17 Februarie, 2019

CCR: Parlamentarii, miniştrii, prefecţii şi primarii nu pot avea calitatea de comerciant persoană fizică

a hotărât astăzi că proiectul de lege care oferă parlamentarilor, miniştrilor, prefecţilor şi primarilor calitatea de comerciant persoană fizică este neconstituţional. Propunerea legislativă prevedea abrogarea reglementărilor din care stabilesc incompatibilitatea dintre această calitate şi următoarele funcţii:

  • deputat și senator;
  • membru al Guvernului;
  • prefect și subprefect;
  • primar și viceprimar, primar general și viceprimar al municipiului București, președinte și vicepreședinte al consiliului județean.

Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate şi a constatat că dispozițiile Legii pentru modificarea Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancționarea corupției, sunt neconstituționale, raportat la dispozițiile art. 1 alin. (3) şi (5) din , potrivit cărora:

“(3) România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertățile cetățenilor, libera dezvoltare a personalității umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradițiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluției din decembrie 1989, şi sunt garantate.

(5) În România, respectarea Constituției, a supremației sale şi a legilor este obligatorie.”

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului şi prim-ministrului.

Ai nevoie de Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de !

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu

во что вкладывать деньги в 2016

medicaments-24.net

best-cooler.reviews