Concediul paternal se acordă pentru a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea noului-născut, durata acestuia fiind de 5 zile lucrătoare, conform reglementărilor stabilite prin . Tatăl beneficiază de acest drept, indiferent dacă părinţii sunt căsătoriţi sau nu ori copilul este adoptat. În schimb, tatăl trebuie să solicite angajatorului acordarea concediului, în scris, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, cerere la care se anexează copia după certificatul de naştere al copilului.
Mai multe informaţii imporante despre concediul paternal puteţi afla în clipul video marca Legestart de mai jos, precum şi în conţinutul articolului.
Indemnizaţia pentru concediul paternal
Indemnizaţia pentru concediul paternal plătit, egală cu salariul aferent zilelor lucrătoare respective, se calculează pe baza salariului brut realizat, incluzând sporurile şi adaosurile la salariul de bază. Aceasta se plăteşte din fondul de salarii al unităţii şi se include în veniturile impozabile ale salariatului.
Tatăl care satisface serviciul militar obligatoriu
Tatăl care satisface serviciul militar obligatoriu are dreptul, la naşterea propriului copil, la o permisie de 7 zile calendaristice.
Permisia se acordă şi în cazul în care tatăl care satisface serviciul militar obligatoriu solicită acordarea acesteia în vederea recunoaşterii paternităţii.
Potrivit de aplicare a Legii concediului paternal, în acest caz, permisia solicitată şi acordată va fi justificată, la întoarcere, cu:
- certificatul de naştere al copilului, din care să rezulte calitatea de tată a militarului, în situaţia în care declaraţia de recunoaştere a paternităţii s-a făcut simultan cu înregistrarea naşterii sau
- declaraţia de recunoaştere a paternităţii, dacă aceasta s-a făcut ulterior înregistrării naşterii copilului la serviciul de stare civilă.
Cursul de puericultură prelungeşte durata concediului
Tatăl copilului nou-născut, care participă efectiv la îngrijirea acestuia, are dreptul la un concediu paternal plătit de 15 zile lucrătoare, prin majorarea duratei concediului paternal de 5 zile lucrătoare cu încă 10 zile lucrătoare, dacă a obţinut atestatul de absolvire a unui curs de puericultură.
Atenţie! Această prelungire se acordă doar o singură dată, indiferent de numărul copiilor titularului.
Cursul de puericultură constă în prezentarea unor noţiuni elementare teoretice şi practice necesare în vederea îngrijirii copilului mic. Acesta este ţinut de medicul de familie al tatălui, în perioada de sarcină a mamei sau după naşterea copilului.
În urma verificării noţiunilor dobândite, medicul de familie va elibera atestatul de absolvire a cursului de puericultură. Atestatul reprezintă actul doveditor prin care se constată însuşirea noţiunilor şi cuprinde, împreună cu această constatare, datele personale din cartea de identitate a tatălui, locul său de muncă, data eliberării, semnătura şi parafa medicului de familie.
Atenţie! În cazul în care tatăl are studii de specialitate (medic, asistent medical), nu mai este necesară absolvirea cursului de puericultură.
Cazuri speciale
În cazul decesului mamei copilului în timpul naşterii sau în perioada concediului de lăuzie, tatăl copilului beneficiază de restul concediului neefectuat de către mamă.
Acordarea concediului de lăuzie neefectuat se face de conducerea unităţii la care tatăl îşi desfăşoară activitatea, la cerere, pe baza actelor doveditoare privind calitatea de tată al copilului nou-născut, precum şi a certificatului de deces al mamei şi, după caz, a certificatului de concendiu de lăuzie al mamei în situaţia în care acesteia i s-a eliberat un certificat de acest fel.
Legea mai stabileşte că, pe perioada concediului, tatăl copilului beneficiază de o indemnizaţie egală cu ajutorul pentru sarcină şi lăuzie cuvenit mamei sau de o indemnizaţie calculată după salariul de bază şi vechimea în muncă ale acestuia, acordată de unitatea la care tatăl îşi desfăşoară activitatea, la alegere.
Ai nevoie de Legea concediului paternal nr. 210/1999? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de !
