înregistrarea specială, constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.”

Proiectul legislativ este în dezbatere publică la Senat, urmând ca apoi să intre în discuții la comisiile de specialitate din Camera Deputaților și la votul final din plenul acestei camere.

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu

77713.majbutne.com.ua

www.220km.com/category/mutlu/

Был найден мной классный интернет-сайт со статьями про Кленбутерол www.danabol-in.com