20 Aprilie, 2019

Clarificări în Legea salarizării privind sporul de 15% al angajaților cu handicap grav sau accentuat

Articolul referitor la sporul de 15% aplicat salariaților care au handicap grav sau accentuat, respectiv persoanelor cu dizabilități, va fi reglementat mai clar în personalului plătit din fonduri publice, conform unei a parlamentarilor din opoziție.

Senatorii și deputații de la USR susțin că – după adoptarea Legii nr. 153/2017, din vara anului trecut –  Guvernul ar fi trebuit să dea o hotărâre pentru a aplica această normă și pentru a putea identifica toate categoriile de handicap care se încadrează în acordarea acestui spor, însă:

“De la momentul intrării în vigoare și până la momentul actual, Guvernul nu a emis actul normativ la care art. 22 îl obligă, astfel că în acest moment, persoanele cu dizabilități de tip grav sau accentuat nu pot beneficia de sporul de 15%, argumentează parlamentarii în expunerea de motive a proiectului.

Actul normativ prevede ca Guvernul să nu mai emită o hotărâre în privința acestui spor, ci Parlamentul, astfel ca decizia să fie mult mai clară și de necontestat.

Legea nr. 153/2017, art 22 se modifică și va avea următorul cuprins:

“Sporul pentru persoanele cu handicap

Pentru activitatea desfășurată de persoanele cu handicap grav sau accentuat, în cadrul programului normal de lucru se acordă un spor de 15% din salariul de bază, solda de funcție, salariul de funcție sau indemnizația de încadrare, după caz.”

În forma sa actuală, art. 22 mai are, în completare: “Categoriile de persoane cu handicap care vor beneficia de acest spor se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.”

Proiectul legislativ a fost pus în dezbatere publică la Senat, care este prima cameră sesizată, pe 14 martie 2018. Pentru a fi adoptat, trebuie să treacă, ulterior, și de votul Camerei Deputaților.

Ai nevoie de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de !

 

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Comentarii

 • Răspunde
  radu
  septembrie 3 2018

  A trecut 01 septembrie 2018 si nu a fost data hotararea de guvern care stabileste categoriile de personae cu handicap care beneficiaza de spor de 15% din salariul de baza, conform Art 22 din Legea 153 DIN 2017.

  • Răspunde
   Cristi
   septembrie 11 2018

   Chiar daca se face mai tarziu stabilrea categoriilor de personae cu handicap care beneficiaza de spor de 15% din salariul de baza, plata sporului ar trebui sa se faca incepand cu 01 septembrie 2018. Sper sa nu mai apara vreo amanare sau conditii suplimentare pentru acordarea acestui spor.

 • Răspunde
  Rodica
  septembrie 11 2018

  Ce s-a intamplat cu HG care trebuia sa specifice categoriile de personal care beneficiaza de drepturile cf art 22 din Legea salarizarii.Am sunat la APPD si la Ministerul Muncii.Raspuns?ioc.Nimeni nu stie nimic.Nici macar cei care ar trebui sa apere drepturile persoanelor cu dizabilitati!Atata timp cat isi primesc salariile, de ce le-ar pasa de persoanele datorita careia functioneaza agentia?

 • Răspunde
  CRISTINA
  octombrie 31 2018

  Salariat din invatamant, profesor pensionar angajat in regim de plata cu grad de handicap beneficiaza de 15%?
  Cei de la Siveco, care asigura mentenanta programului de salarizare spun ca nu beneficiaza…….

  • Răspunde
   CRISTINA
   octombrie 31 2018

   angajat la plata cu ora…rectific

 • Răspunde
  Mocian
  decembrie 11 2018

  Bunã seara !! Vreau si eu o lãmurire ..Soțul meu beneficiazã de certificat de handicap accentuat,dar în urma schibãrilor asigurãrilor sociale di feb.nu se mai regãseste impozitu pe salar ,în salar ca în dec 2017 ,imp.0 dar salaru mai mic ,decât anu mentionat.Deci unde este diferenta ??

 • Răspunde
  costea
  ianuarie 12 2019

  De la ce data intra EFECTIV in plata sporul de 15 % acordat persoanelor cu gandicap grav care lucreaza la stat program normal de 8 ore ?

Scrie un comentariu

http://pharmacy24.com.ua

Вы можете купить канцтовары недорого с доставкой.
https://np.com.ua