https://legestart.ro Legislatie gratuita, modificari legislative, articole, stiri Fri, 24 May 2019 05:58:45 +0000 ro-RO hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.7.5 Noi prevederi neconstituționale în statutul cadrelor militare https://legestart.ro/noi-prevederi-neconstitutionale-statutul-cadrelor-militare/ https://legestart.ro/noi-prevederi-neconstitutionale-statutul-cadrelor-militare/#comments Fri, 24 May 2019 05:58:45 +0000 https://legestart.ro/?p=91283 Potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul oficial al Curţii Constituţionale-CCR (www.ccr.ro) în data de 21.05.2019, “Curtea Constituţională ... cu unanimitate de voturi, a admis excepţia ...

Post-ul Noi prevederi neconstituționale în statutul cadrelor militare apare prima dată în .

]]>

Potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul oficial al Curţii Constituţionale-CCR (www.ccr.ro) în data de 21.05.2019, “Curtea Constituţională … cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate și a constatat că dispozițiile art. 15 alin. (2) din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare și sintagma „cu excepţia personalului militar în activitate, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special” din art. 61 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate sunt neconstituționale. 

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței de judecată care a sesizat CCR. 

Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții CCR vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I. 

Care este conţinutul textelor de lege analizate de CCR? 

Art. 61 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005: „Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă sunt aplicabile şi persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în ministerele şi instituţiile din sectorul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, cu excepţia personalului militar în activitate, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special. ”

Art. 15 alin. (2) din Legea nr. 80/1995: „Cadrele militare în activitate, femei şi bărbaţi, au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani şi, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 7 ani, în condiţiile prevăzute de dispoziţiile legale în vigoare.” 

Ce efecte produce Decizia CCR din data de 21.05.2019 mai sus amintită? 

În condiţiile declarării ca neconstituţională a prevederilor art. 61 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/200 și art. 15 alin. (2) din Legea nr. 80/1995, se impune şi constatarea efectelor deciziei CCR în urma admiterii respectivei excepţii de neconstituţionalitate.

Potrivit art. 147 alin. (1) din Constituţie, „Dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept”.

De asemenea, potrivit dispoziţiilor art. 147 alin. (4) din Constituţie: „Deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor.” 

Concluzionând, ce trebuie să înţeleagă cititorul urmare a pronunţării Deciziei respective? 

În intervalul de la data pronunţării deciziei CCR (21.05.2019) până la data publicării deciziei respective în Monitorul Oficial al României trebuie respectate încă prevederile art. 61 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005 și art. 15 alin. (2) din Legea nr. 80/1995.

De la data publicării deciziei respective în Monitorul Oficial al României, aceasta este general obligatorie şi are putere numai pentru viitor.

Un interval de 45 de zile de la data publicării respectivei decizii a CCR în Monitorul Oficial al României dispozițiile constatate ca fiind neconstituţionale, în speţă prevederile art. 61 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005 și art. 15 alin. (2) din Legea nr. 80/1995, sunt suspendate de drept, ceea ce înseamnă practic că ele nu mai sunt aplicabile. Tot în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, pot pune de acord prevederile neconstituţionale- în speță prevederile art. 61 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005 și art. 15 alin. (2) din Legea nr. 80/1995, cu dispoziţiile Constituţiei.

După intervalul de 45 de zile de la data publicării respectivei decizii a CCR în Monitorul Oficial al României dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale, în speţă prevederile art. 61 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005 și art. 15 alin. (2) din Legea nr. 80/1995, îşi încetează efectele juridice dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu au pus de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei.

Ai nevoie de O.U.G. nr. 158/2005 și de Legea nr. 80/1995? Poți cumpăra actele la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI şi de AICI!

comentarii

Post-ul Noi prevederi neconstituționale în statutul cadrelor militare apare prima dată în .

