17 Noiembrie, 2018

Concediul şi indemnizaţia de risc maternal în 2018

Concediul de risc maternal este o măsură de protecţie socială reglementată prin privind protecția maternității la locurile de muncă, acordată salariatelor gravide și mamelor, lăuze sau care alăptează, de cetățenie română ori a unui stat membru al Uniunii Europene și din Spațiul Economic European, care au raporturi de muncă sau raporturi de serviciu cu un angajator.

De această măsură beneficiază şi cetățenii altor state și apatrizii, care au, conform legii, domiciliul sau reședința în România, dacă fac parte din categoriile de salariate menţionate anterior.

Cine poate solicita concediul de risc maternal?

Potrivit OUG nr. 96/2003, concediul de risc maternal se acordă pentru protecția sănătății și securității angajatei și/sau a fătului ori a copilului acesteia, în următoarele situaţii:

 • salariata este gravidă (a anunţat în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate și a anexat un document medical eliberat de medicul de familie / medicul specialist care să îi ateste această stare);
 • salariata a născut recent (și-a reluat activitatea după efectuarea concediului de lăuzie și solicită angajatorului în scris măsurile de protecție prevăzute de lege, anexând un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai târziu de 6 luni de la data la care a născut);
 • salariata alăptează (la reluarea activității după efectuarea concediului de lăuzie, își alăptează copilul și anunță angajatorul în scris cu privire la începutul și sfârșitul prezumat al perioadei de alăptare, anexând documente medicale eliberate de medicul de familie în acest sens).

ATENŢIE! După cum se poate observa, este obligatorie anunţarea angajatorului în scris şi prezentarea documentului medical. În cazul în care salariatele nu se prezintă la medicul de familie pentru eliberarea documentui medical care să le ateste stare. și nu informează în scris angajatorul despre starea lor, acesta este exonerat de obligațiile sale prevăzute OUG nr. 96/2003, cu excepția celor prevăzute la art. 5, 6, 18, 23 și 25.

Ce măsuri trebuie să ia angajatorul?

În cazul în care o angajată (aflată într-una din situaţiile de mai sus) desfăşoară la locul de muncă o activitate care prezintă riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii şi alăptării, angajatorul este obligat să evite expunerea salariatei la aceste riscuri prin:

 • modificare temporară a condițiilor de muncă (și/sau)
 • modificare temporară a programului de lucru.

Modificarea se realizează conform recomandării medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menținerea veniturilor salariale.

Dacă modificarea condițiilor de muncă și/sau a programului de lucru nu este posibilă ori nu poate fi realizată din motive bine întemeiate, angajatorul va lua măsuri pentru a o repartiza la alt post de lucru fără riscuri pentru sănătatea ori securitatea sa, conform recomandării medicului de medicina muncii ori a medicului de familie, cu menținerea veniturilor salariale.

Ce reprezintă, mai exact, riscurile pentru sănătatea angajatei gravide, care a născut recent ori care alăptează?

Actul normativ de bază stabileşte în anexa 1 o listă neexhaustivă a agenților, proceselor și condițiilor de muncă care pot prezenta un risc specific de expunere, pe care o puteţi descărca integral, în format PDF, de AICI.

Din aceasta am extras şi vă prezentăm în continuare câţiva dintre agenţii care pot afecta sănătatea angajatei gravide, care a născut recent ori care alăptează:

 • zgomot, șocuri, vibrații sau mișcări bruște;
 • manipularea manuală de mase grele, implicând riscuri în special la nivelul coloanei vertebrale dorso-lombare;
 • radiații ionizante/neionizante;
 • ambianțe termice extreme, reci sau calde;
 • mișcări și poziții de muncă, deplasări (fie în interiorul, fie în exteriorul unității), oboseală mentală, fizică, alte eforturi fizice legate de activitatea acestor salariate;
 • agenţi chimici precum mercurul și derivații săi, medicamentele antimitotice, monoxidul de carbon, agenții chimici periculoși cu cale de absorbție cutanată;
 • activități subterane miniere.

