Ce trebuie să ştim despre concediul acordat părintelui pentru copilul bolnav?

În activitatea mea am fost întrebată de mai multe ori despre modalitatea în care un părinte își poate lua concediu în cazurile în care copilul său este bolnav; plecând de la utilitatea unor astfel de informații, în articolul de față ne-am propus să prezentăm celor interesați câteva informații referitoare la concediul acordat părintelui în cazurile în care copilul său  este bolnav.

În conformitate cu prevederile art. 2 alin. 1 lit.d din , printre concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate la care au dreptul asiguraţii, se numără și concediile medicale şi indemnizaţiile pentru îngrijirea copilului bolnav.

Care este limita de vârstă a copilului bolnav pentru care părintele are dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea respectivului copil?

Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani (art. 26 alin. 1 din OUG nr. 158/2005).

Reținem și faptul că indemnizaţia prevăzută la din OUG nr. 158/2005 se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Cine poate beneficia de indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav?

Legiuitorul a prevăzut la art. 27 alin. 1 din OUG nr. 158/2005 faptul că beneficiază de indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav, opţional, unul dintre părinţi, dacă solicitantul îndeplineşte condiţiile de stagiu de cotizare prevăzute la.

Potrivit art. 7 din OUG nr. 158/2005, stagiul minim de cotizare pentru acordarea concediului medical şi a indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului bolnav este de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

De asemenea, este demn de reținut și faptul că, beneficiază de aceleaşi drepturi, dacă îndeplineşte condiţiile cerute de OUG nr. 158/2005 pentru acordarea acestora, şi asiguratul care în condiţiile legii, a adoptat, a fost numit tutore, căruia i s-au încredinţat copii în vederea adopţiei sau i-au fost daţi în plasament.

Legiuitorul a mai prevăzut și că beneficiază de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav cu afecţiuni care nu pot fi tratate în ţară unul dintre părinţi, tutorele, asiguratul căruia i s-a încredinţat copilul spre creştere şi educare sau în plasament familial şi care însoţeşte copilul la tratament în străinătate, pe durata spitalizării copilului. În acest caz reținem că certificatul de concediu medical se eliberează de medicul curant, cu avizul direcţiilor de sănătate publică, pe baza actelor doveditoare traduse şi autentificate, în condiţiile şi până la duratele maxime prevăzute de lege, dar nu mai târziu de 15 zile de la data revenirii în ţară.

De asemenea, beneficiază de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav care primeşte servicii medicale pe teritoriul unui stat membru în UE/SEE unul dintre părinţi, tutorele, asiguratul căruia i s-a încredinţat copilul spre creştere şi educare sau în plasament familial şi care însoţeşte copilul, pe durata spitalizării acestuia. În acest caz certificatul de concediu medical se eliberează de medicul curant, pe baza actelor doveditoare traduse şi autentificate, în condiţiile şi până la duratele maxime prevăzute de lege, dar nu mai târziu de 15 zile de la data revenirii în ţară.

Ce trebuie să cunoaștem referitor la indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav?

Indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau a copilului cu handicap cu afecţiuni intercurente până la împlinirea vârstei de 18 ani se acordă pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie şi a certificatului pentru persoanele cu handicap, emis în condiţiile legii, după caz.

Durata de acordare a indemnizaţiei prevăzute la art. 27 alin. 1 din OUG nr. 158/2005 este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excepţia situaţiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat, este supus unor intervenţii chirurgicale; durata concediului medical în aceste cazuri va fi stabilită de medicul curant, iar după depăşirea termenului de 90 de zile, de către medicul specialist, cu aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale.

În ceea ce privește medicul de familie, reținem că acesta are dreptul de a acorda concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, cu durată de cel mult 14 zile calendaristice, în una sau mai multe etape, pentru aceeaşi afecţiune.

În ceea ce privește medicul curant, din ambulatoriul de specialitate sau spital acesta are dreptul de a acorda concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, cu durată de cel mult 30 de zile calendaristice.

Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului bolnav este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 10 din OUG nr. 158/2005.

Ai nevoie de Ordonanţa de urgenţă nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate? Poţi cumpăra actul la zi, în format , de !

Despre autor  ⁄ Mădălina Moceanu

Mădălina Moceanu este specialist cu o experienţă de peste 15 ani în domeniul dreptului, ea colaborând atât cu societăţi din mediul privat, cât şi cu societăţi din mediul public. Totodată, este autoarea/coautoarea a zece cărţi de specialitate în domeniul dreptului. Contact: [email protected]

Comentarii

 • Răspunde
  crisvio
  august 25 2015

  Ma puteti lamuri daca medicul de familie al copilului, care nu este acelasi cu medicul de famile al parintelui, poate acorda parintelui cerificat medical pentru ingrijire copil.
  Multumesc anticipat

  • Răspunde
   Adriana
   noiembrie 3 2015

   Ai primit răspuns??? Am aceeași problema ! Cine trebuie să-mi dea concediul medicul copilului sau medicul meu ??? Fiecare dintre ei are o varianta diferită , niciunul nu mi-a dat concediu .

   • Răspunde
    cristina
    noiembrie 12 2015

    Medicul copilului face concediul medical,apoi acesta trebuie stampilat si de medicul tau.