]]>
https://legestart.ro/noi-prevederi-neconstitutionale-statutul-cadrelor-militare/feed/ 0
Semne distinctive pe șosele, pentru șoferii cu deficiențe de auz https://legestart.ro/semne-distinctive-pe-sosele-pentru-soferii-cu-deficiente-de-auz/ https://legestart.ro/semne-distinctive-pe-sosele-pentru-soferii-cu-deficiente-de-auz/#comments Fri, 24 May 2019 05:10:39 +0000 https://legestart.ro/?p=91280 Parlamentarii vor dezbate un proiect legislativ ce prevede introducerea unui semn nou, distinctiv, pentru șoferii surzi sau care au deficiențe de auz. Folosirea semnului este ...

Post-ul Semne distinctive pe șosele, pentru șoferii cu deficiențe de auz apare prima dată în .

]]>

Parlamentarii vor dezbate un proiect legislativ ce prevede introducerea unui semn nou, distinctiv, pentru șoferii surzi sau care au deficiențe de auz. Folosirea semnului este opțională și va fi aplicată pe lunetă, în colțul din dreapta sau din stânga sus.

Semnul este recomandat în cazurile în care persoana cu deficiențe de auz este oprită de un agent de circulație în trafic, iar acesta va ști că șoferul are nevoie de un interpret și de comunicare în limbajul semnelor. De asemenea, în situația în care o persoană cu astfel de deficiențe ar fi implicată într-un accident de circulație, autoritățile vor vedea semnul distinctiv și vor apela, la nevoie, la un interpret în limbajul semnelor. Pentru ceilalți participanți la trafic, semnul va arăta că șoferul respectiv trebuie atenționat, la nevoie, cu semnale luminoase.

Semnul distinctiv propus spre adoptare este cel uzitat internațional, pentru persoanele cu dizabilități de auz.

auz

Anexa 2 la OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice se completează cu Capitolul V – Semnalizarea rutieră

Art. 34¹ – Conducătorii de vehicule pot monta pe autovehiculele proprii semnul distinctive pentru conducătorul cu dizabilități de auz.

Propunerea legislativă va fi dezbătută mai întâi la Senat, apoi în Camera Deputaților, care este forul decizional.

Ai nevoie de O.U.G. nr. 195/2002? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Post-ul Semne distinctive pe șosele, pentru șoferii cu deficiențe de auz apare prima dată în .

]]>
https://legestart.ro/semne-distinctive-pe-sosele-pentru-soferii-cu-deficiente-de-auz/feed/ 0
Consiliul UE a decis interzicerea folosirii unor categorii de articole din plastic. Lista produselor https://legestart.ro/consiliul-ue-decis-interzicerea-folosirii-unor-categorii-de-articole-din-plastic-lista-produselor/ https://legestart.ro/consiliul-ue-decis-interzicerea-folosirii-unor-categorii-de-articole-din-plastic-lista-produselor/#comments Fri, 24 May 2019 05:05:24 +0000 https://legestart.ro/?p=91277 Toate țările membre vor pune în aplicare, în următoarele 20 de zile, decizia Consiliului Uniunii Europene din 21 mai, conform căreia 9 categorii de produse de unică folosință din plastic, cum sunt ...

Post-ul Consiliul UE a decis interzicerea folosirii unor categorii de articole din plastic. Lista produselor apare prima dată în .

]]>

Toate țările membre vor pune în aplicare, în următoarele 20 de zile, decizia Consiliului Uniunii Europene din 21 mai, conform căreia 9 categorii de produse de unică folosință din plastic, cum sunt paiele de băut sau bețișoarele de urechi, vor fi interzise.

Decizia survine ca urmare a măsurilor luate de UE pentru reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului.