Acordarea concediului de risc maternal

Când? Dacă angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate să îndeplinească obligațiile de mai sus (modificarea condiţiilor de muncă, a programului de lucru ori repartizarea la un alt post), atunci salariatele au dreptul la concediu de risc maternal, după cum urmează:

 • înainte de data solicitării concediului de maternitate, în cazul salariatelor gravide;
 • după revenirea din concediul de lăuzie obligatoriu*, (în cazul salariatelor care au născut recent/ alăptează), dacă nu solicită concediul și indemnizația pentru creșterea și îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu dizabilități, până la 3 ani.

* Concediul de lăuzie obligatoriu este concediul de 42 de zile pe care salariata mamă are obligația să îl efectueze după naștere, în cadrul concediului pentru sarcină și lăuzie cu durată totală de 126 de zile, de care beneficiază salariatele în condițiile legii.

Pentru cât timp? Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracționat, pe o perioadă ce nu poate depăși cumulate 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii.

Mai exact, concediul de risc maternal se acordă:

 • integral sau fracționat, până în a 63-a zi anterioară datei estimate a nașterii copilului, respectiv anterioară datei intrării în concediul de maternitate;
 • integral sau fracționat, după expirarea concediului postnatal obligatoriu și, dacă este cazul, până la data intrării în concediul pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la 3 ani;
 • integral sau fracționat, înainte sau după nașterea copilului, pentru salariata care nu îndeplinește condițiile pentru a beneficia de concediul de maternitate, în conformitate cu prevederile legii.

Indemnizaţia de risc maternal

Potrivit privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, pe durata concediului de risc maternal se acordă o indemnizație de risc maternal care se suportă integral din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

Concediul și indemnizația de risc maternal se acordă fără condiție de stagiu de cotizare iar, din 2018, cuantumul indemnizației este de 75% din baza de calcul reprezentând media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar, pe baza cărora se calculează contribuția asiguratorie pentru muncă.

Ai nevoie de Ordonanța de urgență nr. 96/2003 privind protecția maternității la locurile de muncă? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de !

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Comentarii

 • Răspunde
  Irina
  februarie 26 2018

  Buna ziua,

  Poate beneficia mama de concediu de risc de alaptare daca se intoarce la lucru si tatal copilului intra in CCC?

 • Răspunde
  paul marius
  martie 10 2018

  Buna ziua.Sotia are contract pe perioada determinata intre 1.09.2017 pana la 31.10.2018 adica 1 an de zile asta pentru ca lucreaza in invatamant si este pe post de suplinire educator precizand ca are o vechime de 10 ani.Intrebare este daca beneficiaza de indemnizatie de crestere copil daca ea urmeaza sa nasca pe 23 iulie (aproximativ) si pana in august pe 31 cand se termina contractul nu are cele 42 de zile de lauzie????am fost peste tot si nu mi se da un raspuns concret…..mi se pune in fata acel articol din lege….as dorii simplu DA sau NU.Va multumesc anticipat

  • Răspunde
   aprilie 24 2018

   Buna ziua! Sotia dumneavoastra poate beneficia de indemnizatie crestere copil doar daca are 12 luni lucrate consecutiv in ultimele 24 de luni anterior nasterii copilului.

 • Răspunde
  Ana Maria
  martie 28 2018

  Buna ziua! Sunt insarcinata in 15 sapt . In urma unui control de medicina muncii la locul de munca mi s a dat un document cu care trebuia sa merg la medicul de familie pt concediu de risc maternal. Medicul de familie mi a spus ca el nu poate sa imi dea concediu medical. Ce este de facut?

  • Răspunde
   Alyna
   martie 29 2018

   eu am primit de la medicul de familie concediu de risc maternal și am 13 saptamani de sarcina ( am primit de la dr. ginecolog scrisoare medicală in care a cerut concediu de risc , am prezentat scrisoarea la firma la care am lucrat și de acolo am primit un document cu aprobare c.r.m am mers la medicul de familie cu documentul și el îmi face concediu medical ) încearcă sa ceri o explicație de la m.f sa te lămurească de ce el nu poate sau sa te îndrume unde sa mergi , sarcina ușoară si multă sănătate

  • Răspunde
   aprilie 24 2018

   Buna ziua! Din cate stiu eu doar medicul ginecolog care va luat in evidenta cu sarcina,va poate elibera un certificat de risc.

