21 August, 2018

Clarificări în Legea salarizării privind sporul de 15% al angajaților cu handicap grav sau accentuat

Articolul referitor la sporul de 15% aplicat salariaților care au handicap grav sau accentuat, respectiv persoanelor cu dizabilități, va fi reglementat mai clar în personalului plătit din fonduri publice, conform unei a parlamentarilor din opoziție.

Senatorii și deputații de la USR susțin că – după adoptarea Legii nr. 153/2017, din vara anului trecut –  Guvernul ar fi trebuit să dea o hotărâre pentru a aplica această normă și pentru a putea identifica toate categoriile de handicap care se încadrează în acordarea acestui spor, însă:

“De la momentul intrării în vigoare și până la momentul actual, Guvernul nu a emis actul normativ la care art. 22 îl obligă, astfel că în acest moment, persoanele cu dizabilități de tip grav sau accentuat nu pot beneficia de sporul de 15%, argumentează parlamentarii în expunerea de motive a proiectului.

Actul normativ prevede ca Guvernul să nu mai emită o hotărâre în privința acestui spor, ci Parlamentul, astfel ca decizia să fie mult mai clară și de necontestat.

Legea nr. 153/2017, art 22 se modifică și va avea următorul cuprins:

“Sporul pentru persoanele cu handicap

Pentru activitatea desfășurată de persoanele cu handicap grav sau accentuat, în cadrul programului normal de lucru se acordă un spor de 15% din salariul de bază, solda de funcție, salariul de funcție sau indemnizația de încadrare, după caz.”

În forma sa actuală, art. 22 mai are, în completare: “Categoriile de persoane cu handicap care vor beneficia de acest spor se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.”

Proiectul legislativ a fost pus în dezbatere publică la Senat, care este prima cameră sesizată, pe 14 martie 2018. Pentru a fi adoptat, trebuie să treacă, ulterior, și de votul Camerei Deputaților.

Ai nevoie de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de !

 

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu

http://pharmacy24.com.ua

Вы можете купить канцтовары недорого с доставкой.
https://np.com.ua