Lista produselor este următoarea:

- Bețișoare de urechi (cu excepția cazului în care intră în domeniul de aplicare al Directivei 90/385/CEE a Consiliului sau al Directivei 93/42/CEE a Consiliului UE)

- Tacâmuri (furculițe, cuțite, linguri, bețișoare chinezești)

- Farfurii

- Paie pentru băuturi (cu excepția cazului în care intră în domeniul de aplicare al Directivei 90/385/CEE a Consiliului sau al Directivei 93/42/CEE a Consiliului)

- Agitatoare pentru băuturi

- Bețe care se atașează baloanelor sau care sprijină baloane, cu excepția baloanelor de uz industrial sau pentru alte utilizări și aplicații profesionale, care nu sunt distribuite consumatorilor, inclusiv mecanismele acestor bețe

- Recipiente pentru alimente, fabricate din polistiren expandat, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, utilizate pentru a conține produse alimentare care:

(a) sunt destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet,

b) sunt de regulă consumate din recipient,

(c) sunt gata de consum fără a necesita o pregătire suplimentară precum gătirea, fierberea sau încălzirea, inclusiv recipiente pentru alimente utilizate pentru meniuri de tip fast food sau alte meniuri gata pentru consum imediat, cu excepția recipientelor pentru băuturi, a farfuriilor, a pachetelor și foliilor din material flexibil care conțin produsele alimentare;

- Recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv dopurile și capacele acestora;

- Pahare pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv capacele acestora.

Directiva prevede date diferențiate de transpunere în ceea ce privește anumite măsuri:

  • interdicțiile și obligațiile de marcare vor trebui să fie transpuse în termen de doi ani de la intrarea în vigoare;
  • dopurile și capacele fixate trebuie să rămână atașate în cazul tuturor recipientelor pentru băuturi de până la 3 litri în termen de 5 ani de la intrarea în vigoare a directivei;
  • obligațiile suplimentare privind responsabilitatea extinsă a producătorilor vor trebui să fie puse în aplicare în perioada ianuarie 2023-31 decembrie 2024, în funcție de produs.
Decizia din 21 mai va fi urmată de publicarea textelor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Directiva va intra în vigoare la 20 de zile de la publicare. Statele membre vor avea apoi la dispoziție doi ani pentru a o transpune în dreptul lor național. Conform reprezentanților consiliului, Directiva urmează o abordare similară cu cea a Directivei din 2015 privind pungile de plastic, care s-a bucurat de succes și care a avut drept consecință o schimbare rapidă în comportamentul consumatorilor. Atunci când vor fi puse în aplicare, noile măsuri vor aduce beneficii atât pentru mediu, cât și pentru economie.

comentarii

Post-ul Consiliul UE a decis interzicerea folosirii unor categorii de articole din plastic. Lista produselor apare prima dată în .

]]>
https://legestart.ro/consiliul-ue-decis-interzicerea-folosirii-unor-categorii-de-articole-din-plastic-lista-produselor/feed/ 0
Plângere împotriva unei încheieri de carte funciară: împotriva cui ne îndreptăm? https://legestart.ro/plangere-impotriva-unei-incheieri-de-carte-funciara-impotriva-cui-ne-indreptam/ https://legestart.ro/plangere-impotriva-unei-incheieri-de-carte-funciara-impotriva-cui-ne-indreptam/#comments Fri, 24 May 2019 05:00:47 +0000 https://legestart.ro/?p=91275 CCR explică de ce nu poate fi chemat în proces oficiul teritorial de cadastru și publicitate imobiliară, date fiind calitatea şi atribuţiile ...

Post-ul Plângere împotriva unei încheieri de carte funciară: împotriva cui ne îndreptăm? apare prima dată în .

]]>

CCR explică de ce nu poate fi chemat în proces oficiul teritorial de cadastru și publicitate imobiliară, date fiind calitatea şi atribuţiile acestuia. 

Curtea Constituțională a fost sesizată cu excepția de neconstituționalitate a prevederilor art. 32 din Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996, excepție ridicată în cauze având ca obiect soluționarea unor plângeri împotriva unor încheieri de carte funciară. 

Motivarea excepției de neconstituționalitate

Textul de lege care i-a nemulţumit pe petenţi prevede: “Soluționarea plângerii împotriva încheierii de carte funciară, a acțiunii în justificare tabulară, în rectificare, precum și prestație tabulară se face fără citarea oficiului teritorial”.