  • Răspunde
   Mada
   mai 17 2018

   Buna ziua, in ianuarie am pierdut o sarcina FIV gemelara, de 18 saptamani.Incepand din saptamana 12 am intrat in concediu de risc( incompetenta cervicala). Acum sunt din nou insarcinata in 6 saptamani cu aceeasi problema, colul scurt si moale. Va rog sa imi spuneti, daca medicul imi poate acorda din nou acest concediu de risc in conditiile in care deja figurez cu concediu medical in ultimile 24 luni.

   multumesc!

 • Răspunde
  aprilie 29 2018

  Buna ziua,
  As dori sa va adresez o intrebare.
  Daca in ultimele 3 luni am fost in concediu fara plata si m-am reintors la lucru de doar 2 saptamani, cele 6 luni de salarii brute vor fi considerate si cele 3 luni nelucrate fiind in fara plata?
  Multumesc!

 • Răspunde
  Petru
  mai 1 2018

  Buna ziua,vreau să-mi răspundeți la o întrebare.Sotia lucrează la un magazin alimentar cu jumătate de normă,este însărcinată și vrea să-și ia concediu medical,vreau să știu cine plătește dările la stat,patroana spune că angajatul trebuie să-și plătească vechimea pe perioada concediului,si chiar dacă este însărcinată poate să o dea afară din serviciu că legea nu o mai obligă să o ție angajată.

 • Răspunde
  Andreea
  mai 21 2018

  Buna ziua,stie cineva cu cat esti platit de catre casa de asigurări pentru concediul de risc maternal?

 • Răspunde
  radu
  mai 30 2018

  Buna ziua, am o nelamurire din cei 75% reprezentand cuantumul indemnizatiei se mai plateste CAS, Asigurari de sanatate si impozit?

 • Răspunde
  Iulia
  iunie 6 2018

  Bună ziua! Sunt angajata de 3 luni și as vrea sa știu dacă pot beneficia de prenatal dacă rămân gravida după 3 luni de munca. Nu am maj lucrat pana acum angajata. Aștept un răspuns! Mulțumesc!

 • Răspunde
  Mihaela
  iulie 22 2018

  Buna ziua,
  As dori sa știu dacă aceasta lege pentru risc mai este in vigoare sub formula 75% din brut.Tot aud speculații ca s-ar fi schimbat cu 85% din net, dar nu găsesc informații concrete.As mai vrea sa știu dacă se iau in calcul bonusurile (aceste fiind impozabile trecute pe fluturaș in totalitate)
  Multumesc!

 • Răspunde
  Cosmin florin
  iulie 31 2018

  Buna ziua. O intrebare la dumneavoastra soția mea a fost angajată la o firmă de pe 3 ianuarie 2018 până în aprilie iar dupa o saptamana sa angajat în alta parte . Între timp a rămas însărcinată și are 8 saptamani iar medicul ginecolog ia dat medical pentru ca este o sarcina cu risc iar angajatorul nou nu-i plateste medicalul . Ma intereseaza cate luni trebuie sa ai lucrate inainte de noul angajatorÎn 2017 nu a lucrat. Va multumesc

 • Răspunde
  Ioana
  august 23 2018

  Buna ziua,am nevoie de ajutor! Lucrez intr-un supermarket unde condițiile de muncă sunt minime! Mi s-a facut raportul de evaluare ptr risc maternal,având sarcina cu risc, iar cei de la medicina muncii mi-au refuzat concediu cu risc maternal,au pus ca este risc mediu,condiții mai puțin față de cei acolo,nici macar nu au venit să vadă cu adevărat care sunt condițiile. Am 5 luni de sarcina,iar ei ma pun sa ma duc la servici 8 ore pe zi! Eu ma duc la munca dar sunt supusă la condiții proaste,este vorba de sănătatea mea si a copilasului meu. Ce as putea sa fac? Unde sa ma duc? Medicul ginecolog Mi-a dat 3 scrisori medicale sa le duc la locul de munca,dar in zadar! Fac ce vor ei cu noi,precizez ca suntem 2 femei in aceași situație!