Buna ziua,
Va adresez o intrebare referitoare la articolul de mai sus: aceasta lege este aplicabila chiar daca beneficiarul, angajat al unei companii cu sediul in Romania, nu este cetatean roman, dar este cetatean UE?
Bună ziua,
Dacă angajatul este cetăţean al Uniunii Europene, se aplică aceasta lege şi în cazul lui.
Buna ziua,
Concediul paternal se acorda indiferent daca exista un contract colectiv de munca sau nu?
Multumesc!
Buna ziua! Recent am luat in plasament un copil impreuna cu sotia. hotararea de plasament am primit-o la data de 07.10.2015. Eu pot beneficia de acel concediu paternal de 15 zile in aceste conditii, chiar daca legea spune ca se acorda pentru tatal al carui copil este nou nascut? In cazul in care mi se poate acorda, care este termenul limita prin care pot sa cer acest lucru la angajator? Va multumesc!
Bună ziua,
de concediul suplimentar de 10.zile pot beneficia și angajații IGSU?
Mulțumesc!
Buna ziua, vreau sa va intreb daca concediul paternal se poate amâna daca am intrat in concediu medical. Am depus la angajator certificatul si atestatul de puericultura, luni 21.03.2016 iar astazi 28.03.2016 am fost la doctor in urma unor episoade febrile si am aflat ca am varicela. Astept cu mare interes raspunsul dvs.
Multumesc
Buna ziua …imi puteti spune mai exact cum poate.beneficia.mama copilului de ajutorul pentru.sarcina.sau.lauzie cuvenit…si.la.fel.cum poate.beneficia si tatal copilului pe.timpul concediului de indemnizatia egala cu.ajutorul.mamei pt.sarcina
Buna ziua, daca la nasterea primului copil nu am beneficiat de zilele libere pentru cursul de puericultura, la nasterea celui de-al doilea copil, pot beneficia?
Buna ziua.
Daca nu am beneficiat de zilele libere pentru cursul de puericultura si copilul are 2luni si 3 saptamani,pot beneficia din acest moment?
Va
Pana la cati ani se plateste concediul paternal,am avut o luna si de la fabrica unde lucrez au spus ca pana la 8 ani ,copilul meu are 9ani si 6 luni eu lucrez in Belgia si copilul locuieste in Romania .Va multumesc !
Bună ziua … dacă din lipsă de informare … cele 8 săptămâni au trecut și nu am apucat să fac cererea de concediu paternal … acum la 11 săptămâni mai este ceva de făcut? știam de la o cunoștință ca termenul este de 3 luni … se pare că m-am fentant. Mulțumesc.
Vedeți că ați furat poza din banner () din serialul acesta:
Ar fi frumos să folosiți o poză pentru care aveți drepturi sau ceva. Mulțumesc!
Bună ziua,
Vă mulţumim pentru atenţionare. Am transmis sesizarea pentru remedierea situaţiei şi refacerea banner-ului respectiv.
Buna ziua!de la servici mi.au spus ca in 2017 nu se mai da concediu de puericultura chiar daca am absolvit cursul de puericultura….nu mi.au aratat vreo lege sau vreo hotarare…va rog sa ma lamuriti care e situatia cu acest concediu?
Buna ziua! Cu cat timp inainte poti sa faci cursul de puericultura? Eu voi naste la inceputul lunii noiembrie si sotul a facut cursul in luna august si de la servici a zis ca nu e bun,ca el e valabil doar 30 zile.
Va multumesc!
Bună ziua,
La momentul nașterii copilului nu eram angajat, ulterior când a făcut copilul 4 săptămâni m-am angajat. Mai pot beneficia de concediu parternal in situația aceasta?
Mulțumesc
Buna ziua…La momentul nasterii copilului aceasta lege cu concediul nu mai era in vigoare sau era suspendata, nu stiu sigur,Zilele trecute am inteles ca este iar in vigoare pentru ca a fost suspendata in mod abuziv sau ceva de genu, din cate am citit acest concediu se da pana la implinirea varstei de 8 saptamani.Fetita mea are 14 saptamani…mai pot lua aceste zile libere retroactiv?!?