Autorii criticii de neconstituţionalitate susțin că soluționarea fără citarea oficiului teritorial de cadastru și publicitate imobiliară a plângerii împotriva încheierii de carte funciară, a acțiunii în justificare tabulară, în rectificare, precum și în prestație tabulară presupune că plângerea ar avea caracter necontencios față de biroul de cadastru și publicitate imobiliară, însă ar poseda caracter contencios în raport cu persoana care se înțelege că ar fi vizată ca fiind potrivnică dreptului invocat. Se precizează că s-ar putea interpreta că neparticiparea procesuală a oficiilor de cadastru și publicitate imobiliară ar prevala, cu toate că litigiul nu ar putea fi soluționat în absența acestora, deoarece nu există o altă parte care ar putea fi introdusă în cauză pentru soluționarea litigiului. Totodată, se precizează că dispozițiile art. 34 din Legea nr. 7/1996 prevăd că întocmirea, completarea ori reconstituirea se face de către registratorul de la biroul teritorial la cerere sau din oficiu, cu acordul celor interesați, pe baza unei încheieri. Or, textul de lege criticat conferă intimatului aptitudinea de a dispune în mod discreționar anumite măsuri, cum ar fi respingerea solicitării de reconstituire a unei/unor cărți funciare, care se realizează exclusiv cu concursul oficiului de cadastru competent teritorial. De asemenea, se susține că este nesocotit dreptul la un proces echitabil și se încalcă dreptul de acces liber la justiție pentru repararea prejudiciului cauzat de Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Galați prin înscrierea unor mențiuni necorespunzătoare în cartea funciară. 

Precizările CCR pentru respingerea excepţiei de neconstituţionalitate

Examinând excepția de neconstituționalitate, Curtea observă că prevederile de lege criticate au mai format obiect al controlului de constituționalitate. Analizându-le din perspectiva unor critici similare, Curtea a respins excepția ca neîntemeiată.

- Prin deciziile anterioare, Curtea a reținut că textul de lege criticat a fost introdus în Legea nr. 7/1996 în anul 2010, după ce, în anul 2007, ca urmare a interpretărilor divergente existente în jurisprudența instanțelor judecătorești în ceea ce privește calitatea procesuală pasivă a oficiului de cadastru și publicitate imobiliară în cauzele ce au ca obiect plângerile împotriva încheierilor de carte funciară, Înalta Curte de Casație și Justiție a soluționat un recurs în interesul legii introdus în scopul stabilirii unei soluții unitare la această problemă. Astfel, prin Decizia nr. LXXII din 15 octombrie 2007, publicată în Monitorul Oficial nr. 685/2008, Înalta Curte a statuat că oficiul de cadastru și publicitate imobiliară nu are calitate procesuală pasivă în cauzele ce au ca obiect plângerile privind cartea funciară întemeiate pe dispozițiile art. 50 din Legea nr. 7/1996, adică cele referitoare la căile de atac împotriva încheierilor date cu privire la cererile de înscriere în cartea funciară. Prin decizia menționată, Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat soluția acelor instanțe judecătorești care au apreciat că, din moment ce în acest tip de cauze instanța nu trebuie să stabilească existența sau inexistența unui drept al oficiului de cadastru și publicitate imobiliară, ci doar legalitatea și temeinicia încheierii contestate, acesta nu poate fi citat ca parte în proces, singurele persoane susceptibile să aibă calitate procesuală fiind cele interesate potrivit mențiunilor din cartea funciară. Ulterior, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 64/2010 privind modificarea și completarea Legii cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996 a fost introdus art. 501, care, după republicarea Legii nr. 7/1996, a devenit art. 32, criticat și în cauza de față.