 • Răspunde
  Mariana
  octombrie 3 2015

  Bună ziua , am rugămintea să mă lămurească și pe mine cineva în legătură cu acordarea concediului medical pentru îngrijirea copilului bolnav după vârstă de 7 ani.Copii după vârstă de 7 ani nu se mai îmbolnăvesc , sau aceștia pot sta singuri acasă când sunt bolnavi și de asemenea pot să își ia singur tratamentul prescris de medic , având în vedere ca legea nu le permite părinților să aibă grijă de ei? Va mulțumesc.

  • Răspunde
   cristina
   noiembrie 12 2015

   Ai primit vre-un raspuns?

 • Răspunde
  Adriana
  noiembrie 3 2015

  Buna seara am si eu o mare problema , fetița de 2 ani bolnava , medicul ei mi-a dat o adeverința care atesta diagnosticul , pe baza căreia medicul meu de familie să-mi dea concediul , mergând la medicul meu îmi spune ca defapt medicul copilului trebuie sa mi-l dea !!!!???? Ce trebuie sa fac ?? Cine trebuie să-mi dea concediu medical pentru a nu-mi pierde slujba ????

 • Răspunde
  Mirela
  decembrie 26 2015

  Am colege de munca cu medic de familie diferit de al copilului si medicul lor de familie le acorda concediu medical pt ingrijire copil. Eu fiind in aceeasi situatie , medicul meu de familie nu voia (acum m-am mutat la medicul copilului) sa-mi acorde

 • Răspunde
  Mirela
  decembrie 26 2015

  Imi dadea concediu pt mine ca si cum eu as fi bolnava si sa anunt la munca faptul ca eu sunt bolnava si nicidecum copilul. Imi spunea ca nu imi poate da pt copil deoarece nu ii permite legea dar se vede ca aceeasi lege ii permitea sa elibereze concedii false

 • Răspunde
  Mirela
  decembrie 26 2015

  Logic este ca medicul de familie al parintelui sa elibereze concediul medical deoarece esti in baza lui de date si nicidecum in baza de date , pacientul medicului de familie al copilului. Din pacate traim in Romania

 • Răspunde
  dan
  mai 30 2016

  Cate zile de concediu pentru ingijire copil am dreptul pe an, atat de la medicul de familie cat si din spital.Multumesc !!!

 • Răspunde
  Madalina
  septembrie 12 2016

  Buna ziua!Am o întrebare….în ultimele 12 luni am avut concediu medical 27 de zile cod 09(pe copil) acum sunt bolnavă eu si medicul de familie nu a mai putut da îmi dea numai 3 să fie 30 de zile! Chiar nu contează că acum eu trebuie sa ma tratez si sa bat la alte uși pentru prelungirea concediuli?Ar trebui schimbat ceva părerea mea!Sa se calculeze separat!

 • Răspunde
  Corneliu
  aprilie 22 2017

  Buna ziua.Am un copil in varsta de 8 ani si 1 luna care urmeaza un tratament in italia pentru o boala extrem de rara care nu are tratament pana acum nicaieri in lume Ceroid lipofuscinoza neuronala tip2.Copilul este incadrat in grad de handicap grav .Am dreptul la concediu medical cat timp sta in italia la tratament?mentionez ca sunt asigurat la casa opsnaj

 • Răspunde
  Cristina
  septembrie 19 2017

  Buna ziua sunt o mamica din Petrosani am un baietel cu gradul grav de handicap care necesita cel putin 4sau 5internari pe an ecu paralizie cerebrala si tetrapareza spastica de curind am fost internati pt recuperare si mi s a spus ca doamna doctor nu mi mai poate da concediu medical decit 45de zile pe an asta ar insemna doua internari pe an ceea pt un copi in situatia lui este mai mult decit putin as dori sa stiu cite zile de medical as putea lua pt copil si legea care reglementeaza acest lucru.Va multumesc

 • Răspunde
  iulie 8 2018

  Am și eu o întrebare în februarie am ieșit din prenatal și mam angajat în iunie am o luna la locul de munca bebe a făcut vărsat de vânt și firma a zis k nu pot sa îmi iau medical îi posibil așa ceva? Mulțumesc frumos

  • Răspunde
   Raluca
   septembrie 10 2018

   Dv va puteti lua medical, dar nu veti fi platita. Cf noii legi trebuie sa aveti lucrate cel putin 6 luni ca sa fiti platita.

 • Răspunde
  Emil
  august 6 2018

  Bună ziua, am și eu o întrebare, dacă un copil de 4 ani și 6 luni cu deficienta în vorbire(întârziere) care necesita atenție și tratament logopedic unul de părinți poate beneficia de concediu medical pentru îngrijirea copilului și care ar fi durata?

 • Răspunde
  Ioana
  septembrie 28 2018

  Buna ziua! În luna Mai m’am reîntors la serviciu (din ccc) si săptămâna aceasta am fost nevoită sa imi iau concediu medical pentru îngrijirea copilului. Intrebarea este: ținând cont de faptul ca nu sunt 6 luni de când m’am reîntors, sunt sau nu plătită in acest caz? Mulțumesc

 • Răspunde
  Vlad
  ianuarie 20 2019

  Buna ziua,mi ati putea spune daca m a pot prezenta la comisia de expertiza tinand cont ca am pe adeverinta 96 de zile dintre care 8 zile sunt date pe copil?multumesc

Scrie un comentariu

www.seotexts.com