  • Răspunde
   Gabriel
   august 27 2018

   Mergi la ITM

 • Răspunde
  Tanya
  august 27 2018

  Buna ziua! Ma aflu in concediu de creșterea copilului de aproape un an. M-as întoarce la locul de munca dar inca alăptez. Lucrez ca medic. Exista vreo lege care sa ma ajute sa nu fiu obligată sa efectuez gărzi? Acestea ma tin departe de copil pana la 30 ore. Nu exista posibilitatea sa mi-l aduca cineva la alăptat pentru ca locul meu de munca este la 50 km de domiciliu.

 • Răspunde
  Mirela
  septembrie 1 2018

  Si eu sunt tot in situatia asta,as dori si eu rasp pt ca medicul de familie nici macar nu binevoieste sa sune medicul de medicina muncii de unde lucrez si ma trimis la casa de asigurari de sanatate sa ma interesez

 • Răspunde
  Maria
  septembrie 3 2018

  Buna ziua ! Ce pot face in cazul in care angajatorul nu doreste sa imi ofere riscul de sarcina ,nici sa imi ofere conditiile prevazute in lege dar nici micsorarea programului de lucru .Multumesc!

 • Răspunde
  Elena
  septembrie 6 2018

  Buna ziua! Sunt insarcinata in 13 saptamani si din motive medicale specificate de specialist o sa intru in risc maternal …lucrez de 2 ani la o firma dar contractul meu este pe perioada nedeterminata pana la 30.11.2018 apoi ce o sa se mai intample se mai prelungeste contractul dacă eu sunt in sarcina cu risc sau nu? Multumesc!

 • Răspunde
  Cristea
  septembrie 9 2018

  Buna seara!!!…Sotia mea este insarcinata in 5 saptamani si este angajata la locul actual de munca de 2 luni…..iar estimativ ea va naste undeva in sfarsitul lunii
  a4 din 2019 inceputul lunii a5….pana atunci ea va lucra aici si va acumula 9 luni la locul de munca…iar in ultimii 2 ani nasterii copilului ea a mai lucrat 5 luni inafara de acest loc de munca…iar pauza dintre cele 2 locuri de munca a fost de aproximativ 5 luni…
  Va putea intra în concediu de risc material
  Si in concediu de maternitate pentru creșterea copilului???

 • Răspunde
  Alexandra
  septembrie 17 2018

  Dacă în prezent am 7 luni lucrate si sunt in saptamana 10 de sarcina la anu dupa ce nasc beneficiez de concediu maternal si indemnizația pt creșterea copilului

 • Răspunde
  Oana
  septembrie 20 2018

  Buna ziua,

  Va rog sa ma ajutati cu o clarificare referitoare la cele 42 de zile de postnatal. Din anumite motive, intentionez sa incep concediul prenatal la 28 de saptamani, rezultand ca dupa nastere imi vor ramane doar 44 de zile. intrebarea mea ar fi: in cazul in care nasterea se mai amana cateva zile, ce este de facut? pot compensa acele zile diferenta cu zile de concediu odihna sau este obligatoriu sa am 42 de zile medical? cum va fi indemnizatia afectata de acest lucru?
  Multumesc!

 • Răspunde
  Simona
  septembrie 23 2018

  Buna ziua, am o intrebare indemnizatia pentru risc maternal se poate da cum se da si salariul, adica avans si lichidare sau o data pe luna?
  Multumesc

 • Răspunde
  Mada
  octombrie 4 2018

  Buna ziua. Daca sunt in concediu de crestere copil si sunt insarcinata, se poate intra in concediu de risc maternal in luna/lunile in care ar trebui sa ma intorc la munca? Daca da, cum sunt platita pe perioada concediului de risc maternal avand in vedere ca am primit indemnizatia de crestere copil in ultimele 6 luni?

Scrie un comentariu

у нас 220km.net

topobzor.info