- Curtea Constituțională a constatat, prin deciziile sale anterioare, că, potrivit art. 29 din Legea nr. 7/1996, registratorul este învestit cu competența de a verifica îndeplinirea unor condiții limitativ enumerate, referitoare la:

● respectarea condițiilor de formă prevăzute de lege pentru încheierea înscrisului;

● corectitudinea numelui sau a denumirii părților și menționarea codului numeric personal sau, după caz, a numărului de identificare fiscală, codului de înregistrare fiscală ori codului unic de înregistrare;

● individualizarea imobilului printr-un număr de carte funciară și a unui număr cadastral sau topografic, după caz;

● existența unei traduceri legalizate, dacă actul nu este întocmit în limba română;

● existența, după caz, a unei copii a extrasului de carte funciară pentru autentificare, a extrasului de carte funciară pentru informare sau a certificatului de sarcini ce a stat la baza întocmirii actului;

● existența dovezii achitării tarifului de publicitate imobiliară;

● îndeplinirea altor prevederi legale stabilite prin legi speciale, a căror verificare se află în competența registratorului.

- Din această enumerare rezultă că este vorba despre verificarea unor informații cu caracter obiectiv, care presupune activități de confruntare a actelor depuse de solicitant cu exigențe legale clare, explicite și a căror neîndeplinire apare cu ușurință ca evidentă. Așadar, registratorul nu efectuează o analiză internă, subiectivă a cererii, ci se limitează la a cerceta dacă este întrunit un anumit set de condiții, strict și inechivoc prevăzute de lege.

- Dacă registratorul constată că actele depuse în justificarea cererii de înscriere în cartea funciară, precum și aceasta din urmă nu întrunesc condițiile de formă cerute de lege pentru validitatea acestora, va respinge cererea printr-o încheiere motivată. Aceeași soluție va pronunța și în cazul în care se solicită înscrierea unui act juridic a cărui nulitate absolută este prevăzută în mod expres de lege sau când nu sunt îndeplinite anumite condiții speciale prevăzute de reglementările în vigoare.

- Persoanele interesate sau notarul public pot formula cerere de reexaminare a încheierii de admitere sau de respingere, care se soluționează prin încheiere de către registratorul-șef din cadrul oficiului teritorial în raza căruia este situat imobilul. Aceleași subiecte de drept pot formula plângere împotriva încheierii registratorului-șef, care va fi soluționată de judecătoria în a cărei rază de competență teritorială se află imobilul.

- Deși înscrierea în cartea funciară are caracter constitutiv de drepturi, acest efect este totuși consecința actului juridic încheiat de părți, oficiul de cadastru nefiind parte în acest raport juridic. Ca atare, nu față de acesta ar urma să se stabilească un drept potrivnic cu prilejul soluționării de către instanță a plângerii împotriva încheierii de carte funciară, ci numai împotriva persoanei care a fost anterior înscrisă ca titular al dreptului de proprietate.

- Potrivit art. 893 lit. a) din Codul civil, înscrierea unui drept real se poate efectua numai împotriva aceluia care, la înregistrarea cererii, este înscris ca titular al dreptului asupra căruia urmează să fie făcută înscrierea. 

Excepţia de neconstituţionalitate a fost respinsă, ca neîntemeiată, prin Decizia nr. 5/2019, pronunțată în ședința din data de 15 ianuarie 2019 şi publicată în Monitorul Oficial nr. 401 din 22 mai 2019.

Ai nevoie de Decizia nr. 5/2019? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Post-ul Plângere împotriva unei încheieri de carte funciară: împotriva cui ne îndreptăm? apare prima dată în .

]]>
https://legestart.ro/plangere-impotriva-unei-incheieri-de-carte-funciara-impotriva-cui-ne-indreptam/feed/ 0
ÎCCJ: Stipularea clauzei penale în CIM sau act adițional https://legestart.ro/iccj-stipularea-clauzei-penale-cim-sau-act-aditional/ https://legestart.ro/iccj-stipularea-clauzei-penale-cim-sau-act-aditional/#comments Thu, 23 May 2019 07:32:58 +0000 https://legestart.ro/?p=91273 Potrivit unui comunicat de presă de pe site-ul instanței supreme (www.scj.ro), de dată relativ recentă, adică la data de 20.05.2019, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a luat o decizie privind ...

