Noi drepturi pentru condamnații politic, foști prizonieri sau deportați în regimul comunist

Condamnații politic, cei care au fost deportați sau prizonieri vor avea noi drepturi, conform unei inițiative legislative depuse în dezbatere publică la Senat. Printre acestea, 12 călătorii CFR pe an, gratuit la clasa a I-a, un bilet de tratament, scutire de la plata taxei radio-tv dar și acordarea, gratuită, la cerere, a unui loc de veci.

pentru completarea privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura comunistă a fost inițiată pe motiv ca în țara noastră mai sunt doar câteva sute de persoane care se încadrează în această categorie, cele mai multe dintre ele  nefiind deplasabile.

Astfel, proiectul propune ca în eventualitatea în care călătoriile gratuite nu pot fi efectuate de persoanele beneficiare, statul să le acorde compensația în bani a acestor călătorii: “Marea majoritate a acestor persoane, având o vârstă înaintată. Sau sunt nedeplasabile, acordarea gratuității pe calea ferată sau pe alte mijloace de transport nu reprezintă o oportunitate pentru ei, ci doar o facilitate, care nu poate fi valorificată”, se argumentează în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Art. 8
  • (2) De asemenea, persoanele aflate în una din situațiile prevăzute la art. 1 vor beneficia de următoarele drepturi:
a) asistență medicală și medicamente, în mod gratuit și prioritar, atât în tratament amblatoiu, cât și pe timpul spitalizărilor
b) transport urban gratuit cu mijloacele de transort în comun aparținând societăților cu capital de stat sau privat (autobuz, troleibuz, tramvai, metrou); în cazul societăților cu capital privat, costul abonamentelor se decontează integral de la bugetul local al unității administrativ-teritoriale în a cărei rază domiciliază beneficiarii
c) douăsprezece călătorii gratuite, anual, pe calea ferată rommână, cu clasa I, pe toate categoriile de trenuri de persoane, cu mijloace de transport auto sau cu mijloace de transport fluviale, după caz, la alegere, folosurea acestora fiind posibilă și de către însoțitori, membri de familie, în cadru numărului de călătorii stabilit pentru titular
d) un bilet pe an, gratuit, pentru tratament într-o stațiune balneoclimaterică
e) scutire de plata taxelor de abonament pentru radio și televizor
f) prioritate la instalarea unui post telefonic, precum și scutire de plata taxei de abonament
g) acordarea la cerere, cu titlu gratuit, a unui loc de veci.
  • (4) Persoanele care beneficiază de drpturile prevăzute la alin. (2) lit. c) pot primi contravaloarea în lei a călătoriilor gratuite, dacă acestea nu au fost, parțial sau integral, efectuate într-un an calendaristic.
Inițiativa legislativă este depusă la Senat, care este prima cameră sesizată. Pentru a fi adoptat, trebuie votată ulterior în Camera Deputaților.

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu

www.teplostroy.biz.ua

http://avtomaticheskij-poliv.kiev.ua

http://www.profvest.com