Post-ul ÎCCJ: Stipularea clauzei penale în CIM sau act adițional apare prima dată în .

]]>

Potrivit unui comunicat de presă de pe site-ul instanței supreme (www.scj.ro), de dată relativ recentă, adică la data de 20.05.2019, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a luat o decizie privind dezlegarea unei chestiuni de drept în materie civilă, decizie pe care o considerăm de interes pentru cititorii noștri. 

Astfel, prin Decizia nr. 19/20.05.2019 în dosarul nr. 131/1/2019 Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie civilă a admis sesizarea formulată de Curtea de Apel Bacău – Secţia I civilă, în dosarul nr. 16121/110/2016, privind pronunţarea unei hotărâri prealabile şi, în consecinţă, a stabilit că: 

În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 10, art. 38, art. 57, art. 134 alin. (1) şi art. 254 alin. (3) şi (4) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, stipularea clauzei penale în contractul individual de muncă sau într-un act adiţional al acestuia, prin care este evaluată paguba produsă angajatorului de salariat din vina şi în legătură cu munca sa, este interzisă şi este sancţionată cu nulitatea clauzei astfel negociate. 

Menționăm că, după redactarea considerentelor şi semnarea deciziei mai sus menționate, Decizia ÎCCJ nr. 19/20.05.2019 va fi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I. 

Potrivit art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă, dezlegarea dată chestiunilor de drept este obligatorie pentru instanţa care a solicitat dezlegarea de la data pronunţării deciziei, iar pentru celelalte instanţe, de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial al României, Partea I.  

Care este conținutul textelor legale menționate de instanța supremă în Decizia nr. 19/20.05.2019? 

Art. 10 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii: Contractul individual de muncă este contractul în temeiul căruia o persoană fizică, denumită salariat, se obligă să presteze munca pentru și sub autoritatea unui angajator, persoană fizică sau juridică, în schimbul unei remunerații denumite salariu.

Art. 38 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii: Salariații nu pot renunța la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacție prin care se urmărește renunțarea la drepturile recunoscute de lege salariaților sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate.

Art. 57 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii: 

(1) Nerespectarea oricăreia dintre condițiile legale necesare pentru încheierea valabilă a contractului individual de muncă atrage nulitatea acestuia.

(2) Constatarea nulității contractului individual de muncă produce efecte pentru viitor.

(3) Nulitatea contractului individual de muncă poate fi acoperită prin îndeplinirea ulterioară a condițiilor impuse de lege.

(4) În situația în care o clauză este afectată de nulitate, întrucât stabilește drepturi sau obligații pentru salariați, care contravin unor norme legale imperative sau contractelor colective de muncă aplicabile, aceasta este înlocuită de drept cu dispozițiile legale sau convenționale aplicabile, salariatul având dreptul la despăgubiri. J

(5) Persoana care a prestat munca în temeiul unui contract individual de muncă nul are dreptul la remunerarea acesteia, corespunzător modului de îndeplinire a atribuțiilor de serviciu.

(6) Constatarea nulității și stabilirea, potrivit legii, a efectelor acesteia se pot face prin acordul părților.

(7) Dacă părțile nu se înțeleg, nulitatea se pronunță de către instanța judecătorească.

Art. 134 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii: În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariații au dreptul la pauză de masă și la alte pauze, în condițiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Art. 254 alin. (3) şi (4) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii: (3) În situația în care angajatorul constată că salariatul său a provocat o pagubă din vina și în legătură cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o notă de constatare și evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul părților, într-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicării.

Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul părților, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decât echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

Ai nevoie de Codul muncii? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Post-ul ÎCCJ: Stipularea clauzei penale în CIM sau act adițional apare prima dată în .

]]>
https://legestart.ro/iccj-stipularea-clauzei-penale-cim-sau-act-aditional/feed/ 0
Radarele poliției trebuie inscripționate. Ce alte modificări au adus parlamentarii https://legestart.ro/radarele-politiei-trebuie-inscriptionate-ce-alte-modificari-au-adus-parlamentarii/ https://legestart.ro/radarele-politiei-trebuie-inscriptionate-ce-alte-modificari-au-adus-parlamentarii/#comments Thu, 23 May 2019 07:15:52 +0000 https://legestart.ro/?p=91268 Proiectul de lege care prevede inscripționarea tuturor mașinilor de poliție rutieră, de frontieră sau de alte arme a fost adoptat final de Camera Deputaților cu ...

Post-ul Radarele poliției trebuie inscripționate. Ce alte modificări au adus parlamentarii apare prima dată în .

]]>

Proiectul de lege care prevede inscripționarea tuturor mașinilor de poliție rutieră, de frontieră sau de alte arme a fost adoptat final de Camera Deputaților cu 186 voturi “pentru” şi 21 “împotrivă”. 

Actul normativ modifică  art. 109 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, reexaminată ca urmare a Deciziei Curţii Constituționale nr. 684 din 6 noiembrie 2018 și stabilește că amplasarea radarelor este interzisă în locuri de unde nu sunt vizibile pe drumurile publice.

Proiectul a fost inițial atacat la CCR, dar Curtea a declarat articolele constituționale, astfel că actul normativ a fost adoptat și de Senat, prima cameră sesizată, iar pe 14 mai, de Camera Deputaților, forul decizional.

Potrivit proiectului adoptat, poliţiştii rutieri, respectiv poliţiştii de frontieră sunt obligaţi să poarte uniformă cu înscrisuri şi însemne distinctive.

Art. 109

(1) Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac direct de către polițistul rutier, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României, de către polițiștii de frontieră. Polițiștii rutieri, respectiv polițiștii de frontieră sunt obligați să poarte uniformă cu înscrisuri și însemne distinctive.

O altă prevedere este cea referitoare la constatarea contravențiilor , care poate fi făcută doar cu mijloace tehnice certificate, omologate și verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul verbal de contravenție. De asemenea, se prevede interzicerea amplasarea aparatelor radar care nu sunt staționate în locuri vizibile, ceea ce înseamnă că radarele nu mai pot fi ascunse după diferite obstacole. Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei se utilizează la o distanță maximă de 10 metri. Legea pune de fapt baza pe prevenție, după cum au susținut inițiatorii, pentru că după ce vede radarele, șoferul devine prudent și încetinește.

Ai nevoie de O.U.G. nr. 195/2002? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Post-ul Radarele poliției trebuie inscripționate. Ce alte modificări au adus parlamentarii apare prima dată în .

]]>
https://legestart.ro/radarele-politiei-trebuie-inscriptionate-ce-alte-modificari-au-adus-parlamentarii/feed/ 0
Ministrul de interne mărește amenzile pentru încălcarea ordinii publice și întărește măsurile de forță. Printre acestea, folosirea bastoanelor cu electroșocuri https://legestart.ro/ministrul-de-interne-mareste-amenzile-pentru-incalcarea-ordinii-publice-si-intareste-masurile-de-forta-printre-acestea-folosirea-bastoanelor-cu-electrosocuri/ https://legestart.ro/ministrul-de-interne-mareste-amenzile-pentru-incalcarea-ordinii-publice-si-intareste-masurile-de-forta-printre-acestea-folosirea-bastoanelor-cu-electrosocuri/#comments Thu, 23 May 2019 07:01:44 +0000 https://legestart.ro/?p=91263 Ministrul de interne Carmen Dan a inițiat la Senat un proiect de completare a Legii nr. 61/1991 privind ordinea și liniștea publică, cu majorări ale unor sancțiuni în cazurile de încălcare a normelor actului normativ. “În rândul polițiștilor există îngrijorarea că statul nu oferă suficiente instrumente legale, adecvate, de intervenție și că nu tratează cu suficientă atenție nevoia de a institui măsuri legislative de protecție (uneori chiar fizică)”, se arată în expunerea de motive a actului normativ.Art. 3 – alin. (1), literele c) și d) vor avea următorul cuprins:c) cu amendă de la 500 lei la 1.500 lei, cele prevăzute la pct. 2, pct. 5 – 10, pct. 13, 15, 19, 20, 26, 29, 31 și 32.d) cu amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei, fapta prevăzută la pct. 27 și pct. 30.Cele mai multe completări au fost aduse art. 32, unde câteva noi alineate prevăd acțiunile pe care un polițist va avea voie să le facă în cazul în care o persoană nu se supune legii.Art. 32⁹ (1)...

Post-ul Ministrul de interne mărește amenzile pentru încălcarea ordinii publice și întărește măsurile de forță. Printre acestea, folosirea bastoanelor cu electroșocuri apare prima dată în .

]]>

Ministrul de interne Carmen Dan a inițiat la Senat un proiect de completare a Legii nr. 61/1991 privind ordinea și liniștea publică, cu majorări ale unor sancțiuni în cazurile de încălcare a normelor actului normativ.

În rândul polițiștilor există îngrijorarea că statul nu oferă suficiente instrumente legale, adecvate, de intervenție și că nu tratează cu suficientă atenție nevoia de a institui măsuri legislative de protecție (uneori chiar fizică)”, se arată în expunerea de motive a actului normativ.

Art. 3 – alin. (1), literele c) și d) vor avea următorul cuprins:

c) cu amendă de la 500 lei la 1.500 lei, cele prevăzute la pct. 2, pct. 5 – 10, pct. 13, 15, 19, 20, 26, 29, 31 și 32.

d) cu amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei, fapta prevăzută la pct. 27 și pct. 30.

Cele mai multe completări au fost aduse art. 32, unde câteva noi alineate prevăd acțiunile pe care un polițist va avea voie să le facă în cazul în care o persoană nu se supune legii.

Art. 32 (1) În îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, polițistul este îndreptățit să  utilizeze mijloace de constrângere, constând în:

- forța fizică, inclusiv aplicarea unor procedee de autoapărare sau lovituri;

- cătușe sau alte mijloace care permit imobilizarea membrelor superioare și/sau inferioare, denumite în continuare mijloace de imobilizare;

- mijloace neletale;

- arme albe și de foc;

- mijloace adecvate sau, după caz, vehicule pentru oprirea forțată, blocarea sau deschiderea unor vehicule ori spații închise în care se găsesc persoane și bunuri, ori pentru înlăturarea unor obstacole.

(4)  Folosirea mijloacelor de constrângere se face în mod gradual, după avertizarea verbală prealabilă asupra utilizării acestora și după acordarea timpului necesar persoanei pentru a se conforma solicitărilor legale ale polițistului. În situația unei acțiuni violente iminente îndreptate împotriva polițistului sau a altei persoane, mijloacele de constrângere pot fi folosite fără avertizare verbală prealabilă.

Art. 32¹² – Polițistul este îndreptățit să utilizeze bastoane, tonfe, dispozitive cu substanțe iritant-lacrimogene și/sau paralizante, câini de serviciu, scuturi de protecție, căști cu vizor, dispozitive cu electroșocuri, arme neletale sau bile de cauciuc sau alte arme neletale, precum și alte mijloace de imobilizare care nu pun în pericol viața sau nu produc o vătămare corporală gravă, în scopul împiedicării sau neutralizării acțiunilor violente ale persoanei.

Legea astfel modificată va fi dezbătută mai întâi la Senat, apoi în comisiile de specialitate din Camera Deputaților, care este forul decizional.

Ai nevoie de Legii nr. 61/1991? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Post-ul Ministrul de interne mărește amenzile pentru încălcarea ordinii publice și întărește măsurile de forță. Printre acestea, folosirea bastoanelor cu electroșocuri apare prima dată în .

]]>
https://legestart.ro/ministrul-de-interne-mareste-amenzile-pentru-incalcarea-ordinii-publice-si-intareste-masurile-de-forta-printre-acestea-folosirea-bastoanelor-cu-electrosocuri/feed/ 0